Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay, Türkiye rehabilitasyon modelini oluşturuyor

Yeşilay, Türkiye rehabilitasyon modelini oluşturuyor

Bağımlılıkla mücadelede bütüncül bir bakış açısı ile her alanında etkin faaliyetler yürüten Yeşilay, yeni ve çok önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. "Türkiye Rehabilitasyon Modeli” projesi ile kurulacak olan madde bağımlılığı rehabilitasyon merkezlerinin hizmet sunumu, akreditasyonu ve denetimi için bir model geliştirilecek ve çalışma sonucunda Türkiye’ye uygun bir rehabilitasyon sistemi ve merkezi geliştirilmiş olacak.

Tütün, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığının insana ve topluma verdiği zararlarla mücadele eden, önleyici ve koruyucu çalışmaların yanı sıra rehabilitasyon çalışmaları da yapan Yeşilay, birçok alanda yenilikçi ve önemli projeler üretmeye devam ediyor. Özellikle uyuşturucu madde bağımlılarının iyileşmesi ve topluma entegrasyonu için mutlaka olması gereken  rehabilitasyon faaliyeti için  “Türkiye Rehabilitasyon Modeli” projesini geliştiren Yeşilay, bu yeni projeyle ülkemizin kültürel ve sosyal koşullarına uygun sürdürülebilir  bir rehabilitasyon modeli geliştirmeyi, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal uyum süreçlerinin birbiriyle bağını güçlendirmeyi ve etkinliğini artırmayı amaçlıyor.

Türkiye’ye özel model geliştiriliyor

Son yıllarda uyuşturucu ile mücadele konusunda alınan yol ve kamu-sivil toplum kuruluşu ortaklığında yaşanan gelişmeler oldukça olumlu sonuçlar doğuruyor. Bununla birlikte özellikle rehabilitasyon sürecine ilişkin ihtiyacın olmasına rağmen bir modelin eksikliği ciddi bir şekilde ortaya çıkıyor. Türkiye Rehabilitasyon Modeli projesiyle de, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm tarafların katılımcılığı sayesinde çalışan, sürdürülebilir bir rehabilitasyon merkezi ve sistemi  oluşması bekleniyor.

Türkiye Rehabilitasyon Modeli; dünyadaki en iyi uygulamaları da özümseyerek, ülkenin farklı risk durumu, bölgesel özellikleri, sosyo-kültürel arka planı dikkate alınarak geliştirilecek. Bir yıl sürecek çalışma kapsamında işletme modeli, yatırım fizibiliteleri, teşvik sistemi önerisi, merkezlerin akreditasyonu ve yapılması gereken mevzuat değişikliklerini de kapsayan bütüncül bir sistem ortaya koyulacak. Türkiye’de açılacak olan tüm rehabilitasyon merkezleri için bir referans olması hedefleniyor. Çalışma dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından Mckinsey ile beraber birçok yerli yabancı uzman aracılığı ile yürütülüyor.

“Bağımlının tedavisinden sosyal uyuma kadar verimlilik artacak”

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 96 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay’ın, “Türkiye Rehabilitasyon Modeli”ni geliştirirken dünya çapında gerçekleştirilen en iyi uygulamaları, tüm öğeleri ile inceleyeceklerini ve ülkemize en uygun modeli gerçekleştireceklerini söyleyerek, “Bu modelleme çalışması, konuya sadece hasta, tedavi merkezi veya sosyal destek açısından bakmak yerine daha bütüncül öğeler içeren ve sürdürülebilir bir hizmet modeli kurgulama gayesi güdüyor. Bu sebeple modelden hareketle yapılacak düzenlemeler neticesinde madde bağımlılığı tedavisinden sosyal uyuma kadar tüm süreçlerde verimliliğin artması bekleniyor. Ortaya çıkacak çalışmanın dünyanın diğer ülkeleri için de örnek olacağını düşünüyoruz. Çalışmanın sonuçlarının toplumumuza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.