Kalbinize ne kadar iyi
bakıyorsunuz? Tüm
dünyadaki ölüm neden-
lerinin ilk sırasında kalp hasta-
lıkları geliyor. Günde 2 bin 600
kişi yani her 33 saniyede bir
kişi kalp ve damar hastalıkla-
rı nedeniyle hayatını kaybedi-
yor. Oysa günlük hayatta uygu-
layacağımız basit öneriler hayat
kurtarıcı olabiliyor. Kardiyoloji
Haftası nedeniyle kalp ve damar
sağlığı hakkında görüşlerine
başvurduğumuz Bayındır Has-
tanesi Söğütözü Kardiyoloji Uz-
manı Dr. Can Özer, “Kalp ve da-
mar hastalıkları, yüzde 51 ora-
nıyla ölüme yol açan nedenlerin
en başında geliyor” diyor.
Kalp krizinin kalp kasını bes-
leyen koroner arter damarların-
da meydana gelen daralma ve tı-
kanmaya bağlı olarak geliştiğini
anlatan Dr. Özer, konuyu “Kalbi
besleyen damarların daralması,
yani ateroskleroz hastalığı nede-
niyle, kalp kasına gelen kan mik-
tarı azalıyor. Buna koroner ar-
ter hastalığı deniliyor. Bazen gö-
ğüs ağrısı gibi bir belirti vere-
biliyor. Ancak hastaların yüzde
25’inde hiçbir belirti görülmüyor.
Kalbe kan getiren damarlar tıka-
nırsa o damarın beslediği bölge
kansız kalarak canlılığını kaybe-
diyor. Bu da kalp krizi anlamına
geliyor” diye açıklıyor.
Kalbi besleyen damarların
tam olarak tıkanmasından önce
önlem almanın mümkün oldu-
ğunu söyleyen Dr. Özer, bu has-
talara balon ve stent tedavileri-
nin uygulandığını ya da koro-
ner by-pass ameliyatı yapıldığı-
nı belirtiyor. Kalp krizine yöne-
lik müdahalelerde zamanla ya-
rışıldığının altını çizen Dr. Özer,
“Her geçen dakika, daha faz-
la kalp kası hücresinin ölmesine
neden oluyor. Kroner arterin tı-
kanmasını izleyen 20-40 daki-
ka içinde başlayan hücresel ha-
sarı en aza indirebilmek için er-
ken yapılacak balon ya da stent
uygulamaları son derece önem-
li” uyarısında bulunuyor. An-
cak beslenme ve yaşam koşul-
larında değişikliğe gidilmezse
bu tedaviler de çözüm olmuyor.
Çünkü damar sertliği yaşam
boyu devam eden bir hastalık
tablosu çiziyor. Dr. Özer, “Dü-
zenli egzersiz yapılması, siga-
ra kullanılmaması, uygun bes-
lenme tarzının benimsenmesi,
kolesterolün, diyabet ve yük-
sek tansiyonun kontrol altın-
da tutulması önemli” diyor.
Halk arasında kemik erimesi ola-
rak bilinen ve genellikle ilerleyen
yaşlarda ortaya çıkan osteoporo-
zu genetik faktörler, yaşam tarzı ve düzen-
siz beslenme tetikliyor. Uzmanlar osteopo-
roz riski için uyarıyor: “Hareketsiz kalma-
yın ve düzenli beslenmeyle birlikte gün-
de iki bardak sağlıklı süt için!” Hareket-
siz yaşam tarzı, düzensiz besleme alışkan-
lıkları ve kalsiyum eksikliği nedeniyle olu-
şan osteoporozdan korunmak için uz-
manlar düzenli beslenmeyle birlikte gün-
de iki bardak sağlıklı süt içilmesini öne-
riyor. Halk arasında kemik erimesi adıy-
la bilinen hastalığa yakalanma riskinin ka-
dınlarda daha yüksek olduğunu belirten
uzmanlar, 50 yaşın üzerindeki herkesin
günde iki bardak süt içerek hastalık riski-
ni azaltabileceklerini kaydediyor. Nuh Naci
Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fa-
kültesi Beslenme ve Diyetetik BölümBaş-
kanı Prof. Dr. Neriman İnanç, “Osteopo-
roz kemiklerin güçlü ve sağlam kalması
için gereken kalsiyumun büyük bir kısmı-
nın kaybolması anlamına gelir. Yaşlanma,
hareketsiz yaşam tarzı ve menopoz döne-
minde östrojen hormonu seviyesinin azal-
ması ile birlikte kemikler kendilerini yeni-
leyemiyor. Bu dönemde kemikler her za-
mankinden daha fazla desteğe ve kalsiyu-
ma ihtiyaç duyduğu için günde tüketilecek
iki bardak, sağlıklı koşullarda üretilmiş ve
paketlenmiş süt ile gerekli mineral ve
vitaminler vücuda alınmış olur” dedi.
Kalbinizi koruyun!
Osteoporozdan
korunmak için süt
tüketimini artırın