Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, uyuşturucuya karşı topyekün mücadele istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uyuşturucuya karşı topyekün mücadele istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uyuşturucunun tüm insanlığı özellikle de gençleri ve çocukları ciddi manada tehdit ettiğini belirterek, “Yeşilayı, sivil toplum kuruluşlarını ve medyayı bu illetle topyekün mücadeleye davet ediyorum” dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin ev sahipliğini yaptığı, “Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu” başladı. Sempozyum, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Avrupa Birliği Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), Avrupa Konseyi Pompidou Grubu gibi uluslararası seviyede 20’den fazla teşkilatı bir araya getiriyor.
Türkiye’de nüfusun yüzde 2.7’si kullanıyor
Sempozyumun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç gün boyunca insanlığın önündeki önemli meselelerden birisinin ele alınacağını belirterek, “Uyuşturucu, insanlığı özellikle de gençleri ve çocukları ciddi manada tehdit ediyor. Dünyada 180 milyon insan uyuşturucu kullanıyor. Bunların 75 milyonu bağımlı. Her yıl yaklaşık 2 trilyon dolarlık maddi kayıp yaşanıyor” dedi. Türkiye’de nüfusun yüzde 2.7’sinin yasadışı madde kullandığını hatırlatan Erdoğan, “Bu oran dünya ortalamasının çok altında fakat ülkemizde de hızlı bir artış var. İnşallah çıkardığımız yeni yasalarla bu oranı daha da aşağıya çekeceğiz. Bu mesele her zaman gündemimizde olacak” diye konuştu.
Manevi değerler yok oluyor
Yasadışı madde kullanımının birçok çeşitli sebebi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Son yüzyıl içinde dünya büyük bir değişim yaşadı ve bu devam ediyor. Maddenin manevi değerleri boğmaya başladığını görüyoruz. Ahlak ve hoşgörü gibi kavramlar maddiyat karşısında büyük bir erozyona uğruyor. Bir avuç petrol, elmas, ve altın için çocukların katledilmesi artık normal görülmeye başlandı. Manevi değerler yok olmaya başladı. Başta Yeşilay olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşları ve özellikle de medyadan rica ediyorum bu illetten gençliğimizi kurtaralım. Yeşilay’dan uluslararası örgütlenme müjdesini almaktan memnun oldum. Polis, asker bu meseleyle mücadele ediyor fakat evlerde bu mücadele yoksa bu işte başarılı olamayız. Benim çocuğum asla kullanmaz demeyin. Okullarda bu olayın eğitimine önem vereceğiz.”
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman ise dünya genelinde yaklaşık 243 milyon kişinin kullandığı açıklanan uyuşturucu maddelerle ilgili küresel ölçekteki böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı onur duyduklarını söyledi.
Bağımlılıkla mücadelenin tek bir kurum veya mercinin işi olmadığını, kamu, özel sektör ve sivil toplum gibi birçok paydaşın ortak çabasını ve uzun soluklu bir programın tavizsiz uygulanmasını gerektirdiğini belirten Karaman, şöyle devam etti: “Uyuşturucuyla topyekün mücadele için için yedi bakanlığımızın ve Yeşilay’ın ortak çalışmaları sonucunda hazırlanan yeni bir eylem planının açıklanması son derece önemli bir gelişmedir. Başta Yeşilay olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının uyuşturucuyla mücadele çabalarında yer alması, geleneksel devlet algılarının tersine, bir acz ifadesi olarak değerlendirilmemeli ve bu işbirliği kamuoyuna açık yüreklilikle deklare edilmelidir. Vatandaşlarımız da sadece çözümü istemek ve beklemek yanında, sivil toplum örgütlerine maddi ve manevi destek vermelidir. Bağımlılıkla mücadele çabalarına sivil toplumun entegrasyonu, madde bağımlılığı sorununda ‘talebi azaltma ve rehabilitasyon’ alanlarında daha hızlı ve yaygın bir sonuç almayı beraberinde getirecektir.”
Dünya Yeşilaylar Federasyonu kuruluyor
Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin, kuruluşunun yüzüncü yılını idrak edeceği 2020 yılına yaklaşırken, ulusal ve uluslar arası projelerin hız kesmeden devam edeceğini ifade eden Karaman, şunları kaydetti: “Bu bağlamda, daha önce kuruluşlarına önayak olarak destek verdiğimiz değişik ülke Yeşilaylarının sayısı 16’ya ulaşmış olup, bu sempozyum sonrası eklenecek yeni ülkelerle birlikte Dünya Yeşilaylar Federasyonu’nu da 2015 yılı içinde kuracağımızı hepinize müjdelemek istiyorum.”