Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Prof. Dr. M. İhsan Karaman: “Kapsamlı bir Uyuşturucuyla Mücadele Yasası şart.”

Prof. Dr. M. İhsan Karaman: “Kapsamlı bir Uyuşturucuyla Mücadele Yasası şart.”

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, ülkemizde yeni duyulan, ancak kısa sürede kullanımı oldukça artan ve internetten kolayca ulaşılan bonzai gibi yeni nesil uyuşturucu maddelerle ilgili yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu ve daha sert tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de özellikle gençler arasında kullanımı hızla artan ve ardı ardına gelen ölümler nedeniyle son dönemde kamuoyunun gündemine bomba gibi düşen ‘bonzai’ isimli sentetik uyuşturucu, can almaya devam ediyor. Sokaklarda genel olarak bonzai olarak adlandırılan uyuşturucu, gerçekte “Sentetik Cannabinoid” ismi altındaki birçok zehirli maddeden oluşuyor. Böbrek ve kalp yetmezliğine yol açan bonzai, esrardan çok daha etkili ve ani ölümlere de sebebiyet verebiliyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “Korkumuz şu; bonzai son derece hızlı yayılma gösteriyor ve kullanım yaşı ortalaması düştü, 10 yaşındaki bir çocuk dahi bonzai kullanmaya başladı. Sentetik olduğu için merdiven altında rahatlıkla yapılıyor. 1 liraya, 2 liraya, 3 liraya alınabiliyor, internette rahatlıkla 24 saat satılıyor” dedi.

Uyuşturucuyla; Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, güvenlik güçleri ve Yeşilay’ın uzun yıllardır sürdürdüğü mücadeleye dikkatleri çeken Karaman, bu çabalara yasal düzenlemenin eklenmesi gerektiğini, bütüncül bir bakış açısıyla daha hızlı sonuçlar alınacağını belirtti.  

Uyuşturucuyla Mücadele Yasası

Yeni nesil uyuşturucu sektörünün hedef aldığı kesim değişti ve uyuşturucu maddeler artık toplumun her sınıfına, her yaş grubuna sirayet etmiş durumda. Mücadele edilmesi gereken bu sorunun boyutunun çok büyük olduğunu ve bu nedenle ciddi yasal düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini söyleyen Karaman, şunları kaydetti: “Ülkemizde hem mevzuat açısından hem de yetkiler açısında büyük bir karışıklık ve dağınıklık var. Kurumlar uyuşturucu mücadelesinde birbirleriyle koordine olmalı. Yeşilay olarak iki temel önlem önerimiz var. Birinci önerimiz; acil olarak önleyici hizmet standartlarının geliştirilmesi; yoksa çeşitli STK’ların yaptığı bir dizi iyi niyetli çalışma bilimsellikten uzak olması nedeniyle bir fayda sağlamıyor ya da beklenilen etkiyi gösteremiyor. İkincisi ise arz ve talep azaltımının topyekûn değerlendirildiği, madde bağımlılığın her yönden ele alındığı bütüncül bir Uyuşturucuyla Mücadele Yasası’nın çıkarılması.”

Yeşilay’ın bağımlılıkla amansız mücadelesi

Bağımlılıkların önlenmesinde farkındalık oluşturmaya devam eden Yeşilay, uyuşturucuyla mücadele kapsamında dünyaca ünlü İtalyan fotoğraf sanatçısı Valerio Bispuri’nin, bonzainin muadili ve son dönemde pek çok gencin ölümüne neden olan bir uyuşturucu türü “Paco”nun sergisine ev sahipliği yaptı. Karaman; “Yeşilay olarak bağımlılıkların önlenmesinde ilk adım, farkındalık oluşturmaktır. Bunun için şimdiye dek pek çok etkinlik, seminer, konferans düzenledik. Bu kez de sanatsal bir bakış açısı ile bağımlılıkların görünmeyen yüzünü göstermek istedik” dedi.

Hedef 8 milyon öğrenci!

Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile başlatılan, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM)’nda öğrencilerin eğitimlerine başlandı.  Proje ile İstanbul’da 60 bin öğrenciye ulaşıldı. Gelecek okul döneminde tüm Türkiye’de uygulanması planlanan proje ile ülkemizde 8 milyon öğrenciye bağımlılık eğitimi verilmiş olacak.

Kurumlar arası koordinasyon

Bağımlılar, aileleri ve bundan etkilenen tüm paydaşların her konuda danışmanlık hizmeti alacakları Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni de çok kısa zamanda faaliyet geçirecek olan Yeşilay, bilimsel çalışmaları da destekleyecek olan mali destek programlarını açıkladı.

Gençlik projelerine hibe desteği

Paydaşlarla daha yakın işbirliği ana stratejisine paralel olarak madde bağımlılığı ve madde bağımlılığı riski taşıyan dezavantajlı gruplar konusunda faaliyet gösteren diğer STK’lar, kamu kurum ve kuruluşları ile sinerjik ve etkin işbirliği gerçekleştirmeyi hedefleyen Yeşilay, bu doğrultuda yapılacak olan projeleri mali açıdan destekleyen mali destek programını açıkladı. Yeşilay bu kapsamda yapılacak olan, STK ve üniversitelerin gençlik projelerine 100.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlayacak.