Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay Heyetinden İtalya’da bulunan San Patrignano Topluluğu’na ziyaret

Yeşilay Heyetinden İtalya’da bulunan San Patrignano Topluluğu’na ziyaret

Yeşilay’dan 7 kişilik bir heyet, madde bağımlılığının başarıyla tedavi edileceğini gösteren dünyadaki en iyi örneklerden biri olan San Patrignano Topluluğu’nu ziyaret etti.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nden 6 kişilik heyet, 25-26 Kasım tarihleri arasında İtalya’da bulunan madde bağımlılığı tedavi ve rehabilitasyon merkezi San Patrignano Topluluğu’nu ziyaret etti. Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Op. Dr. M. Akif Seylan, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İbrahim Topçu, Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel, Dr. Ahmet Özdinç, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Psk. Mehmet Dinç ve Yeşilay personeli Gülay Bostancı, merkez görevlileriyle görüşerek bağımlılıkla mücadele ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi aldı.

İtalya’da kurulu olan bu merkezde 1600 bağımlı rehabilitasyon için barınıyor, görevlilerinin ise çoğunu gönüllü ya da eski bağımlılar oluşturuyor. Bu merkez, sırf bağımlılığı tedaviye yönelik psikolojik terapi ya da psikiyatrik tedavi uygulamıyor. Topluma kazandırma hedefli bu merkeze gelen bağımlılar durumlarına göre belirlenen 3-4 yıllık rehabilitasyon programını bitirmeden merkezden ayrılamıyor. Merkezde uygulanan metot eğitimle tedavi metodu. Amaç kişileri meşgul ederek hem onları tedavi etmek hem de oradan bir meslek sahibi olarak çıkmalarını sağlamak. Topluluğa gelen eski bağımlılara kampüse adım attıkları ilk günden itibaren yatkınlıklarından bağımsız olarak bir atölye atanıyor ve kişi burada en az iki yıl çalışıyor. Ancak bu süre sonunda kendi isteğiyle başka bir bölüme geçebiliyor. Yine aynı süre sonunda istemesi halinde kişiye topluluk içindeki eğitim merkezinde eğitimine devam etme şansı tanınıyor. Lise sonrası eğitim için bireyin günlük olarak kampüsten çıkıp üniversiteye gitmesine izin veriliyor.

Danışmanlık ve psikolojik destek hizmeti

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçecek Yeşilay Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (YEDAM) projesi, Yeşilay’ın son yıllardaki en büyük atılımlarından biri. Madde bağımlılarına, ailelerine ve risk altındaki gençlere danışmanlık ve psikolojik destek hizmeti verecek olan YEDAM, İstanbul pilot olmak üzere Türkiye geneline yayılacak merkezler üzerine odaklanıyor. Yeşilay heyeti örnek olarak gezdikleri San Patrignona merkezinde yaptığı incelemelerin sonucunda YEDAM için şu tespitlerde bulundu: “San Patrignano örnek alınacaksa başta uygulanacak ayaktan terapi için bir mekan satın alınmasına gerek olmayabilir. Bu mekân için ayrılan bütçe atölyelerin makine gibi altyapı ihtiyaçlarının karşılanması için rezerve edilebilir. Merkezin büyüme potansiyeli ve gerekliliği göz önüne alınarak yeşil ve büyük bir arsa temin edilmelidir. Merkezde öğretilecek meslekler belirlenmelidir. Merkezi kimlerin kabul edileceği konusundaki kriterler belirlenmelidir. Kurulacak atölyeler kendi ustalarını yetiştirene kadar dışarıdan sanat erbabı kişiler bulunup istihdam edilmelidir.”

YEDAM, danışmanlık hizmeti vermenin yanı sıra bağımlıların sosyal entegrasyonu için mentörlerin danışmanlık faaliyetleri yürüttüğü bir merkez olacak. Bağımlılıktan kurtulmuş kişilerle, uyuşturucunun ağından henüz kurtulamamış bağımlıları bir araya getirecek olan YEDAM’da, ayrıca seminerler ve bilinçlendirme çalışmaları da yürütülecek.