Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay uyardı, bonzaiye karşı harekete geçildi

Yeşilay uyardı, bonzaiye karşı harekete geçildi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin sentetik uyuşturucu bonzaiden kaynaklanan ölümler üzerine yaptığı uyarılar, yetkilileri hareket geçirdi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, sentetik uyuşturucu bonzaiden kaynaklanan ölümler üzerine yaptıkları uyarıların sonuç vermeye başladığını söyledi. İstanbul Emniyeti’nin yaklaşık 1.500 polisle birlikte bonzai avına çıktığına vurgu yapan Karaman, “Sevinerek görüyorum ki yaptığımız uyarılar üzerine yetkililer harekete geçiyor. Operasyonun sonuçları da gösteriyor ki gençler arasında bonzai hızla yayılıyor. Ergen ve genç yetişkinlerimizin saklanması kolay olan bu uyuşturucu maddeyi kullanması, onlarda esrardan çok daha tehlikeli bir etki bırakıyor” diye konuştu. Karaman, uyuşturucu mücadelesinde sivil toplum ve kamu kurumlarının elele çalışmasının hem talep hem arz azaltımı yönünde başarıyı artıracağını kaydederek, son operasyonlardaki kararlılık ve başarısı için İstanbul emniyetine teşekkür etti.

Bonzai ve genelde uyuşturucu maddelerin kullanım sebeplerinden en önemlisinin ailelerin gençleri ihmal etmesi, yeterli kontrol, sevgi ve destek sağlamamasından kaynaklandığını belirten Karaman şöyle devam etti: “Madde bağımlılığı aileyi her yönden etkileyen bir hastalıktır. Uyuşturucu bağımlılığına karşı en iyi strateji de önleme stratejisidir. Yeşilay olarak yaptığımız proje ve etkinliklerimizin temelini halkımızın, özelde çocuk ve gençlerimizin sağlıklı, üretken olması için bilinçlendirici ve farkındalık uyarıcı çalışmalar oluşturuyor.”

Kolay ulaşılıyor

Karaman, bağımlılığın ergenlik döneminden yaşlılık dönemine değin gözlenebilen ve bireyin yaşam kalitesini düşüren önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Madde kullanımının genç nüfus arasında azaltılması ülkelerin madde kullanımı politikalarında yer alan öncelik konularından biridir. Talep azaltımı, ülkemiz madde ile mücadele politikasında da önemli yer tutmakta, tedavi ve rehabilitasyonu da içeren çok yönlü bir strateji olarak kabul edilmektedir.”

243 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor

26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü’nde Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2014 Dünya Uyuşturucu Raporu’nu açıkladı. Rapora göre uyuşturucu madde kullanım yaygınlığının yaklaşık 243 milyon insanla dünya genelinde istikrarını koruduğu belirtilirken 15-65 yaş arası dünya nüfusunun %5’inin 2012 yılında yasadışı uyuşturucu madde kullandığı ifade edildi. Problemli madde kullanıcılarının sayısının yaklaşık 27 milyon olduğu, bunun da dünya yetişkin nüfusunun 0,6’sı ya da her 200 kişiden birine karşılık geldiği raporda yer aldı. Raporda ayrıca Türkiye’nin arzla mücadele konusundaki başarısına dikkat çekildi ve yasadışı yollarla transfer edilmeye çalışılan uyuşturucu maddelerin, özellikle de eroin ve ecstasy’nin ele geçirilmesinde Türkiye’nin başarısına yüksek oranda vurgu yapıldı.

Trafikte uyuşturucuyla mücadele mesajı

Bonzai kullanımının gençlerde hızla yaygınlaşmasına karşı akranlarını uyarmak isteyen Genç Yeşilay gönüllüleri dikkat çekici bir etkinliğe imza attı. Vatan Caddesi’nde Genç Yeşilaycılar trafik ışıkları kırmızı yanarken araçların önüne geçip pankart açtılar. Pankartta “Düşün” mesajı veren gençler, uyuşturucu tehlikesine karşı sürücüleri ve halkı uyardılar. Sürücüler de kornalara basarak ve gençlerin uyuşturucu tehlikesinden kurtulması için sloganlar atarak etkinliğe destek verdiler.

Yeşilay ve Narkotik işbirliğinde uyuşturucuyla mücadele etkinliği

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 26 Haziran “Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” kapsamında Narkotik uzmanlarıyla birlikte, 94 yıldır yürüttüğü çalışmalara katkı sağlamak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Yeşilay, Eminönü Meydanı’nda yaptığı etkinlikte, halka uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili mesajlar verdi, narkotik uzmanlarıyla bilgilendirme çalışmaları yaptı. Farklı oyunlar, spor aktiviteleri gerçekleştirilen etkinlikte, uyuşturucuyu anında tespit eden narkotik köpekler de gösteri yaptı.