Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay, uyuşturucu bağımlılığında danışmanlık hizmetine başlıyor

Yeşilay, uyuşturucu bağımlılığında danışmanlık hizmetine başlıyor

Yeşilay’ın, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kuracağı “Yeşilay Eğitim ve Danışmanlık Merkezi” (YEDAM) sayesinde uyuşturucu madde bağımlıları ve aileleri ücretsiz olarak online, telefondan ve yüz yüze danışmanlık alıp, psikolojik desteklerden yararlanabilecek.

Kuruluşundan bu yana uyuşturucu madde bağımlılığında önleme faaliyetleri yürüten Türkiye Yeşilay Cemiyeti, artık danışmanlık aşamasında da süreçte rol alıyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçecek Yeşilay Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (YEDAM) projesi, Yeşilay’ın son yıllardaki en büyük atılımlarından biri. Madde bağımlılarına, ailelerine ve risk altındaki gençlere danışmanlık ve psikolojik destek hizmeti verecek olan YEDAM, İstanbul pilot olmak üzere Türkiye geneline yayılacak merkezler üzerine odaklanıyor. YEDAM, danışmanlık hizmeti vermenin yanı sıra bağımlıların sosyal entegrasyonu için mentörlerin danışmanlık faaliyetleri yürüttüğü bir merkez olacak. Bağımlılıktan kurtulmuş kişilerle, uyuşturucunun ağından henüz kurtulamamış bağımlıları bir araya getirecek olan YEDAM’da, ayrıca seminerler ve bilinçlendirme çalışmaları da yürütülecek.

YEDAM projesiyle ilgili konuşan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman; “Rehabilitasyon, tıbbi tedavi yanında psikolojik terapi ve sosyal entegrasyonu da kapsayan bir süreç. Bu sürecin sadece tıbbi tedavi kısmının ülkemizde uygulandığını söyleyebiliriz. Tıbbi tedavi dışındaki hizmetlerin olamaması bağımlılıktan kurtulan kişiler için ciddi bir eksiklik. Yeşilay olarak bu problemin çözümüne yönelik kısa ve orta vadeli stratejilerimizi belirledik. Kısa vadede YEDAM projemizi ivedilikle başlatacağız. Orta vadede daha bütüncül bir rehabilitasyon modeli geliştirilmesi ve akreditasyon sistemi kurulmasını amaçlıyoruz.” dedi.

Projede, faaliyetlerin bilimsel alt yapısının çözüme en doğru şekilde katkı sağlaması adına bir danışma kurulu oluşturulacak. 8 kişilik kurulda; konusunda uzman psikiyatr veya psikolog, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden halk sağlığı uzmanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan bir sosyal hizmet uzmanı, Yeşilay Bilim Kurulu’ndan bir sosyolog ve eğitim uzmanı ile Yeşilay personeli ve bir avukat da yer alacak.

YEDAM için oluşturulacak teknolojik altyapı, projenin en önemli parçalarından biri. Bu kapsamda dinamik bir web sitesi, online terapi hizmetlerinin sağlanacağı e-danışmanlık sistemi ve danışmanlık hizmeti sunulacak çağrı merkezi santrali kurulacak. Böylelikle ilk adım olarak problemlerini açmaktan çekinen bağımlı ve yakınlarına destek kanalları arttırılmış olacak.