Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay ve İstanbul Üniversitesi “Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi” kuruyor

Yeşilay ve İstanbul Üniversitesi “Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi” kuruyor

İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Yeşilay Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR), öğrencilere bağımlılıklar alanında fikir ve projelerini araştırma-geliştirme imkanı tanıyacak.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve İstanbul Üniversitesi bağımlılık konusunda bilimsel uygulamalı çalışmalar yapmak ve yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla işbirliğine gitti. İşbirliği kapsamında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Yeşilay Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR) kuruluyor.

Merkezin kurulumuyla ilgili ilk adım Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet arasında imzalanan protokolle atıldı. Yeşilay Genel Merkezi’nde yapılan imza töreninin ardından bir açıklama yapan Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, bağımlılıklar alanında Türkiye’de bir ilk olacak merkezin, bilhassa üniversite öğrencilerinde farkındalık oluşturacağını söyledi.

Merkezin, onlara fikir ve projelerini araştırma-geliştirme imkânı tanıyacağını belirten Karaman, şunları kaydetti: “Bağımlılıklarla mücadele, özellikle uyuşturucu, bir emniyet, asayiş sorunu olarak algılanıp önleyici tedbirler de buna göre alınmaktaydı. Küreselleşmenin etkisiyle, dünya ülkelerinin bu alanda yaptığı araştırma ve önleyici çalışma önerileri sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirmiştir. Uyuşturucuyla mücadele akademisyenler, sağlıkçılar, eğitimciler gibi isimlerle birlikte mücadele edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur. Yeşilay olarak çalışmalarımızı bilimsel ve kanıta dayalı verilere dayanarak yapmaktayız. Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi de yapacağımız projelerin temelini oluşturacak, bizlere bilimsel veriler sağlayacaktır.”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ise bağımlılıklarla mücadeleye katkı sağlayacak ve öğrencilere yeni bir alanda araştırma fırsatı sunacak UYGAR projesine ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Üniversitelerin topluma her alanda katkı sağlayan kurumlar olduğunu hatırlatan Söylet, “Bizler de ülkenin en köklü üniversitesi olarak halka dokunmak için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğini son derece önemsiyoruz. Yeşilay ile birlikte kuracağımız Bağımlılık Merkezi çerçevesinde hem Yeşilay’ın mücadelesine destek olmak, katkı sağlamak, hem farkındalığı artırmak hem de değişik açılımlarla bilhassa gençlerimizi bağımlılıklar hakkında eğitmeyi amaçlıyoruz. Araştırmaya muhtaç bir alandır bağımlılık. Yeşilay ile birlikte kurulacak olan Merkezimizle bu araştırmaya vesile olmak bizim için son derece memnuniyet vericidir” diye konuştu.

Proje kapsamında UYGAR ile bağımlılık çalışmalarında akademik araştırma ve uygulama altyapısını kurmak için çalışmalar yapılacak. Merkezin kuruluş amacına uygun olarak kurslar, meslek içi eğitimler ve sertifika programları düzenlenecek. Bağımlılıklarla mücadele bilincini artırıcı eğitimlerin dijital yayıncılık alanında faaliyet göstermesi hedeflenen merkezle aynı zamanda terapi ve tedaviye yönelik hizmet kapasite ve kalitesinin geliştirilmesi için araştırma ve planlama çalışmaları yürütülecek. Diğer uygulama ve araştırma merkezleri ya da enstitülerle yüksek lisans ve doktora programları için işbirliğine gidilecek.

Yeşilay ve İstanbul Üniversitesi, TBM için de işbirliğine gitti

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve İstanbul Üniversitesi, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında uzaktan eğitim ile çocuk ve gençleri; alkol, madde, tütün, teknoloji ve sağlıklı yaşam alanında eğitmek amacıyla da işbirliğine gitti.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti bağımlılıklarla etkin mücadele amacıyla bir işbirliğine daha imza attı. Ocak ayında Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) protokolü sonrası, pilot il İstanbul’da yetiştirilen formatör eğitimciler tarafından 80 bin öğrenciye bağımlılık eğitimleri verilmişti. Yeni eğitim-öğretim dönemi içerisinde tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanacak olan proje ile 21 Milyon öğrenciye ulaşılacak. Bu projenin önemli bir ayağını oluşturan uzaktan eğitim modülü İstanbul Üniversitesi tarafından hibe olarak geliştiriliyor.

Yeşilay tarafından geliştirilen ve öğrenciler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyen bir eğitim programı olan TBM ile tüm yaş gruplarına ve bağımlılık alanlarına göre 18 farklı eğitimi modülü hazırlandı. İçeriğinde interaktif ve uygulamalı eğitimleri barındıran uzaktan eğitim modülü de Yeşilay ve İstanbul Üniversitesi arasından geçtiğimiz günlerde imzalanan protokol ile üniversite bünyesinde hazırlanıyor. Son aşamasına gelinen ve uzaktan eğitim sistemi ile bir eğitim platformu kurulan bu modülle çocuk ve gençlerin istedikleri zaman internet üzerinden bağımlılık alanlarında yaş gruplarına uygun olarak interaktif içeriklere ulaşması mümkün olacak.

TBM kapsamında hazırlanan bu eğitim modülünde alkol, madde, tütün, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam alanlarında, farkındalık oluşturucu bilgiler, etkinlikler, videolar ve kapsamlı bir ölçme ve değerlendirme sistemi yer alacak.