Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay Haftası, "Yeşilay Varsa Hayat Var" Mesajıyla Kutlanıyor

Yeşilay Haftası, "Yeşilay Varsa Hayat Var" Mesajıyla Kutlanıyor

Yeşilay Haftası, "Yeşilay Varsa Hayat Var" Mesajıyla Kutlanıyor
1-7 Mart Yeşilay Haftası, “Yeşilay Varsa Hayat Var” sloganıyla kutlanıyor. Yeşilay, farklı yaş gruplarına yönelik önleme projeleri ile eğitimin, sanatın, sporun gücünden yararlanıyor. Türkiye genelinde sayıları 107’ye ulaşan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği veriyor. Bağımlılığın bir hastalık olduğunu vurgulayan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Yeşilay bugün dünyanın çok farklı coğrafyalarında bağımlılıkla mücadele alanlarında faaliyet gösteriyor. Yeşilay son yıllarda özellikle yurt içinde verdiği hizmetlerine büyük hız kazandırdı.” diyor. YEDAM’ın bağımlılıklarla mücadelede, dünyada kapsam ve sistem anlamında tek olduğunu vurgulayan Öztürk, YEDAM Danışma Hattı’na bugüne kadar 1 milyonun üzerinde çağrı geldiğini ifade etti.

Yeşilay Haftası, 120 Yeşilay Şubesi, 97 Ülke Yeşilay’ı ve 110 binin üzerinde gönüllüyle birlikte kutlanıyor. İstanbul’un simge yapısı Galata Kulesi ışıklandırmalarla yeşile boyanırken, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri Yeşilay bayraklarıyla süsleniyor. Yeşilay Sakarya Gençlik Merkezi’nde 2-3 Mart’ta düzenlenen YeşilayFest kapsamında gençler hem birlikte keyifli vakit geçiriyor hem de bağımlılıklara karşı farkındalık kazanıyorlar. YeşilayFest kapsamında “Şişenin Dibi Sergisi” de ziyaretçilerle buluşuyor. Bunun dışında Yeşilay Spor Kulübü de Yeşilay Haftası münasebetiyle 2 Mart’ta Gülhane Parkı’nda Yeşilay Haftası Oryantiring Yarışması düzenliyor.

İstanbul’da “Yeşilay Karikatür Sergisi” ve Canlı Müzik Etkinlikleri Düzenleniyor
“Yeşilay Karikatür Sergisi”, Marmaray Yenikapı İstasyonu’nda 1-7 Mart tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor. Bu yıl 8.’si düzenlenen Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nda şu âna dek ödüle layık görülen karikatürlerin sergilendiği Yeşilay Karikatür Sergisi, tüm vatandaşların katılımına açık olacak.

4-5-6 Mart tarihlerinde Marmaray Üsküdar, Ayrılık Çeşmesi, Yenikapı ve Sirkeci istasyonlarında Yeşilay Haftası konseptli bir fonda canlı müzik yapılıyor.

Ünlü Sokak Sanatçısı No More Lies da Yeşilay Diyor
1-5 Mart tarihleri arasında, tanınmış sokak sanatçısı No More Lies’ın küratörlüğünde, Yeşilay gönüllüleriyle birlikte Yeşilay Haftası konseptinde grafiti çalışmaları yapılıyor.

Bisikletseverler 3 Mart Pazar Günü Yeşilay Tarihî Yarımada Bisiklet Turu’nda Buluşuyor
Yeşilay Genel Merkezi Sepetçiler Kasrı’ndan başlayacak olan ve artık bir Yeşilay geleneği hâline gelen turda, bisikletseverler Edirnekapı-Ayvansaray-Balat istikametinde yaklaşık 20 kilometrelik bir rotada seyredecek.

Prof. Dr. Mücahit Öztürk: "Gönüllülerimizle birlikte mücadelemize güç katmaya devam ediyoruz."
İyi ve sağlıklı bir toplum için çalışan Yeşilay, 104. yaşını kutladığı 1–7 Mart Yeşilay Haftası’nda “Yeşilay Varsa Hayat Var” diyor. Önleme faaliyetleriyle 7’den 77’ye herkesin iyi ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması ve bağımlılıklardan uzak bir hayat sürmesini hedefleyen Yeşilay, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) faaliyetleriyle de bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere destek vermeyi sürdürüyor.

Yeşilay’ın alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı olmak üzere beş farklı bağımlılıkla mücadelesini aralıksız sürdürdüğünü belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları ifade ediyor: ” Başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam ve gelecek zemini oluşturabilmeleri için yüzlerce çalışanımız, 120 şubemiz ve 100 bini aşan gönüllümüzle canla başla çalışıyoruz.

Ulusal ve uluslararası arenada gerek farkındalık gerek önleme gerekse savunuculuk faaliyetlerimizle bağımlılıkla mücadele alanında lider bir kuruluş olarak, tecrübemizden ve birikimlerimizden yararlanarak daha fazla sosyal etki yaratmaya, gönüllülerimiz ve profesyonel gönüllülerimizle birlikte mücadelemize güç katmaya devam ediyoruz.

Ülkemizin her ilinde bulunan Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizle (YEDAM) on binlerce kişiye ulaşıyoruz. İki büyük şehrimizde, Bursa ve Diyarbakır’daki Rehabilitasyon Merkezlerimizde, danışanlarımıza yatarak tedavi hizmeti veriyoruz.  Danışan, Yeşilay Rehabilitasyon Merkezine, kullandığı maddeden arındırma tedavisini tamamlamış olması ve herhangi bir yoksunluk bulgusunun olmaması koşuluyla, Yeşilay Danışmanlık Merkezinden (YEDAM), Alkol ve Madde Tedavi Merkezinden (AMATEM), Çocuk Ergen Alkol Madde Tedavi Merkezinden (ÇEMATEM) sevk yolu ile kabul ediliyor. Yeşilay Rehabilitasyon Merkezlerinde, alkol ve madde bağımlısı bireylerin tıbbi, psikolojik, sosyal, akademik ve meslekî alanlarda desteklenerek bağımlılık sebebiyle oluşan kayıpların tekrar yerine koyulması ve bireylerin yeniden topluma kazandırılması hedefleniyor.  Yolumuza her zamankinden daha güçlü ve enerjik devam edeceğiz.”

1 milyondan fazla kişi destek almak için YEDAM’a başvurdu
2015 yılında faaliyetlerine rehabilitasyonu ekleyen Yeşilay, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) çatısı altında bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikososyal destek sağlıyor. Yeşilay’ın bağımlılıklarla mücadelesine ve bağımlı yakınlarına verdiği desteğe katkıda bulunmak isteyenler www.yesilay.org.tr adresinden bağış yapabiliyor.

COVID-19 pandemisi öncesinde 36 olan YEDAM sayısının 107’ye ulaştığını belirten Başkan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeşilay, 81 il ve KKTC’de kurulan 107 Yeşilay Danışmanlık Merkeziyle (YEDAM), alkol, tütün, madde, kumar ve yoğun teknoloji kullanımı gibi zararlı alışkanlıklarını aşmak isteyen bireylere uzman kadrolarıyla tamamen ücretsiz ayaktan tedavi hizmeti veriyor.

YEDAM’a, 115 danışma hattı üzerinden Türkiye’nin her yerinden kişilerin anında ulaşabilmesi mümkün.  YEDAM'la amaçlanan, bağımlılıklarını aşmak isteyen danışanların hayata tekrar kazandırılması, günlük hayatlarını devam ettirirken hayat kalitelerinin yükseltilmesiyle sosyal hayata uyum sağlama sürecinde gerekli sosyal desteğin verilmesi ve kişinin temiz kalmaya teşvik edilmesidir.

YEDAM, kadrosundaki uzman klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının iş birliğinde, bağımlılıklarını yenmek isteyen bireylere ve ailelerine ücretsiz psikososyal destek hizmeti veriyor. YEDAM’a kurulduğu günden bu yana 115 çağrı merkezi üzerinden 1 milyon 110 bin 352 çağrı geldi. YEDAM görevlileri 285 bin 560 kişiyle birebir görüşme sağladı. İlk başvuru hizmet sayısı 58 bin 316 kişi oldu. Sosyal destek hizmeti verilen kişi sayısı ise 115 bin 243 kişiye ulaştı. Yeşilay psikososyal destek verirken 3 bin 747 sosyal etkinlik de düzenledi. Ayrıca İŞKUR ile iş birliği yaparak kendilerine yeni ve düzenli bir yaşam oluşturabilmeleri amacıyla 194 kişinin işe yerleştirilmesini sağladı.  Yeşilay, YEDAM’dan destek alan bağımlıların umut dolu öykülerini Renklerini Yeniden Kazananlar kitabında topladı. Yeşilay Yayınları’ndan çıkan kitapta, toplumun her kesiminden insanın birbirinden farklı deneyimlerinden ilham alınarak oluşturulan, yaşanmış olaylardan kurgulanan 19 öykü bulunuyor. Öztürk, “Kitabın gördüğü ilgiden çok memnunuz. Bağımlılığın pençesinde olan, kimden nasıl destek isteyeceğini bilemeyen, kurtulabileceği konusunda kendinden şüphe edenlere Renklerini Yeniden Kazananlar’ın ilham olmasını diliyoruz,” dedi.

97 Ülke Yeşilay’ı ile tüm dünyada bağımlılıklarla mücadeleye öncülük ediyor
Türkiye’nin 81 ilinde toplam 120 şube ile hizmet veren Yeşilay, kuruluşuna öncülük ettiği Uluslararası Yeşilay Federasyonu ile 97 ülkede de bağımlılıklarla mücadeleye öncülük ediyor. Yeşilay Haftası kutlamalarının 97 Ülke Yeşilay’ı aracılığıyla aynı anda ve aynı heyecanla gerçekleşeceğini belirten Öztürk, “Ülke Yeşilaylarımızın sayısını 97’ye yükselttik. Ülkemizde olduğu gibi dünyanın ihtiyacı olan herhangi bir ülkesinde de deneyim ve birikimimizle göreve hazırız. Yeşilay Haftası’nda başarılı çalışmalarımızı hep birlikte kutlayacağız,” ifadelerini kullandı.

İstanbul sağlığa yeşil ışık yakıyor
İstanbul’un simgesi yapılar, Yeşilay Haftası boyunca kutlamalara dâhil oluyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne hem Yeşilay bayrağı asılacak hem de yeşil renkle aydınlatılacak. Galata Kulesi ve Yeşilay Genel Merkezinin bulunduğu Sepetçiler Kasrı ise İstanbullulara, Yeşilay Haftası boyunca muhteşem ışık gösterilene tanıklık etme fırsatı sunacak