Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  56 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 56 / 84 Next Page
Page Background

Kokusuyla, tadıyla ve rengarenk görüntüsüyle sofraların vazgeçilmezi olan

baharat, tam anlamıyla bir şifa kaynağı. Her derde deva olan baharatın büyülü

dünyasında keşfe çıkmaya ne dersiniz?

BAHARATIN

BÜYÜLÜ DÜNYASI

D

Doğanın bize sunduğu en güzel hediyelerden biridir baha-

rat. Öyle ki; tarih boyunca uğruna savaşlar verilmiş, kimi

zaman altından bile değerli görülmüştür. Eski çağlarda ilaç

yapımından yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasına kadar

pek çok alanda yararlanılan baharat, bugün de sofraları-

mızın baş tacı olmaya devam ediyor. Baharatın serüvenini,

faydalarını ve kış baharatlarını sizin için araştırdık.

Baharatın izinde

Mucizevi bir tat olarak kabul edilen baharatın keşfi çok eski

tarihlere dayanıyor. Tarihte baharatın ilk kez Uzak Doğu’da

kullanıldığı kabul ediliyor. O dönemlerde çok pahalı olan ba-

haratın sadece soylu ve varlıklı kişilerin sofrasında kendi-

ne yer bulabildiği belirtiliyor. Bu yüzden baharat, Orta Çağ

Avrupası’nda oldukça önemli bir ticaret ürünü haline ge-

liyor. Baharat ticaretine ilk olarak milattan önce Çinliler’in

başladığı biliniyor. Baharat, Doğu’dan Avrupa’ya iki ayrı yol

üzerinden ulaştırılıyor. Bunlardan ilki, Orta Asya üzerinden

geçen İpek Yolu. Diğeri ise Hindistan’dan başlayarak İran

Körfezi ve Irak üzerinden Suriye limanlarına uzanan, Kızıl-

deniz yoluyla Süveyş ve Akabe’ye, oradan da kara yoluyla

İskenderiye’ye ulaşan Baharat Yolu. Tarihteki önemli keşif-

lerin neticesinde baharat üreten ülkelere yeni yollar açıl-

masıyla Baharat Yolu önemini yitiriyor. Tarih boyunca her

daim önemini korumayı başaran baharat, bugün de başımızı

döndüren keskin kokusuyla, rengarenk görüntüsüyle, tadı

damağımızda kalan lezzetiyle ve her derde deva olmasıyla

halen altın kadar değerli.

Baharatın faydaları

Yiyecek ve içeceklerin lezzetine lezzet katan bu mucizevi

tat, tam anlamıyla her derde deva. Eski çağlarda ilaç ya-

pımının hammaddeleri arasında hatırı sayılır bir yere sahip

olan baharat, günümüzde de şifa amacıyla kullanılmaya

devam ediyor. Baharat, soğuk algınlığından sindirime, ba-

ğışıklık sisteminin güçlendirilmesinden cilt problemlerine,

migrenden astım ve bronşite, böbrek rahatsızlıklarından

romatizma ağrılarına, kalp, karaciğer ve mide rahatsızlık-

larından kolesterole kadar pek çok rahatsızlığa şifa oluyor.

Kış baharatları

Baharatlar, her mevsim mutfağımızın başköşesinde yer

alıyor. Fakat özellikle soğuk kış günlerinde baharatlara

duyduğumuz ihtiyaç daha da artıyor. Haliyle ihtiyaç duydu-

ğumuz baharatlar da farklılık gösteriyor. Kış aylarında yar-

dımına başvurduğumuz baharatların sayısı oldukça fazla.

İşte bunlardan birkaçı…

ŞEBNEM CAN KILINÇARSLAN

yesilay.org.tr

56

YEŞiLAY

EKİM 2016

YAŞAM