KIZILCIK VE KIRMIZI ERİK MARMELADI
●
Bir buçuk kg olgun kızılcık
●
1 kg kırmızı erik
●
5 çorba kaşığı su
●
5 su bardağı toz şeker
●
4 çorba kaşığı limon suyu
PORTAKALLI ELMA-ARMUT MARMELADI
●
1 kg golden elma ve 2 kg akça armut
●
10 çorba kaşığı su
●
3 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
●
Beş buçuk su bardağı toz şeker
●
1 tatlı kaşığı karanfil
●
2 adet çubuk tarçın
●
4 çorba kaşığı limon suyu
Kızılcıkları
yıkayıp bir tencereye alın. Üzerine 3 çorba kaşığı su
ekleyip yumuşayana dek pişirin. Ocaktan alın ve ılıtın. Diğer
taraftan erikleri de yıkayın. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra
dilimleyin ve başka bir tencereye alıp üzerine 2 çorba kaşığı su
ekleyin. Yumuşayana dek pişirin ve ılıtın. Kızılcıklar ılındıktan
sonra süzgeçten geçirip, çekirdeklerini ayırın ve yeniden ten-
cereye alın. Erikler ılındıktan sonra blenderden geçirin ve kızıl-
cığın üzerine katın. Tencereye toz şeker ekleyin. Kısık ateşte
dibi tutmasın diye arada bir karıştırarak 1 saat pişirin. Üzerine
limon suyunu katın. Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın.
Soğutup temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kuru ve serin bir
yerdemuhafaza edin.
Elmaların
kabuklarını soyup, çekirdek yataklarını çıkarın ve bir
tencereye alın. Armutların da saplarını kesip çekirdek yatakla-
rını çıkarın ve elmaların üzerine ekleyin. Tencereye suyu katın
ve kapağını kapatın. Kısık ateşte, dibinin tutmaması için arada
bir karıştırarakmeyveler yumuşayana dek pişirin. Ilındıktan
sonra karışımı blenderden geçirip, yeniden tencereye alın.
Üzerine rendelenmiş portakal kabuğu, toz şeker, karanfil
ve tarçın ilave edin. Kısık ateşte arada bir dibi tutmasın diye
karıştırarak 45 dakika pişirin. Limon suyunu ilave edin. Birkaç
dakika daha pişirip ocaktan alın. Çubuk tarçınları içinden alın.
Soğuyunca temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Serin ve
güneş almayan bir yerde saklayın.
yesilay.org.tr
71
YEŞiLAY
•
EKİM 2016