Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  53 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 53 / 84 Next Page
Page Background

ve alerjisi olanlarda tüketilmesi

bir sağlık problemi teşkil etmez.”

diyor.

KİMLER DİKKATLİ

TÜKETMELİ?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş

Özdemir, diyabet ve böbrek

hastalarının kestane tüketimine

dikkat etmesi gerektiğini

belirtiyor. Kestanenin sağlık

deposu olduğunu ancak yüksek

karbonhidrat içeriği nedeniyle

kontrollü tüketilmesi gerektiğini

vurgulayan Özdemir, “Yüksek

potasyum içeriği nedeniyle böbrek

hastaları hekimine danışmadan

kestane tüketmemeli“ derken

diyabet hastaları ve zayıflama diyeti

yapanların da kestane tüketirken

porsiyon konusunda çok dikkatli

olması gerektiğini sözlerine ekliyor.

KOLESTEROLÜ

DENGELİYOR

Kestanenin kötü kolesterol olarak

bilinen LDL’yi düşürürken iyi

kolesterol olarak bilinen HDL’yi

arttırdığını vurgulayan Özdemir,

“Kestane, tekli ve çoklu doymamış

yağ asitleri içerdiğinden

hastalıklar için koruyucudur.

Kolesterolü dengelemeye ve

koroner kalp hastalıkları riskini

azaltmaya yardımcı olur.” diyor.

Kestanenin içerdiği toplam yağ

miktarının diğer kuruyemişlerden

az olduğunu vurgulayan Özdemir,

“Kestanenin 100 gramında 170

kalori bulunuyor. Yani, 3 orta

boy kestane 1 dilim ekmek ile

eşdeğerdir.” diyor.

BAĞIŞIKLIĞI

GÜÇLENDİRİYOR,

BÜYÜMEYİ DESTEKLİYOR

Kestanenin içerdiği antioksidan

bileşenler ve C vitamini

sayesinde bağışıklık güçlendirici

etkiye sahip olduğunu belirten

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş

Özdemir, B kompleks vitaminleri

açısından zengin olmasının

da çocuklarda büyüme ve

gelişmeyi desteklediğini sözlerine

ekliyor. Özdemir, kırmızı kan

hücrelerinin oluşumuna da

yardımcı olan kestanenin, gribe

karşı koruyucu olduğunu da

belirtiyor. Kestanenin C vitamini

açısından oldukça zengin bir besin

olduğunu belirten Özdemir, “100

gram kestane günlük ihtiyacın

yüzde 72’sini karşılayabilir.” diyor.

ENERJİ DEPOSU

Kış aylarında enerji depolamaya

yardımcı olan kestane, bedensel

ve zihinsel yorgunluğu

gidermede de etkili oluyor.

Ulaş Özdemir, kestanenin

içeriğinde bulunan potasyumun

kas yorgunluğunu gidererek

vücuda zindelik verdiğini

belirtiyor. Kestanenin stresin

zararlı etkilerini azalttığını

vurgulayan Özdemir, “Kestanede

gluten bulunmadığından, çölyak

hastalarında, gluten intoleransı

KestaneB

veCgrubu

vitaminleri,

potasyum,

magnezyumve

demiraçısından

zenginbir

kaynaktır. Diyet

lifi açısından, 100

gramkestane

günlük ihtiyacın

yüzde21’ini

karşılayabilir.”

TAVADA…

Kestaneyi yıkayıp kurulayın. Kestanelerin bombeli kısmına + şeklinde

çizikler atın. Kestane çizmek için özel aletler satılıyor, bunlardan edine-

bilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa çizdiğiniz kestaneleri bir saat kadar suda

bekletin. Bu daha çabuk pişmelerini ve daha kolay soyulmalarını sağla-

yacaktır. Eğer vaktiniz yoksa çizdikten sonra kestaneleri tavaya yerleşti-

rin ve kısık ateşte ara ara karıştırarak yaklaşık yarım saat pişirin. Kalın

tabanlı olmayan bir tava tercih ederseniz daha iyi sonuç alabilirsiniz.

FIRINDA…

Fırında kestane yapmak içinkestanelerinizi yıkayın ve daha önce tavada

yaptığınız gibi üzerine çok derin olmayan+ şeklinde çizikler atın. Daha

sonra kestaneleri fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 200 derece

fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. İkinci bir yöntemde ise, fırında pi-

şirmeden önce kestaneleri, bir tencereye koyup üstü tamamen kapa-

nacak şekilde su ekleyip haşlayabilir; tam kaynadığı sırada kestaneleri

fırın tepsisine dizebilirsiniz. Kestaneleri, 200 derece ısıtılmış fırında

20-25 dakika pişirdikten sonra fırından alabilirsiniz.

HAŞLAMA…

Bir tencereye kestaneler yüzeye çıkacak seviyede su koyun ve bir çay

kaşığı tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayan suya kestaneleri bo-

şaltın. Yaklaşık 30 dakika, orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Daha

sonra suyunu süzüp servis edebilirsiniz.

KESTANEPİŞİRİRKEN…

Malzemeler: 1 demet roka, 1 adet

kıvırcık, 1 adet kırmızıbiber, 5-6

dal tere, taze soğan, 2-3 adet

küçük turp ve 5-6 adet kiraz

domatesi.

Hazırlanışı: Tümmalzemeleri

iyice yıkayıp sirkeli suda

dinlendirin. Turp hariç tüm

malzemeyi doğrayıp salata

kasesine alın. Turpları yerleştirip,

6-8 közlenmiş kestaneyi dizin.

1 kahve fincanı zeytinyağı, 1’er

çorba kaşığı limon suyu, yoğurt

ve 1 çay kaşığı tuzu çırpıp üzerine

gezdirin. 2 çorba kaşığı mısır

tanesi serpiştirip servis yapın.

Sağlıklı bir tarif:

Kestaneli salata

OCAK 2018 53