Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  29 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 29 / 92 Next Page
Page Background

A

Alkol ve sigara tüketimi sağlıklı yaşamın

sürdürülebilmesini olumsuz etkilemektedir. Alkol

tüketimi karaciğer yağlanması ile birlikte karaciğer

metabolizmasında olumsuz etkiler, kan yağlarında artış,

dolaşımsisteminde ve kan basıncında olumsuzluklar,

aşırı kilo ve ileriki yaşlarda birçok kronik rahatsızlığa

sebep olmaktadır. Bu yüzden alkol hiç tüketilmemelidir.

Diğer yandan sigara da sağlık açısından tavsiye

edilmeyen ve hiç tüketilmemesi önerilen bir maddedir.

Sigara tüketimi solunumve dolaşımsistemi üzerindeki

etkileriyle kanser oluşumuna sebep olmaktadır. Ayrıca

fazla nikotin iştah kontrolünü olumsuz etkilediği için,

beslenmemizde tercih etmek istemediğimiz yüksek

kalorili besinlere yönelmemize neden olabilir.

Alkol kullanımının sağlıklı yaşamüzerindeki etkileri uzun

bir dönemboyunca tartışılmıştır. Örneğin 1990'da 34-67

yaş arasındaki Fransız nüfusunda alkolden kaynaklanan

ölümlerin oranı genel ölümlerin yüzde 17’si kadardı.

Günde bir ya da iki kadeh

alkol tüketimi bile

ortalama yaşam

süresini ve

özellikle de

koroner kalp

hastalığını

olumsuz

bir şekilde

etkileyebilir.

Ancak yüksek

derecede alkol

alımının gırtlak,

yutak, yemek borusu ve

karaciğer kanseri yapma riskinin

çok yüksek olduğu da açık bir gerçektir.

ALKOL VE SİGARA ARASINDAKİ BAĞ

Vücut ağırlığı, günlük kalori alımı ve harcanan enerji

arasındaki denge tarafından belirlenir. Günlük harcanan

enerji isemetabolik hareketler, fiziksel aktiviteler ve

tüketilen yiyeceklerin ısıya dönüşmüş etkileri tarafından

belirlenir. Nikotinmetabolizmanın hızını artırarak kilo

kaybına sebep olur ve beraberinde bozuk beslenme

alışkanlıklarını da tetikler. Alkol kullanıcıları ile sigara

kullananlar arasında güçlü bir olumlu bağ olduğu

gözlemlenmiştir. Örneğin alkol kullanmayan kadınların

yüzde 75’i sigara da kullanmıyor. Buna karşılık, sigara

kullanan kadınların çok az bir kısmı alkol kullanmamakta.

Sigara diğer bağımlılık yapıcı maddelere en kolay geçiş

yoludur.

Yeme alışkanlıklarının alkol tüketimmiktarından

etkilenip etkilenmediğini, alkol tüketimoranı yüksek

olan Fransa örneğinden yola çıkarak inceleyelim.

Alkol Tüketimi

Günlük tüketilen alkol miktarı 10.5-13.5 gram

arasındadır. Toplam9 bin 207 kadın alkollü içecek

kullanmıyor. Şarap en çok tüketilen alkollü içecek

(alkol alanların yüzde 65’i) olarak saptanmıştır. Sık

olmamak kaydıyla ara sıra alkol kullananların da şarabı

tercih ettiği görülmüştür. Bu aynı zamanda alkolle

birlikte aşırı kalori alımı da demek.

Diyet Faktörleri

Besin öğeleri alkol kullanımına göre analiz edildi

ve ileri düzeyde diyet kalıplarını keşfetmek için

gruplandırıldı. Temel bileşenler ve analiz testi yüksek

oranda tüketilen alkolle bağlantılı bazı yiyecekleri

belirledi. Peynir, et, balık ve deniz ürünleri, tavuk,

zeytinyağı, kahve, patates, yumurta ve kuzu eti gibi

alkol kullanımıyla olumlu ilişkisi olan bazı yiyeceklerin

yanında çorba, yoğurt, sebze vemeyve gibi alkol

kullanımıyla olumsuz ilişkisi olan yiyecekler de

araştırmada saptanmıştır.

TüketimOranı

Kahve:

282.7

Peynir:

55.3

Meyve:

202.0

Balık:

33.8

Sebze

176.9

Yumurta:

26.5

Patates:

61.2

Çorba:

111.8

Yoğurt:

89.0

Besin Alımı

Toplamvücut ısısı ve yaş gibi faktörlere göre

değişkenlik arz eden kalori alımının alkol tüketimiyle

doğru orantılı olarak arttığı gözlemlenmiştir.

“Alkol

ve sigara

kullanımını alışkanlık

haline getirmek

saçların ölmesine neden

oluyor. Sigara saçlarda

yağlanmaya ve

kırılmaya da neden

olmaktadır.”

YEME

ALIŞKANLIKLARI

VE

ALKOL

TÜKETİMİ

yesilay.org.tr

29

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015