Yeşilay Dergisi-Ağustos-955.Sayı-Aile İçi İletişim - page 57

Osmaniye, Çukurova’ya has zen-
gin tarım toprakları ve geniş or-
manları olan şirin bir ildir.Çuku-
rova ilk çağlardan itibaren çeşitli uygar-
lıklara (Hitit, Pers, Roma) beşiklik yap-
mıştır. Coğrafi ve stratejik konumu iti-
bariyle yerleşmeye fazlasıyla müsait olan
Osmaniye Doğu Anadolu’nun da giriş ka-
pısı durumundadır.Aynı zamanda Osma-
niye, Ortadoğu ülkeleri ile bağlantı sağla-
yan yol üzerindedir. İpek ticaret yolunun
da bu bölgeden geçmesi de bölgenin öne-
mini önemli ölçüde artırmıştır.
Tarihi:
Osmaniye coğrafyası ilk çağlar-
dan bu yana birçok medeniyete ev sa-
hipliği yapmıştır. Bu durum da şehirde
güçlü bir tarihi ve kültürel mirasın var
olmasına sebep olmuştur. Türkiye’nin
tek açık hava müzesi olan Karatepe/As-
lantaş Açık Hava Müzesi ile Roma, Bi-
zans ve Türk Kültürünün bir arada gö-
rülebildiği Alacami il sınırları içindedir.
Bunların yanı sıra Romalılar, Abbasiler,
Selçuklular ve Osmanlılarca kullanı-
lan ancak bu devletlerden çok daha eski
tarihlerde inşa edilmişToprakkale’nin
Osmaniye’nin sınırları içerisinde yer al-
ması, ilin kültürel mirasına önemli katkı
sağlamaktadır. “Kaleler Şehri” olarak da
adlandırılan Osmaniye’de bugün itiba-
riyle tespit edilebilen 25 kale mevcuttur.
Tarihi ve Turistik Yerleri:
Aşılı Kalesi, Çem
Kalesi, Çardak Kalesi, Bahçe Kalesi, Kas-
tabala antic kenti, Karatepe-Aslantaş
Açık Hava Müzesi, Karatepe-Aslantaş
Milli Parkı, Kadirli Alacami,
Yöre Mutfağı:
Yöre mutfağının en önem-
li malzemesi bulgurdur. Bu bakımdan yö-
resel yemeklerin çoğu bulgur ile yapıl-
maktadır; içli köfte, mercimek köftesi,
ekşili köfte, çiğ köfte, kısır, sarmaiçi, bul-
gur pilavı, çiccice (domatesli pilav), mer-
cimekli bulgur pilavı, batırık gibi... Os-
maniye mutfağında et oldukça önemli
bir yere sahiptir. Kebabın her çeşidine ve
etli yemeklerin çoğuna lokantalarında da
sıkça rastlanır. Kebabın yanında da özel-
likle şalgam suyu tüketilmektedir. Osma-
niye mutfağı özellikle Adana, Hatay ve
Gaziantep mutfağından izler taşır.
Karatepe Kilimleri
Dünyaca ünlü kilimlerin dokunduğu
Karatepe-Kızyusuflu, köyü Kadirli’ye
20 km. uzaklıktadır. Doğal boya atölye-
si, dört boya fırını,25 yataklı sosyal te-
sisi bulunan kooperatifle kilimler ta-
mamen doğal yün ve doğal kök boya-
dan, Anadolu Türk obalarının yüzyıl-
lardır dokuduğu özgün motif ve renk-
ler esas alınarak dokumaktadır. Yur-
tiçi ve yurtdışında birçok şehirde ser-
gilenen kilimler büyük ilgi görmekte-
dir. Kök boya ile boyanan yünlerden ya-
pılan Karatepe kilimleri, dünyaca ünlü
olup yurt dışına ihraç edilmektedir.
ÖZGE ÇALIŞTIR
1...,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56 58,59,60,61,62,63,64,65,66,67,...68
Powered by FlippingBook