KÜLTÜR
GASTRONOMİ
LİMONLU TART
Malzemeler
Hamuru için:
●
2,5 çay bardağı un
●
1 çay bardağı toz
şeker
●
1 yumurta
●
75 gr tereyağı
●
Bir tutam tuz.
Limonlu krema için:
●
2 yumurta
●
2 çay bardağı
toz
şeker
●
2 çorba kaşığı un
●
Bir tutam tuz
●
1 çay
bardağı limon suyu
●
1/2 çay bardağı süt
Hazırlanışı
Hamuru için unu yoğurma kabına eleyin. Küp şeklinde
doğranmış tereyağı ve kalan malzemeyi ilave edin.
Pütürsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru
orta boy yuvarlak tart kalıbına elinizle bastırarak
kenarlarından yukarı çıkacak şekilde yayın ve
buzdolabında 15 dakika kadar bekletin. Limonlu kreması
için yumurtaları, şekeri, unu ve bir tutam tuzu çukur
bir kapta iyice karıştırın. Limon suyunu ve sütü ekleyin.
Fırında pişerken çok fazla kabarmaması için tart
hamurunun üzerine (tabanına gelmeyecek şekilde)
çatalla çizikler atın. Önceden 170 ˚C’de ısıtılmış fırında
10 dakika pişirin. Fırından alıp limonlu kremayı dökün.
Tekrar fırına verip krema hafif sertleşene dek pişirin.
Fırından alın, oda sıcaklığında soğuyunca buzdolabına
koyun. Birkaç saat bekletin. Üzeri için çok ince dilimlenmiş
limonları yağlı kağıt üzerine yerleştirin. Dilimlerin üzerine
esmer toz şeker serpin. Önceden 200 ˚C’de ısıtılmış
fırında limonları karamelize edin. Tartın üzerini karamelize
olmuş limon dilimleri ya da limon reçeli ile süsleyebilir,
üzerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.
LİMONLU VE HAŞHAŞLI SUFLE
Malzemeler
●
4 yumurta
●
1,5 çay bardağı toz şeker
●
2 çorba kaşığı un
●
1 kahve fincanı krema
●
Bir tutam tuz
●
2 çay bardağı limon suyu
●
1 çay bardağı süt
●
50 gram beyaz çikolata
●
1 paket kabartma tozu
●
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
Hazırlanışı
Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. Ocaktan alıp arada
bir karıştırarak ılımaya bırakın. Mikser ile yumurta, toz
şeker ve bir tutam tuzu köpük köpük olana dek 5 dakika
boyunca çırpın. Kremayı, limon suyunu ve sütü ilave
edin. Birkaç dakika daha çırpın. Unu ve kabartma tozunu
ekleyip bir spatula yardımı ile alttan üste doğru yavaş
yavaş havalandırarak karıştırın. En son benmari usulü
eritip hafif ılıttığınız beyaz çikolatayı ve haşhaş tohumunu
ekleyin. Karışımı yağlanmış sufle kaplarına paylaştırın.
Önceden 180 ˚C’de ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
Sıcak servis yapın.
YEŞiLAY
•
HAZİRAN 2015
yesilay.org.tr
72