Y
Yaz yaklaşırken artan sıcaklarla birlikte
yaşadığımız alanların da ısısı artıyor. Bu
yüzden sıcak havalarda besinleri uygun
koşullarda korumak, buzdolabında
saklarken bazı kurallara dikkat etmek
gerekiyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış,
sıcak havalarda buzdolabının iç sıcaklığının
sıfır derece ile eksi 4 derece arasında
olması gerektiğinin altını çiziyor. “Derin
dondurucunun ise eksi 18 derece ile eksi 23 derece arasında
olmasında fayda var” diyen Barış, nedenini şöyle açıklıyor:
“Çünkü besinlerde bakterilerin üremesi 10 derecenin altında
yavaşlıyor, 4 derecede ise duruyor. Patates, sarımsak ve
soğanın ise buzdolabında saklanmaması gerektiğini biliyor
muydunuz? Kök sebzeler oda sıcaklığında 10 dereceden
daha soğuk olmamak koşuluyla saklanmalı ve sadece
kullanılacakları zaman yıkanmalılar. Aksi takdirde hızla
çürüyebilirler. Oda sıcaklığında saklarken de, hava geçiren
delikli kaplarda, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde
tutulmalı.”
SEBZE VE MEYVE POŞETINE
DELIKLER AÇIN
Sebze ve meyveleri poşetlerin içinde buzdolabına
koyarken birkaç delik açılması ve böylece nemlenmelerinin
engellenmesi gerekirken, buzdolabında bazı meyve ve
sebzelerin birbirlerine değmemeleri için raflarının ayrı
olmasında yarar var. Çünkü bazı meyveler yanındaki
sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden oluyor. Çabuk
bozulmaya yatkın olan meyve, sebze, yumurta, peynir, et
gibi ürünler tüketileceği kadar alınmalı ve hızlı tüketilmeli.
Aksi takdirde saklama koşulları besinlerin bozulmaması
için yeterli olmayacaktır.
YUMURTAYI YIKAMADAN KART
ONUNDA TUTUN
Yumurtayı dolaba yıkamadan koymak lazım. Yumurtanın
dışında koruyucu bir tabaka var. Bu tabaka yıkandığında
kaybolur. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale gelir
ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebilir.
Yumurta, kendi kartonu içinde buzdolabında beş haftaya
kadar saklanabilir.
SAĞLIKLI
BESLENMENIN IKI
ALTIN KURALI
DOĞRU
SAKLAMAK,
DÜZGÜN
PIŞIRMEK
Fit bir vücut için egzersizin yanı sıra sağlıklı beslenmek de önemli. Sağlıklı beslenmenin en
önemli koşullarından ikisi besinleri doğru şekilde saklamak ve uygun şekilde pişirmek
ÖZGE K. GÖZE
Beslenme ve Diyet
Uzmanı Olcay Barış
yesilay.org.tr
42
YEŞiLAY
•
MAYIS 2016
SAĞLIK