69
PIRASALI DANA SARMA
4 kişilik
l
800 gram pırasa
l
4 dilim çok ince dövülmüş biftek ya da kontrfile
l
2 çorba kaşığı tereyağı
l
1 diş kıyılmış sarımsak
l
5-6 dal kıyılmış maydanoz
l
4 dilim dana jambon
l
4 çorba kaşığı sıvı yağ
l
1 su bardağı et suyu
l
3 çorba kaşığı krema
l
1 çorba kaşığı mısır nişastası
l
Tuz, karabiber
PIRASALARIN
iki tanesini ince verev şeklinde doğrayın. 1 çorba
kaşığı tereyağını tavaya alıp pırasa ve sarımsağı kavurun. Kıyılmış
maydanozun yarısını, tuz ve karabiberi ilave edip ocaktan alın.
Diğer taraftan biftek dilimlerini tuz ve karabiberle tatlandırın.
Her dilimin üzerine bir adet jambon koyun. Pırasalı harcı içlerine
paylaştırın.
Rulo yapıp, açılmasını önlemek için kürdanla tutturun. Sıvı yağı
bir tavaya alıp eti kızartın. Üzerine et suyunun yarısını ekleyip 20
dakika pişirin.
Kalan pırasayı verev şeklinde irice kesin. Kalan tereyağında sote
edin. Üzerine kıyılmışmaydanoz, tuz ve karabiber ekleyin. Yarım
su bardağı et suyu katıp çekene dek pişirin. Pişen eti tavadan
alın. Tavada kalan suyun içine krema ve nişastayı katın. Bir taşım
kaynatıp ocaktan alın. Eti dilimleyin. Servis tabağına alıp üzerine
sosu gezdirin. Pırasa ile birlikte servis yapın.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA SARMASI
8 kişilik
l
750 gram pırasa (kalınlarından seçilmiş olmalı)
l
Yeteri kadar su
l
4 adet orta boy soğan
l
Yarım su bardağı zeytinyağı
l
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
l
1 su bardağı pirinç
l
1 çorba kaşığı salça
l
1 çorba kaşığı kuşüzümü
l
1 adet limonun suyu
l
1 adet kesmeşeker
l
4-5 dal kıyılmış maydanoz
l
Tuz, karabiber, pul biber
PIRASALARIN
yeşil kısımlarını kesip atın. Daha sonra bir buçuk
karış uzunluğunda doğrayın. Her parçayı tamortasına kadar,
boydan boya yarın. Ancak tamamen kesmeyin. Bol tuzlu suda
haşlayıp, soğuk suya atın. Soğanları yemeklik doğrayın. Bir
tencereye aldığınız zeytinyağında dolmalık fıstıkla birlikte
rengi dönene dek kavurun. Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinci
ekleyin. Birlikte 5 dakika kavurun. Salça, kuşüzümü, limon suyu,
kesmeşeker, tuz, karabiber, pul biber ve yarımsu bardağı sıcak su
ekleyin. Kapağını kapatıp çekene dek pişirin. Kıyılmışmaydanoz
katıp karıştırın. Soğuk suda beklettiğiniz pırasaları katlarına ayırın.
Uç kısımlarına iç harçtan koyup, muska böreği yapar gibi sarın.
Tencereye dizin. Üzerine bir tabak kapatın. 1 su bardağı sıcak su
ekleyin. Tuz serpin. Kısık ateşte 35-40 dakika pişirin.
yesilay.org.tr
YEŞiLAY
•
OCAK 2016