

Ülkemizde bulunan binbir çeşit
doğal bitki örtüsünden bu ay
sizlere kış aylarının tatlı meyvesi
mandalinayı tanıtacağız. Gelin,
birlikte öğrenelim!
Mandalina ağacı, ılıman iklimlerde yetişen,
meyveleri sarı renkte ve sulu olan, turunçgiller
ailesinden bir meyve ağacıdır. Boyu sekiz
metreye kadar çıkabilir. Yaprakları sürekli yeşildir.
Türkiye, dünya mandalina
üretiminde 5. sırada yer
alır. Dünyada en çok
mandalinayı Çin üretir.
Mandalina ülkemizde Akdeniz’de ve Ege bölgesinin
kıyı kesimlerinde yetiştirilir. Son yıllarda Karadeniz
bölgemizde de mandalina yetiştiriciliği artmıştır.
Mandalina ağaçları sonbahar bitimine
doğru beyaz renkte çiçek açarlar.
Bu çiçekler etrafa çok güzel kokular yayarlar.
Mandalinanın, kabuğu soyulup
meyvesi yenilir. Suyu sıkılarak
içilebilir. Mandalinadan, reçel,
marmelat ve kolonya yapılabilir.
Mandalinanın içeriğinde A, B, C vitaminleri
bulunur. Soğuk algınlığı oluşmasından korur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tanıyalım
İlk sıralardayız
Nerede?
Mis gibi
Kullanım alanları
İçinde neler var?
Mandalina
30
Mavi Kırlangıç - Ekim