

Ülkemizde bulunan binbir çeşit
doğal bitki örtüsünden bu ay sizlere
beslenmemizde en temel gıdalardan
biri olan buğdayı tanıtacağız. Gelin,
birlikte öğrenelim!
Buğday, buğdaygiller ailesinden olan, Antarktika
kıtası hariç dünyadaki her yerde yetişen, tek
yıllık, otsu bir bitkidir. Ayrıca bu bitkinin besin
olarak yararlanılan tanesine de buğday denir.
Buğday, Türkiye’nin tüm bölgelerinde
yetiştirilir. Ama özellikle İç Anadolu
Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu
Bölgesi, buğday yetiştiriciliği
konusunda öne çıkan iki bölgedir.
Buğday dünyada en çok üretilen tahıl çeşididir.
Bunun nedeni; dünyanın pek çok yerinde
yetişmesi ve en temel besin maddesi olan
ekmeğin ham maddesi olmasıdır.
Buğday un haline getirilerek ekmek ve diğer unlu
gıdalar yapılır. Ayrıca makarna, bulgur, irmik, erişte,
bisküvi yapımında da buğdaydan faydalanılır.
Buğdayın içeriğinde A, B, C, E, K vitaminleri, demir,
kalsiyum, fosfor ve potasyum bulunur.
Türkiye, dünya buğday üretiminde 10. sırada yer
alır. Dünyada en çok buğdayı üreten ülke Çin’dir.
Buğdayın ilk ekildiği alanlar; Anadolu, İran ve
Kafkasya’dır. Buradan bütün dünyaya yayılmıştır.
Tanıyalım
Ülkemizde Nerede?
Temel besin ham maddesi
Kullanım alanları
İçinde neler var?
İlk ondayız
Ana vatanı
Buğday
30
Mavi Kırlangıç - Eylül