Background Image
Previous Page  19 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 36 Next Page
Page Background

Probiyotik açıdan zengin gıdalar

Sindirim sistemimizdeki kalıcı misafirler

Sindirim sistemimizde 500 farklı tür bakteri

yaşıyor. Sayıları 100 trilyona ulaşıyor. Bunların

çoğu bize yararlı olan bakteri türleridir.

Bağırsaklarımızda

yaşayan yararlı bakterilere

“probiyotik” denir.

Prebiyotik özellikli gıdalar

• Soğan, sarımsak, enginar, kereviz, kuşkonmaz, pırasa, muz

• Tam tahıl ürünleri

• Kuru baklagiller

• Yoğurt, kefir, boza, tarhana ve turşular yararlı bakteriler sayesinde elde ettiğimiz gıdalardır.

• Bunlar içlerinde çok sayıda yararlı bakteri içerirler. Yeterli miktarda tüketirsek

vücudumuzdaki yararlı bakteri sayısı artar.

Probiyotiklerin de gıdaya ihtiyacı var: Prebiyotiklere

Probiyotik bakteriler ve Prebiyotik gıdaların yararları

Bir tavsiye:

Evimizde mayalanmış yoğurt ve kefir tüketmeyi tercih edelim.

Probiyotik bakterilerin de bir çeşit gıdaya

ihtiyaçları var. Bunları da bizim yediğimiz

besinlerden temin ederler. Bu besin

maddelerine ise “prebiyotik” denir.

Probiyotik bakteriler, prebiyotik maddeleri

işlemden geçirirler (fermente ederler). Bu

esnada açığa çıkan bazı maddeler ise bizim

sağlığımız için yararlı etkilere sahiptir.

• Hastalıklara karşı savunma gücümüz artar. Yani bağışıklığımız

güçlenir.

• Zararlı, bizi hasta edebilecek bakterilerin sayısı azalır.

• Bağırsaklarımızın sindirim faaliyetleri düzenlenir. Bazı vitamin ve

minerallerin emilimi artar.

• Kanımızdaki şeker miktarı düzenlenir.

• Alerjik maddeler etkisiz hale gelir.

17

Mavi Kırlangıç - Haziran