

Probiyotik açıdan zengin gıdalar
Sindirim sistemimizdeki kalıcı misafirler
Sindirim sistemimizde 500 farklı tür bakteri
yaşıyor. Sayıları 100 trilyona ulaşıyor. Bunların
çoğu bize yararlı olan bakteri türleridir.
Bağırsaklarımızda
yaşayan yararlı bakterilere
“probiyotik” denir.
Prebiyotik özellikli gıdalar
• Soğan, sarımsak, enginar, kereviz, kuşkonmaz, pırasa, muz
• Tam tahıl ürünleri
• Kuru baklagiller
• Yoğurt, kefir, boza, tarhana ve turşular yararlı bakteriler sayesinde elde ettiğimiz gıdalardır.
• Bunlar içlerinde çok sayıda yararlı bakteri içerirler. Yeterli miktarda tüketirsek
vücudumuzdaki yararlı bakteri sayısı artar.
Probiyotiklerin de gıdaya ihtiyacı var: Prebiyotiklere
Probiyotik bakteriler ve Prebiyotik gıdaların yararları
Bir tavsiye:
Evimizde mayalanmış yoğurt ve kefir tüketmeyi tercih edelim.
Probiyotik bakterilerin de bir çeşit gıdaya
ihtiyaçları var. Bunları da bizim yediğimiz
besinlerden temin ederler. Bu besin
maddelerine ise “prebiyotik” denir.
Probiyotik bakteriler, prebiyotik maddeleri
işlemden geçirirler (fermente ederler). Bu
esnada açığa çıkan bazı maddeler ise bizim
sağlığımız için yararlı etkilere sahiptir.
• Hastalıklara karşı savunma gücümüz artar. Yani bağışıklığımız
güçlenir.
• Zararlı, bizi hasta edebilecek bakterilerin sayısı azalır.
• Bağırsaklarımızın sindirim faaliyetleri düzenlenir. Bazı vitamin ve
minerallerin emilimi artar.
• Kanımızdaki şeker miktarı düzenlenir.
• Alerjik maddeler etkisiz hale gelir.
17
Mavi Kırlangıç - Haziran