AĞUSTOS 2017 41
de deriden buhar yoluyla sıvı
atılıyor. Bu yüzden kilo başına
30 ml kadar su tüketmeniz bu
aylarda çok daha önem arz
ediyor. Su tüketiminiz, 30ml/
kg’a ulaşıyorsa, örneğin 70 kg
iseniz 2 litre su, geriye kalan sıvı
ihtiyacınızı taze sıkılmış meyve
suları, ayran, maden suyu
hatta soğuk çorbalardan da
karşılayabilirsiniz. Bunun yanı
sıra su oranı yüksek olan kavun
ve karpuzdan da birer porsiyon
tüketerek hem bol sıvı hem de
C vitamini almış olursunuz”
diyor.
KALORİ ALIMINA DİKKAT
“Bol sıvı tüketimi önemli,
ama meyve suyu ya da soğuk
kahveleri tüketirken miktarına
dikkat edilmeli” diyen Gizem
Köse, meyve suyunun masum
görünmesine karşın oldukça
kalorili bir içecek olduğuna
dikkat çekiyor: “Bir bardak
meyve suyu neredeyse 150
kalori, yani 2 orta boy taze
meyve kadar enerji içeriyor.
Soğuk kahvelerin ise içerisine
eklenen şuruplar ve kremayla
enerji değeri çok yükselebiliyor.
Bu yüzden tüketirken neyi
içtiğinizin farkında olun.”
ÖDEM ATMAK İÇİN ÇABA
SARF ETMEYİN
Köse, özellikle bu dönemde
ödem atmak için çaba sarf
edilmesine gerek olmadığının
altını çiziyor: “Zaten vücudun
sıvı ihtiyacı maksimum
düzeye çıkıyor. İlla ki ödemi
atmak istiyorsanız suyun içine
ekleyeceğiniz yeşilliklerle destek
olabilirsiniz. Burada bir noktaya
daha dikkat çekmek istiyorum;
ödem attırıcı ilaçlar ya da çaylar
çok tehlikeli olabilir. Vücuttaki
sodyum oranını düşürerek
kalbinize zarar verebilirsiniz.”
SAĞLIĞINIZ İÇİN MEYVE
TÜKETİN
Meyve çeşidi bakımından
zengin olan yaz aylarında
Sıcaklarla
mücadeleetme
yöntemleri
arasında
beslenme
uzmanları
özelliklesu
tüketiminin
öneminedikkat
çekiyor.
sıcaklarla mücadele etmenin
en kolay yollarından biri
mevsim meyvelerini tüketmek.
Sıcaklık değişimine bağlı
olarak bağışıklık sistemimizin
zayıflayabileceğini söyleyen
Köse, bunu önlemek için
yapılması gereken ilk şeyin
günde 3 porsiyon meyve
tüketmek olduğunu belirtiyor.
VİTAMİN VE MİNERAL
İHTİYACINI SEBZELERLE
KARŞILAYIN
Yaz aylarında meyvenin
yanı sıra sebzeye ulaşmak
da kolaylaşıyor. Semizotu ve
maydanoz gibi yeşilliklerin
ve domatesle salatalığın
ise tam zamanı! Köse, her
öğünde sebze tüketerek hem
vitamin ve mineral ihtiyacının
karşılanacağını hem de
tokluk süresinin uzatılacağını
söylüyor. Son dönemde yapılan
çalışmalarda yemekten önce
salata tüketen bireylerde
açlık kontrolünün daha iyi
sağlandığının tespit edildiğini
belirten Köse, her ana öğünde
1 kase salatanın kilo kontrolüne
yardımcı olacağını söylüyor.
GÜNEŞ IŞIĞINDAN
KORUNUN
Güneş ışığı her ne kadar D
vitamininin aktifleşmesini
sağlasa da fazlası zararlı.
Günde 15 dakikadan fazla
güneş ışığına maruz kalmak
hem cildi yaşlandırıyor hem
de ciltte kurumaya sebep
oluyor. Köse, önlem olarak
günde 2 orta boy salatalık
tüketilmesinde fayda olduğunu;
yaşlanma karşıtı balık, domates
ve marulla da cildin doğal
halinin korunmasına yardımcı
olunabileceğini söylüyor.
Dr. Gizem Köse