Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  41 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 41 / 84 Next Page
Page Background

AĞUSTOS 2017 41

de deriden buhar yoluyla sıvı

atılıyor. Bu yüzden kilo başına

30 ml kadar su tüketmeniz bu

aylarda çok daha önem arz

ediyor. Su tüketiminiz, 30ml/

kg’a ulaşıyorsa, örneğin 70 kg

iseniz 2 litre su, geriye kalan sıvı

ihtiyacınızı taze sıkılmış meyve

suları, ayran, maden suyu

hatta soğuk çorbalardan da

karşılayabilirsiniz. Bunun yanı

sıra su oranı yüksek olan kavun

ve karpuzdan da birer porsiyon

tüketerek hem bol sıvı hem de

C vitamini almış olursunuz”

diyor.

KALORİ ALIMINA DİKKAT

“Bol sıvı tüketimi önemli,

ama meyve suyu ya da soğuk

kahveleri tüketirken miktarına

dikkat edilmeli” diyen Gizem

Köse, meyve suyunun masum

görünmesine karşın oldukça

kalorili bir içecek olduğuna

dikkat çekiyor: “Bir bardak

meyve suyu neredeyse 150

kalori, yani 2 orta boy taze

meyve kadar enerji içeriyor.

Soğuk kahvelerin ise içerisine

eklenen şuruplar ve kremayla

enerji değeri çok yükselebiliyor.

Bu yüzden tüketirken neyi

içtiğinizin farkında olun.”

ÖDEM ATMAK İÇİN ÇABA

SARF ETMEYİN

Köse, özellikle bu dönemde

ödem atmak için çaba sarf

edilmesine gerek olmadığının

altını çiziyor: “Zaten vücudun

sıvı ihtiyacı maksimum

düzeye çıkıyor. İlla ki ödemi

atmak istiyorsanız suyun içine

ekleyeceğiniz yeşilliklerle destek

olabilirsiniz. Burada bir noktaya

daha dikkat çekmek istiyorum;

ödem attırıcı ilaçlar ya da çaylar

çok tehlikeli olabilir. Vücuttaki

sodyum oranını düşürerek

kalbinize zarar verebilirsiniz.”

SAĞLIĞINIZ İÇİN MEYVE

TÜKETİN

Meyve çeşidi bakımından

zengin olan yaz aylarında

Sıcaklarla

mücadeleetme

yöntemleri

arasında

beslenme

uzmanları

özelliklesu

tüketiminin

öneminedikkat

çekiyor.

sıcaklarla mücadele etmenin

en kolay yollarından biri

mevsim meyvelerini tüketmek.

Sıcaklık değişimine bağlı

olarak bağışıklık sistemimizin

zayıflayabileceğini söyleyen

Köse, bunu önlemek için

yapılması gereken ilk şeyin

günde 3 porsiyon meyve

tüketmek olduğunu belirtiyor.

VİTAMİN VE MİNERAL

İHTİYACINI SEBZELERLE

KARŞILAYIN

Yaz aylarında meyvenin

yanı sıra sebzeye ulaşmak

da kolaylaşıyor. Semizotu ve

maydanoz gibi yeşilliklerin

ve domatesle salatalığın

ise tam zamanı! Köse, her

öğünde sebze tüketerek hem

vitamin ve mineral ihtiyacının

karşılanacağını hem de

tokluk süresinin uzatılacağını

söylüyor. Son dönemde yapılan

çalışmalarda yemekten önce

salata tüketen bireylerde

açlık kontrolünün daha iyi

sağlandığının tespit edildiğini

belirten Köse, her ana öğünde

1 kase salatanın kilo kontrolüne

yardımcı olacağını söylüyor.

GÜNEŞ IŞIĞINDAN

KORUNUN

Güneş ışığı her ne kadar D

vitamininin aktifleşmesini

sağlasa da fazlası zararlı.

Günde 15 dakikadan fazla

güneş ışığına maruz kalmak

hem cildi yaşlandırıyor hem

de ciltte kurumaya sebep

oluyor. Köse, önlem olarak

günde 2 orta boy salatalık

tüketilmesinde fayda olduğunu;

yaşlanma karşıtı balık, domates

ve marulla da cildin doğal

halinin korunmasına yardımcı

olunabileceğini söylüyor.

Dr. Gizem Köse