EKİM 2017 43
Pilav, makarna, ekmek gibi tahıl grubu
besinleri her öğün yeterli miktarlarda
tüketmek uygundur. Özellikle tam tahıllı
olanları tercih edin.
TAHIL GRUBU BESİNLERİ
SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN.
5
9
12
13
14
15
10
8
7
Yumurta ve süt
ürünlerine ek olarak;
dana, tavuk, hindi
gibi et grubu besinler,
kişiden kişiye değişmekle
birlikte, gün içerisinde
ortalama 5 köfte boyutu
kadar tüketilmelidir.
D VİTAMİNİ ALIMINI
ÖNEMSEYİN.
D vitamini besinlerde bulunmaz;
güneş ışınlarının doğrudan cilde
yansıması ile sağlanır. Bu nedenle
her gün bebekle birlikte 15 dakika
güneşe çıkılmalıdır.
HAFİF TATLILARI
TERCİH EDİN.
Tatlı ihtiyacı kuru meyvelerden
veya meyveli ve sütlü ya da aşure
gibi besin değeri yüksek olan
tatlılardan karşılanmalıdır.
A vitamininden zengin olan sarı-turuncu
renkteki besinler, vücudu harekete geçirir
ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sarı-
turuncu renk grubunda yer alan meyve
ve sebzeler: balkabağı, havuç, şeftali,
kayısı, kavun, mango, nektarin, portakal,
mandalina, Trabzon hurması, muşmula,
malta eriği (yeni dünya), ananas, papaya,
limon, sarı biber, tatlı patates, mısır ve sarı
domatestir. Bunlar günlük olarak en az bir
avuç tüketilmelidir.
Kaliteli posa içerikleriyle dikkat çeken;
dolayısıyla sindirim sistemi dostu olan
beyaz renkteki meyve ve sebze grubunda
muz, elma, armut, ayva, karnabahar,
beyaz lahana, sarımsak, soğan, zencefil,
mantar, patates, turp, yer elması, hindiba,
kereviz, enginar ve pırasa bulunuyor.
Emziren anneler bunları her gün
en az 1 avuç tüketmelidir.
İYOTLU TUZ TÜKETİN
.
Doğal besinlerle sağlanamayan iyot,
ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne
sütünden bebeğe geçiyor.
AÇIK ÇAY VE BİTKİ
ÇAYLARI İÇİN.
Açık çay, kafeinsiz kahve,
ıhlamur, nane, papatya
gibi bitki çayları şekersiz
olarak tüketilmelidirler.
BEYAZ RENKLİ SEBZE VE
MEYVELER, SİNDİRİM
SİSTEMİNİZİ RAHATLATIR.
Gaz şikayetlerini en aza indirmek
için baklagiller düdüklü tencerede
pişirilmelidir. Haşlama suyu
atılmamalı, mümkünse kimyon
eklenerek yenmelidir. Tüm
bunlara rağmen gaz şikayetleri
devam ediyor ve süt yoluyla
bebeğe de geçiyorsa, tüketime bir
süre ara
verilmelidir.
4
PROTEİN ŞART!
HAFTADA 2 GÜN KURU
BAKLAGİL YİYİN.
SARI-TURUNCU RENKTEKİ
BESİNLERLE BAĞIŞIKLIK
SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN.
UNUTMAYIN; DOĞRU
BESLENME YEŞİLSİZ OLMAZ.
MOR RENKTEKİ MEYVE VE
SEBZELER ANTİOKSİDAN
ETKİ YAPAR.
Kırmızı renkli sebze ve meyveler,
rengini “likopen” ve “antosiyanin”
olarak adlandırılan doğal pigmentlerden
alırlar. Kırmızı renk grubunda, domates,
karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı
ahududu, greyfurt, nar, kırmızıbiber ve
kızılcık bulunur. Emziren anneler gün
içerisinde kırmızı besin grubundan
mutlaka tüketilmelidir.
Yüksek C vitamini içerikleri ile dikkat çeken
yeşil grupta yer alan meyve ve sebzeler de
günlük tüketilmesi gereken besinler arasında
yer alıyor. Bunlar; yeşil üzüm, erik, kivi, lime,
soğan, avokado, brokoli, karalahana, marul,
roka, taze nane, dereotu, tere, kuzukulağı gibi
tüm otlar, taze fasulye, kabak, yeşil dolmalık
biber, yeşil sivri biber, kuşkonmaz, bezelye,
Brüksel lahanası, salatalık, ıspanak, pazı, hardal,
semizotu ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzelerdir.
Her gün en az 1 avuç mor renkte meyve veya sebze
tüketmeyi ihmal etmeyin. Çok güçlü antioksidan
olan antosiyaninlerden zengin bu renk grubunda
patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı
soğan, mor ve kırmızı turp, böğürtlen, siyah
ahududu, yabanmersini, incir, mor erik, kuru erik,
mor-kırmızı-siyah üzüm, vişne, kiraz, kuş üzümü,
siyah dut, kuru üzüm, kan portakalı bulunuyor.
Mor renk meyveler, tabaklarınızdan ve salata
kaselerinizden eksik olmasın.
11
HER GÜN EN AZ 1 AVUÇ
KIRMIZI RENKTE MEYVE VEYA
SEBZE YEMEYİN UNUTMAYIN.