Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  43 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 43 / 84 Next Page
Page Background

EKİM 2017 43

Pilav, makarna, ekmek gibi tahıl grubu

besinleri her öğün yeterli miktarlarda

tüketmek uygundur. Özellikle tam tahıllı

olanları tercih edin.

TAHIL GRUBU BESİNLERİ

SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN.

5

9

12

13

14

15

10

8

7

Yumurta ve süt

ürünlerine ek olarak;

dana, tavuk, hindi

gibi et grubu besinler,

kişiden kişiye değişmekle

birlikte, gün içerisinde

ortalama 5 köfte boyutu

kadar tüketilmelidir.

D VİTAMİNİ ALIMINI

ÖNEMSEYİN.

D vitamini besinlerde bulunmaz;

güneş ışınlarının doğrudan cilde

yansıması ile sağlanır. Bu nedenle

her gün bebekle birlikte 15 dakika

güneşe çıkılmalıdır.

HAFİF TATLILARI

TERCİH EDİN.

Tatlı ihtiyacı kuru meyvelerden

veya meyveli ve sütlü ya da aşure

gibi besin değeri yüksek olan

tatlılardan karşılanmalıdır.

A vitamininden zengin olan sarı-turuncu

renkteki besinler, vücudu harekete geçirir

ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sarı-

turuncu renk grubunda yer alan meyve

ve sebzeler: balkabağı, havuç, şeftali,

kayısı, kavun, mango, nektarin, portakal,

mandalina, Trabzon hurması, muşmula,

malta eriği (yeni dünya), ananas, papaya,

limon, sarı biber, tatlı patates, mısır ve sarı

domatestir. Bunlar günlük olarak en az bir

avuç tüketilmelidir.

Kaliteli posa içerikleriyle dikkat çeken;

dolayısıyla sindirim sistemi dostu olan

beyaz renkteki meyve ve sebze grubunda

muz, elma, armut, ayva, karnabahar,

beyaz lahana, sarımsak, soğan, zencefil,

mantar, patates, turp, yer elması, hindiba,

kereviz, enginar ve pırasa bulunuyor.

Emziren anneler bunları her gün

en az 1 avuç tüketmelidir.

İYOTLU TUZ TÜKETİN

.

Doğal besinlerle sağlanamayan iyot,

ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne

sütünden bebeğe geçiyor.

AÇIK ÇAY VE BİTKİ

ÇAYLARI İÇİN.

Açık çay, kafeinsiz kahve,

ıhlamur, nane, papatya

gibi bitki çayları şekersiz

olarak tüketilmelidirler.

BEYAZ RENKLİ SEBZE VE

MEYVELER, SİNDİRİM

SİSTEMİNİZİ RAHATLATIR.

Gaz şikayetlerini en aza indirmek

için baklagiller düdüklü tencerede

pişirilmelidir. Haşlama suyu

atılmamalı, mümkünse kimyon

eklenerek yenmelidir. Tüm

bunlara rağmen gaz şikayetleri

devam ediyor ve süt yoluyla

bebeğe de geçiyorsa, tüketime bir

süre ara

verilmelidir.

4

PROTEİN ŞART!

HAFTADA 2 GÜN KURU

BAKLAGİL YİYİN.

SARI-TURUNCU RENKTEKİ

BESİNLERLE BAĞIŞIKLIK

SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN.

UNUTMAYIN; DOĞRU

BESLENME YEŞİLSİZ OLMAZ.

MOR RENKTEKİ MEYVE VE

SEBZELER ANTİOKSİDAN

ETKİ YAPAR.

Kırmızı renkli sebze ve meyveler,

rengini “likopen” ve “antosiyanin”

olarak adlandırılan doğal pigmentlerden

alırlar. Kırmızı renk grubunda, domates,

karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı

ahududu, greyfurt, nar, kırmızıbiber ve

kızılcık bulunur. Emziren anneler gün

içerisinde kırmızı besin grubundan

mutlaka tüketilmelidir.

Yüksek C vitamini içerikleri ile dikkat çeken

yeşil grupta yer alan meyve ve sebzeler de

günlük tüketilmesi gereken besinler arasında

yer alıyor. Bunlar; yeşil üzüm, erik, kivi, lime,

soğan, avokado, brokoli, karalahana, marul,

roka, taze nane, dereotu, tere, kuzukulağı gibi

tüm otlar, taze fasulye, kabak, yeşil dolmalık

biber, yeşil sivri biber, kuşkonmaz, bezelye,

Brüksel lahanası, salatalık, ıspanak, pazı, hardal,

semizotu ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzelerdir.

Her gün en az 1 avuç mor renkte meyve veya sebze

tüketmeyi ihmal etmeyin. Çok güçlü antioksidan

olan antosiyaninlerden zengin bu renk grubunda

patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı

soğan, mor ve kırmızı turp, böğürtlen, siyah

ahududu, yabanmersini, incir, mor erik, kuru erik,

mor-kırmızı-siyah üzüm, vişne, kiraz, kuş üzümü,

siyah dut, kuru üzüm, kan portakalı bulunuyor.

Mor renk meyveler, tabaklarınızdan ve salata

kaselerinizden eksik olmasın.

11

HER GÜN EN AZ 1 AVUÇ

KIRMIZI RENKTE MEYVE VEYA

SEBZE YEMEYİN UNUTMAYIN.