ALKOL BİR KÜLTÜR
ÖĞESİ DEĞİLDİR!
Yemeklere katılan alkol etkisini yitirir mi? Alkol almadan keyifli muhabbet etmek
mümkün mü? Alkol vücutta ne gibi hasarlara yol açıyor?
Tüm bu soruların yanıtlarını yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Televizyonda yemek programlarında
rastlamışsınızdır: “Et yemeklerine biraz
şarap koyuyorum, o kadar lezzetli oluyor
ki.” İşte burada lezzeti bir yana bırakmanın
tam zamanı. Çünkü yemeklerin içine
konulan alkol, maalesef piştiğinde uçmuyor
yani etkisini kaybetmiyor. Bu da karaciğere
bir hayli zarar vermek anlamına geliyor.
İnsan vücudunda dakikada ortalama
5 litre kanın pompalanıp dolaştığını
düşünürsek; alkol içeren kanı defalarca
süzen karaciğer yağ asitlerini parçalamak
yerine alkol parçalamaya vakit harcıyor.
Bu da yağ asitlerinin karaciğer bünyesinde
birikmesine ve karaciğer yağlanmasına yol
açıyor.
NEKADARPİŞERSEPİŞSİNFARKETMEZ
ABD Tarım Bakanlığı, Idaho Üniversitesi
ve Washington State Üniversitesi
araştırmacılarının ortak çalışmasına göre
de, alkol yemeğin içinde ne kadar pişerse
pişsin tam olarak yok olmuyor. Yani vücuda
aynı şekilde zarar vermeye devam ediyor.
Söz konusu araştırmaya göre, kaynayan
bir sıvı ya da sosa alkol konulduğunda ve
bu sos hemen ateşten alındığında alkolün
yüzde 85’i sosta kalıyor.
Yemekteki alkol alevlendirildiğinde alkolün
yüzde 75’i, yemek bir gece önceden alkollü
sosta bekletildiğinde alkolün yüzde 70’i ve
yemeğin içine alkol konulup, karıştırılmadan
25 dakika fırınlandığında alkolün yüzde 45’i
yemekte kalıyor.
Bir diğer yanlış ise alkolle beraber meyve
ve sebze tüketilmesinin oluşacak
rahatsızlıkları önlediğine inanılması. Aksine
alkol, meyve ve sebzelerden alınacak olan
tüm vitaminleri öldürüyor.
YEMEKLEREKATILANALKOLUÇMAZ
yesilay.org.tr
24
YEŞiLAY
•
AĞUSTOS 2016
DOSYA