Background Image
Previous Page  24 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 24 / 84 Next Page
Page Background

ALKOL BİR KÜLTÜR

ÖĞESİ DEĞİLDİR!

Yemeklere katılan alkol etkisini yitirir mi? Alkol almadan keyifli muhabbet etmek

mümkün mü? Alkol vücutta ne gibi hasarlara yol açıyor?

Tüm bu soruların yanıtlarını yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Televizyonda yemek programlarında

rastlamışsınızdır: “Et yemeklerine biraz

şarap koyuyorum, o kadar lezzetli oluyor

ki.” İşte burada lezzeti bir yana bırakmanın

tam zamanı. Çünkü yemeklerin içine

konulan alkol, maalesef piştiğinde uçmuyor

yani etkisini kaybetmiyor. Bu da karaciğere

bir hayli zarar vermek anlamına geliyor.

İnsan vücudunda dakikada ortalama

5 litre kanın pompalanıp dolaştığını

düşünürsek; alkol içeren kanı defalarca

süzen karaciğer yağ asitlerini parçalamak

yerine alkol parçalamaya vakit harcıyor.

Bu da yağ asitlerinin karaciğer bünyesinde

birikmesine ve karaciğer yağlanmasına yol

açıyor.

NEKADARPİŞERSEPİŞSİNFARKETMEZ

ABD Tarım Bakanlığı, Idaho Üniversitesi

ve Washington State Üniversitesi

araştırmacılarının ortak çalışmasına göre

de, alkol yemeğin içinde ne kadar pişerse

pişsin tam olarak yok olmuyor. Yani vücuda

aynı şekilde zarar vermeye devam ediyor.

Söz konusu araştırmaya göre, kaynayan

bir sıvı ya da sosa alkol konulduğunda ve

bu sos hemen ateşten alındığında alkolün

yüzde 85’i sosta kalıyor.

Yemekteki alkol alevlendirildiğinde alkolün

yüzde 75’i, yemek bir gece önceden alkollü

sosta bekletildiğinde alkolün yüzde 70’i ve

yemeğin içine alkol konulup, karıştırılmadan

25 dakika fırınlandığında alkolün yüzde 45’i

yemekte kalıyor.

Bir diğer yanlış ise alkolle beraber meyve

ve sebze tüketilmesinin oluşacak

rahatsızlıkları önlediğine inanılması. Aksine

alkol, meyve ve sebzelerden alınacak olan

tüm vitaminleri öldürüyor.

YEMEKLEREKATILANALKOLUÇMAZ

yesilay.org.tr

24

YEŞiLAY

AĞUSTOS 2016

DOSYA