HERZAMANMİNİMUMMİKTARLARDA
YEMEKYEMEYEÇALIŞMAK
Kendi kendimize uyguladığımız “Az ye, kilo ver” şeklindeki
uygulamalar, sofradan aç olarak kalkmamıza neden olabilir.
Öğün saatlerinde tam olarak doygunluğu sağlayamamak di-
ğer öğünekadar olan süreboyunca aç kalmamızayol açar. Kan
şekerimiz düşer ve bu durumda canımız tatlı isteyebilir. Günün
sonunda ve gecenin ilerleyen saatlerinde çoğu zaman bu iste-
ğimize yeniliriz ve ihtiyacımız olandan daha fazlasını yiyebiliriz.
Anaöğünlerimizde, besinleri yeterlimiktardadengeli bir şekilde
tükettiğimizdehem ihtiyacımızkadarbeslenmişoluruzhemde
midedolgunluğunu sağlarız. Aralardayapacağımız sağlıklı atış-
tırmalarla da kan şekeri gün boyunca dengelenmiş olur.
MİDEYİ DOLDURMAK İÇİNBESİN
DEĞERİ DÜŞÜKGIDALARLABESLENMEK
Ana öğünü bir tabak salata ile geçiştirmek, aç kalmamıza
neden olabilir. Midemizi hacim olarak dolduran ve içeriği
boş gıdalar tüketmek, yeterli enerji vermediği gibi, öğün-
den kısa bir süre sonra tekrar acıkmamıza neden olur. Be-
sin gruplarının bir arada olduğu, renkli, yeterli ve dengeli bir
öğünle hem mide hacmimizi doldurarak tokluk hisseder
hem de ihtiyacınız olan besin öğelerini karşılayabiliriz.
YETERLİ ÖLÇÜDESU İÇMEMEK
Beyinde açlık merkezi ile susuzluk merkezi yan yanadır.
Susuzluk hissi de bazen açlık hissiyle karıştırılabilir. Bizler
çok fazla su tüketmeyen bir toplum olarak, bu his karışık-
lığını daha sık yaşıyor olabiliriz. Bu nedenle susuzluk hissi
oluşmadan bol bol su tüketmeliyiz.
ÇOKÇAY-KAHVE İÇMEK
Çay ve kahve kafein içeren, günün enerjisini yükselten
keyifli içeceklerdir. Aynı zamanda birtakım antioksidanlar
içerir. Çay ve kahve abartmadan ölçülü dozlarda tüketilir-
se; metabolizmamızı hızlandırır, kilo vermemizi kolaylaştı-
rır. Ancak miktarını abartırsak vücudu ve mideyi çok yorar,
iştahı gereksiz yere artırır ve kilo almayı kolaylaştırır.
yesilay.org.tr
37
YEŞiLAY
•
NİSAN 2016