Eğlenmek masumdur alkol asla! - page 74

KÜLTÜR
GEZİ
kalmıştır. 1753 yılındaMehmet Paşa (Kukavica) tarafından
yaptırılan
Sebil (Sebilj)
1891 yılında Çekoslovakya'lı mimar
Alexander Vitek tarafından şu anki yerine taşınmıştır. Klasik
Osmanlı mimarisinin sayılı örneklerinden biri sayılacak bu
Sebil şehrin önemli simgelerinden.
Sebilin bulunduğu bölgeyi geçip Saraçi Caddesini takip ettiği-
nizde Bosnalı Müslümanlar için şehrin önemli noktalarından
ve sembollerinden biri olan 500 yıllık
Gazi Hüsrev Bey Camii
karşınıza çıkıyor. Saraybosna’da en önemli Osmanlı eserle-
rinden 1531 yılında Gazi Hüsrev Bey tarafındanMimar Sinan’a
yaptırılan cami, Bosna Savaşı sırasında da Sırp saldırılarının
başlıca hedefleri arasında olmuştur. Hasar alan cami daha
sonra 1996 da Suudi Arabistan’ın gönderdiği yardımlar ile
aslına uygun olarak restore edilmiştir.
Camii’nin sağ tarafında yer alanSaat Kulesi Gazi HüsrevBey
Vakfı tarafından 17.yy’da yaptırılmış, 1762 yılında restore edil-
miştir. Üç dine ait unsurları bir arada barındıran ve “Avupa’nın
Kudüs’ü” olarak tanımlananSaraybosna’da adımbaşı bir cami,
kilise ve o kadar sık olmasa da sinagoglara rastlamakmümkün.
Saraçi’den sonra Ferhadiye Caddesine geçtiğinizde “İsa’nın
Kalbi” olarak da bilinen ve yapımı 1889 yılında tamamlanmış
olan
Saraybosna Katedralini
görebilirsiniz. Savaşta ufak
tefek hasarlar alan bu katedral, Katoliklerin sıkça ziyaret ettiği
mekânlar arasında. Başçarşı’ya hemen yakın bir konumda-
ki
Latin Köprüsü
1.Dünya Savaşı’nın çıkmasına sebep olan
AvusturyaMacaristan prensi Arşidük Franz Ferdinand’ın
milliyetçi Govrila Princip tarafından suikaste uğradığı köprü.
Merkeze hemen yakınMilli Kütüphanenin karşısında bulunan
köprüye uğramalısınız.
Başçarşı’da bulunan
Morica Han
Gazi Hüsrev Bey Vakfı’na
aittir. Morica Han 1551’de yapılmış, 1697’de restore edilmiştir.
Evliya Çelebi, Morica Han’ı ziyaretinde handan Hadži-Bešir
Hanı olarak bahsetmiştir.
Saraybosna’da ne yiyelim? Ne içelim?
Saraybosna'da ne yenir, ne içilir derseniz ilk akla gelen
Cevapcici (Cevapi) olacaktır. Metal bir tepside pide içerisinde
5-6 adet köftenin yanında soğanla ikramedilen Cevapcici’yi
Başçarşı’da hemen hemen her yerde görebilirsiniz. Cevap-
cici yanında ayran isterseniz o zaman önünüze farklı bir şey
gelebilir. Çünkü ayranları bildiğiniz yoğurdun bardağa konmuş
hali. Akmıyor. Ve bumutfak kültüründe yoğurda su katılması
pek hoş karşılanmıyor. Sizin Türk olduğunuz anlayan restoran
sahibi yoğurt yanında su da getiriyor. Ve kendi ayranınızı
kendiniz yapıyorsunuz. Çok açsanız bir Cevapcici yeter ama
tadayımdiyorsanız porsiyonları çok fazla. Fiyatları da oldukça
uygun. Bir porsiyon Cevapcici 4 KMyani 6 TL.
Diğer bir seçenek ünlü Boşnak Böreği. Genellikle sabah
kahvaltısı olarak çok tercih edilen Boşnak Böreği hemen
hemen her adımda ''Pekara'' adı ile fırınlarda karşınıza çıkıyor.
Restorana oturup ‘’büreeek’’ siparişi verdiğinizde karşınıza
kıymalı börek gelebilir. Çünkü Boşnaklar taş fırında pişen bö-
reklerinin kıymalısına ‘burek’, peynirlisine ‘sirnica’, patatesli-
sine de ‘krompir’ diyorlar. İsteğe bağlı olarak üzerine yoğurt
dökülerekmetal bir tepside servis ediliyor. Oldukça doyurucu
ve fiyatı çok uygun olan bu böreğin porsiyonu 3,5 KM–4 KM
olarak değişiyor.
yesilay.org.tr
72
YEŞiLAY
ARALIK 2014
1...,64,65,66,67,68,69,70,71,72,73 75,76,77,78,79,80,81,82,83,84,...88
Powered by FlippingBook