MANI
BESİN
4-
Yulaf ve arpaya
yer açın
Lif açısından yoğun olan yulaf
ve arpadan günlük 30-40 gr
tüketmek hem kolesterolü
düşürüyor hem de bağırsak
tembelliğine engel oluyor.
5-
Bir su
bardağı kefir
Doç. Dr. Ahmet Karabulut
“Kefirin vücuda birçok
yararlı etkisi bulunmaktadır.
Kemikleri güçlendirip, vücudu
hastalıklara karşı korumanın
yanında düzenli tüketildiğinde
kolesterol değerlerinde düşüş
sağlar” diyor. Günlük önerilen
tüketimmiktarı ise bir su
bardağı.
6-
Üzüm çekirdeği ile tanışın
Yaşlanmayı geciktiren ve antioksidan özelliği
olan üzüm çekirdeği ile kolesterol düzeylerini
düşürmek mümkün. Günlük önerilen miktar
150-300 mg olsa da doğal yoldan tüketim
yapmak isteyenlerin de günlük bir avuç
çekirdekli kuru üzüm ya da bir porsiyon
çekirdekli taze üzüm tüketmesi yeterli.
7-
Bir avuç ceviz ve badem
Bitkisel Omega 3 açısından zengin olan ceviz ve
badem günlük taze olarak tüketildiğinde kolesterol
düzeylerinde düşüş sağlıyor. Günlük önerilen miktar
ise bir avuç yani yaklaşık 30 gram.
8-
1-2 çay
kaşığı kişniş
Aşotu olarak bilinen
ve et yemeklerini
tatlandıran bu
baharattan günlük 1-2
çay kaşığı kullanılması
ile kolesterol
seviyelerinde azalma
oluyor. Kişniş otunun
bilinen yan tesiri ise
tansiyon düşürücü
özelliği nedeniyle
fazla tüketilmesi
halinde baş dönmesi
ve unutkanlığa neden
olması.
9- Haftada iki
gün balık
tüketin
Kolesterol düşürücü
etkisi en çok bilinen
besinlerden biri balık
yağı. Günlük 500-1000
mg tüketilmesi ile
kolesterol değerlerini
dengeliyor. Doğal
besinlerle Omega 3
tercih edeceklerin
haftada 2 gün balık
tüketmesi yeterli.
Omega 3’ten en zengin
balıklar ise somon ve ton
balığı.
10-
Günde
5-7 gr. bitter
çikolata
Çikolata yiyerek
de kolesterolü
düşürebileceğinizi
biliyor muydunuz?
Ancak dikkat etmeniz
gereken 2 nokta var:
Birincisi çikolatanın
bitter olması ve tercihen
kakao oranının yüzde
70’in üzerinde olması
ikincisi, günlük 5-7 gr.
tüketilmesi.
10
YEŞiLAY
•
MAYIS 2015
yesilay.org.tr
39