Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  39 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 39 / 84 Next Page
Page Background

MANI

BESİN

4-

Yulaf ve arpaya

yer açın

Lif açısından yoğun olan yulaf

ve arpadan günlük 30-40 gr

tüketmek hem kolesterolü

düşürüyor hem de bağırsak

tembelliğine engel oluyor.

5-

Bir su

bardağı kefir

Doç. Dr. Ahmet Karabulut

“Kefirin vücuda birçok

yararlı etkisi bulunmaktadır.

Kemikleri güçlendirip, vücudu

hastalıklara karşı korumanın

yanında düzenli tüketildiğinde

kolesterol değerlerinde düşüş

sağlar” diyor. Günlük önerilen

tüketimmiktarı ise bir su

bardağı.

6-

Üzüm çekirdeği ile tanışın

Yaşlanmayı geciktiren ve antioksidan özelliği

olan üzüm çekirdeği ile kolesterol düzeylerini

düşürmek mümkün. Günlük önerilen miktar

150-300 mg olsa da doğal yoldan tüketim

yapmak isteyenlerin de günlük bir avuç

çekirdekli kuru üzüm ya da bir porsiyon

çekirdekli taze üzüm tüketmesi yeterli.

7-

Bir avuç ceviz ve badem

Bitkisel Omega 3 açısından zengin olan ceviz ve

badem günlük taze olarak tüketildiğinde kolesterol

düzeylerinde düşüş sağlıyor. Günlük önerilen miktar

ise bir avuç yani yaklaşık 30 gram.

8-

1-2 çay

kaşığı kişniş

Aşotu olarak bilinen

ve et yemeklerini

tatlandıran bu

baharattan günlük 1-2

çay kaşığı kullanılması

ile kolesterol

seviyelerinde azalma

oluyor. Kişniş otunun

bilinen yan tesiri ise

tansiyon düşürücü

özelliği nedeniyle

fazla tüketilmesi

halinde baş dönmesi

ve unutkanlığa neden

olması.

9- Haftada iki

gün balık

tüketin

Kolesterol düşürücü

etkisi en çok bilinen

besinlerden biri balık

yağı. Günlük 500-1000

mg tüketilmesi ile

kolesterol değerlerini

dengeliyor. Doğal

besinlerle Omega 3

tercih edeceklerin

haftada 2 gün balık

tüketmesi yeterli.

Omega 3’ten en zengin

balıklar ise somon ve ton

balığı.

10-

Günde

5-7 gr. bitter

çikolata

Çikolata yiyerek

de kolesterolü

düşürebileceğinizi

biliyor muydunuz?

Ancak dikkat etmeniz

gereken 2 nokta var:

Birincisi çikolatanın

bitter olması ve tercihen

kakao oranının yüzde

70’in üzerinde olması

ikincisi, günlük 5-7 gr.

tüketilmesi.

10

YEŞiLAY

MAYIS 2015

yesilay.org.tr

39