SAĞLIKLI YAŞAM
DEPRESYONDA SIK RASTLANAN
BESLENME SORUNLARI
Vücut ağırlığı değişimi:
Genellikle depresyondaki
bireylerde isteksizlik duygusu hakim olduğundan besin
alımı da bu dönemde güçleşir, yemek tercihleri yanlış
yapılır. Kişi yemek yemeyi hak etmediğini düşünür. Bu
sebeple kilo kaybı görülür. Bir grup hastada da dengesiz
besin alımı ve karbonhidrata fazlasıyla düşkünlük vücut
ağırlığı artışına sebep olabilir. Yüksek karbonhidrat
alımının beyindeki serotonin üretimini artırdığından stres
altındaki bireylerin ve depresif bireylerin karbonhidrata
ilgisi bu şekilde açıklanabilir.
Konstipasyon (Kabızlık):
Az yemek yemek ve az su
içmek, hareketsizlik ve kullanılan antidepresan ilaçlar
konstipasyona yol açabilmektedir. Konstipasyon sıkıntısı
yaşayan bireylerin yiyeceklerini bağırsak hareketlerini
artıracak şekilde düzenlemeleri gerekir. Pişmiş sebzeler,
meyveler -özellikle elma, armut, nar, ananas-, tam
buğday ve çavdar unu, kefir, zeytinyağı ve günde 1,5 litre
su tüketmeleri önerilir.
Dehidratasyon (Sıvı kaybı):
Besin ve sıvı alımının
azalması, bireylerde susuzluk hissinin kaybına sebep
olarak ciddi dehidratasyona neden olabilmektedir.
Serum vitamin düzeyleri:
Depresif bireylerin serum
riboflavin, folik asit, B12 vitamini, çinko ve D vitamini
düzeyleri düşüktür.
DEPRESYONUN ETKİLERİNİ AZALTMAK
İÇİN SAĞLIKLI BESLENİN
Depresyonda görülen yetersiz ve dengesiz beslenme,
aşırı karbonhidrat alımı, yetersiz sıvı alımı, kabızlık,
vitamin-mineral dengesizlikleri, ilaçlardan kaynaklanan
iştah değişiklikleri gibi beslenme ile ilgili sorunların
çözümü bireysel olarak beslenme desteğinin sağlanması
ile mümkündür.
Kendisini halsiz ve depresif hisseden bireylerin öncelikle
kan tetkikleriyle vitamin-mineral düzeylerine (Folik
asit, çinko, B12 vitamini, D vitamini, B vitaminleri)
baktırmaları ve sonuçlarıyla birlikte önce bir hekime
daha sonra da yaşamına özgü beslenme programının
düzenlenmesi için beslenme uzmanına başvurmaları
gerekmektedir.
yesilay.org.tr
42
YEŞiLAY
•
MAYIS 2015