Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  70 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 70 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

70

pektin ve sakız gibi yapılarla

vücuttaki sistemlerin

üzerinde dengeleyici etkisi

olanmaddelerdir. Suda

çözünebilen lifler, kan

şekerini kontrol ederek

kolesterolü düşürür.”

diyor. Bulgurun

faydalarının

bunlarla da sınırlı

olmadığını belirten

Dursun, bulgurun

ayrıca B1, B6

vitaminleri ve

niasin açısından zengin bir besin

maddesi olduğunu vurguluyor.

KİLO KONTROLÜNÜ

SAĞLAMADA ETKİLİ

OLUYOR

Mucizevi bir besin olan

bulgurun, içerdiği yüksek

miktarda lif ve posa sayesinde

pirinç ve makarnaya göre çok

daha uzun süre tok tuttuğunu

belirten Dursun, “Ayrıca

içeriğindeki lifler kolesterolü

düşürücü etkisiyle safra asitlerini

bağlayarak, diyetteki toplam yağ

ve kolesterol alımını düşürerek,

daha uzun süre doygunluk

hissi verir.” diyor. Seda Dursun,

bulgurun kandaki yağ miktarını

P

adişahların sofralarından

eksik etmediği, askerlerin

seferlerde yanlarından

ayırmadığı bulgur, sağladığı

faydalarla kuşaklardan bu yana

yemek kültürümüzün önemli bir

parçasını oluşturuyor. Türkiye’de

yıllık üretimi bir milyonu bulan

bulgurun faydaları hakkında bilgi

veren Beslenme ve Diyet Uzmanı

Seda Dursun, asırlar boyunca

devamlılığını sağlayan bu besinin

birçok hastalığa karşı koruyucu

olduğunu vurguluyor.

PROTEİNVE LİFDEPOSU

Karbonhidrat besin grubunda yer

alan bulgur, içerdiği besinsel lif,

vitamin ve mineraller sayesinde

en besleyici gıda maddelerinin

başında geliyor. Çözülebilen ve

çözülemeyen lifler bakımından

zengin olan bulgurun, makarna

ve pirince göre karbonhidrat

değerinin düşük, protein değerinin

ise çok daha yüksek olduğunu

belirten Seda Dursun, “Bulgurda

yer alan lifler, barındırdığı selüloz,

Anadolu’dandünyaya yayılanbesinler

arasında yer alanbulgur, pilavdan kısıra

çorbadan köfteye farklı tarifleriyle

sofralarımızı çeşitlendiriyor. Tarihi çok

eskileredayanan, hemsağlık hemde lezzet

kaynağı bubesinin faydalarını Beslenme ve

Diyet Uzmanı SedaDursun’dandinledik.

BULGUR

ANADOLU TOPRAKLARINDANÇIKANMUCİZE;

Belit ŞENOL

düşürerek dengede

tuttuğunu ve günlük su

ihtiyacını da artırdığından

bol su içilmesini

sağladığını da sözlerine

ekliyor. Sindirim

sistemi üzerindeki

olumlu etkileri

herkes tarafından

bilinen bulgur,

kabızlığı önlüyor;

içerdiği mineral

ve vitaminler

sayesinde bağırsakların düzenli

çalışmasını sağlıyor.

BEBEK VE ÇOCUKLARIN

BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ÇOK

ÖNEMLİ

Bulgurun bebek ve çocukların

mutlaka tüketmesi gereken ve

tam tahıl sınıfına giren çok

önemli bir besin olduğunu

vurgulayan Beslenme ve Diyet

Uzmanı Seda Dursun, “Bulgur

kaynatıldığı sırada suya geçen

mineraller ve B vitamini, tane

tarafından tekrar emildiği için

besin değerlerini kaybetmez.”

diyor. Bulgurun yapısındaki

B1 vitaminlerinin bebeklerin

gelişmekte olan sinir ve sindirim

sisteminin güçlenmesinde büyük

“Bulgur kaynatıldığı

sırada suya geçen

mineraller ve B

vitamini, tane

tarafından tekrar

emildiği için besin

değerlerini

kaybetmez.”

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Seda Dursun