GASTRONOMİ
PEYNİRLİ PİDE
(8kişilik)
●
Dört buçuk su bardağı un
●
1 paket yaşmaya (42 gram)
●
1 tatlı kaşığı toz şeker
●
Bir buçuk su bardağı su
●
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
İçmalzeme için:
●
1 su bardağı lor peyniri
●
1 su bardağı beyaz peynir
●
Yarımdemetmaydanoz
●
1 adet yumurta
●
1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
TAHİNLİ PİDE
(8 kişilik)
●
1 çorba kaşığı toz şeker
●
1 çorba kaşığı
●
Kurumaya
●
1 su bardağı ılık su
●
Aldığı kadar un
Üzeri için:
●
2 su bardağı
●
Tahin
●
1 çay bardağı toz şeker
●
1 çorba kaşığı susam
Mayayı
genişbir kabaalıpüzerineşeker vesuyukoyupmayayı
eritin. Unuderinbir kabaalınve tuzlakarıştırıportasını açın.
Mayalı suyuazar azar ekleyipyoğurun. Üzerinenemli bir bez
örtüpodasıcaklığında30dakikamayalandırın. İçmalzeme için
peynirleri bir kabaalın. Üzerinekıyılmışmaydanozekleyipkarış-
tırın. Dinlenenhamuru6eşit bezeyeayırın. 1 parçahamuruunlu
zeminde30cmuzunluğunda 10cmgenişliğindeoval olacak
şekildeaçın. Üzerineeritilmiş tereyağı sürün. İçinepeynir koyun.
Kenarlarını üstününeredeyse tamamenkapatacakşekildeüst
üstegetirin. Uçkısımlarını açılmayacakşekildeyapıştırın. Üze-
rine tereyağı sürünveyağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinekoyun.
Kalanhamurları daaynı şekildehazırlayın. Önceden ısıtılmış200
derece fırında 10dakikapişirin. Fırın ısısını 180dereceyedüşürüp
15dakikadahapişirin. Dilimleyerekservisyapın.
Aşçınınnotu:
Pideleri tepsidehazırlarsanız, taşımanızgerekmediği içinşekilleri
bozulmaz. Pidelerinyumuşakolmasını isterseniz, pişirmesıra-
sındakase ile fırınınbir köşesinebiraz sukoyun.
Toz şeker
vemayayı derin bir kaba alın. Üzerine ılık su ilave
edip kabarana dek bekletin. Daha sonra unu yavaş yavaş
ve elle karıştırarak ekleyin. Ele yapışmayacak bir hamur
hazırlayın. Üzerine nemli bir bez örtüp kabarana dek oda
sıcaklığında bekletin. Hamurdan kahve fincanı büyüklüğünde
parçalar koparın. Elinizle biraz açıp içine bir tatlı kaşığı tahin
akıtın ve yoğurun. Daha sonramerdane ile açarak lahmacun
inceliğinde hamurlar hazırlayın. Hamur bitene kadar aynı
işleme devamedin. Açtığınız hamurların bir yüzlerini, elekt-
rikli ızgarada ya da fırının sadece üstten pişirme ayarında
kızartın. Ters çevirip, pişmeyen yüzeyine tahin, toz şeker ve
susamgezdirin. Hamurun tahinli yüzünü de kızarana dek
pişirip sıcak olarak servis yapın.
yesilay.org.tr
74
YEŞiLAY
•
ŞUBAT 2017
KÜLTÜR