Background Image
Previous Page  74 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 74 / 84 Next Page
Page Background

GASTRONOMİ

PEYNİRLİ PİDE

(8kişilik)

Dört buçuk su bardağı un

1 paket yaşmaya (42 gram)

1 tatlı kaşığı toz şeker

Bir buçuk su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine:

1 çorba kaşığı tereyağı

İçmalzeme için:

1 su bardağı lor peyniri

1 su bardağı beyaz peynir

Yarımdemetmaydanoz

1 adet yumurta

1 çay kaşığı çekilmiş karabiber

TAHİNLİ PİDE

(8 kişilik)

1 çorba kaşığı toz şeker

1 çorba kaşığı

Kurumaya

1 su bardağı ılık su

Aldığı kadar un

Üzeri için:

2 su bardağı

Tahin

1 çay bardağı toz şeker

1 çorba kaşığı susam

Mayayı

genişbir kabaalıpüzerineşeker vesuyukoyupmayayı

eritin. Unuderinbir kabaalınve tuzlakarıştırıportasını açın.

Mayalı suyuazar azar ekleyipyoğurun. Üzerinenemli bir bez

örtüpodasıcaklığında30dakikamayalandırın. İçmalzeme için

peynirleri bir kabaalın. Üzerinekıyılmışmaydanozekleyipkarış-

tırın. Dinlenenhamuru6eşit bezeyeayırın. 1 parçahamuruunlu

zeminde30cmuzunluğunda 10cmgenişliğindeoval olacak

şekildeaçın. Üzerineeritilmiş tereyağı sürün. İçinepeynir koyun.

Kenarlarını üstününeredeyse tamamenkapatacakşekildeüst

üstegetirin. Uçkısımlarını açılmayacakşekildeyapıştırın. Üze-

rine tereyağı sürünveyağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinekoyun.

Kalanhamurları daaynı şekildehazırlayın. Önceden ısıtılmış200

derece fırında 10dakikapişirin. Fırın ısısını 180dereceyedüşürüp

15dakikadahapişirin. Dilimleyerekservisyapın.

Aşçınınnotu:

Pideleri tepsidehazırlarsanız, taşımanızgerekmediği içinşekilleri

bozulmaz. Pidelerinyumuşakolmasını isterseniz, pişirmesıra-

sındakase ile fırınınbir köşesinebiraz sukoyun.

Toz şeker

vemayayı derin bir kaba alın. Üzerine ılık su ilave

edip kabarana dek bekletin. Daha sonra unu yavaş yavaş

ve elle karıştırarak ekleyin. Ele yapışmayacak bir hamur

hazırlayın. Üzerine nemli bir bez örtüp kabarana dek oda

sıcaklığında bekletin. Hamurdan kahve fincanı büyüklüğünde

parçalar koparın. Elinizle biraz açıp içine bir tatlı kaşığı tahin

akıtın ve yoğurun. Daha sonramerdane ile açarak lahmacun

inceliğinde hamurlar hazırlayın. Hamur bitene kadar aynı

işleme devamedin. Açtığınız hamurların bir yüzlerini, elekt-

rikli ızgarada ya da fırının sadece üstten pişirme ayarında

kızartın. Ters çevirip, pişmeyen yüzeyine tahin, toz şeker ve

susamgezdirin. Hamurun tahinli yüzünü de kızarana dek

pişirip sıcak olarak servis yapın.

yesilay.org.tr

74

YEŞiLAY

ŞUBAT 2017

KÜLTÜR