Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  48 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 48 / 92 Next Page
Page Background

yesilay.org.tr

48

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015

SAĞLIKLI YAŞAM

NE ZAMAN VE NE KADAR SU İÇECEĞİM!

Susuzluğa karşı nasıl önlem alınmalı? Hangi sıvılar

tüketilmeli?

Oruç tutarken en dikkat etmemiz gereken nokta, yeteri

kadar su içmeyi başarmak olacak. Açlığa 40

gün dayanabilen vücut susuzluğa

sadece yedi gün dayanabiliyor.

O nedenle iftarda ne

yiyeceğinden ziyade

"Ne zaman ve ne

kadar su içeceğim?"

sorgulamasına

girmek daha

doğru. Susuzluğu

artıran çay, kahve,

limonata, şerbet,

şekerli hazır meyve

suları, tuzlu şalgam

ve turşu sularından

muhakkak uzak durun.

Hele hele turşuları ve salamura

yiyecekleri Ramazan ayında asla

sofranıza koymayın. Eğer tansiyon, kalp,

böbrek rahatsızlığınız yoksa iki şişe maden suyu da

günlük terle kaybettiğiniz elektrolitleri yerine koyar.

Milli alışkanlıklarımız olan çaya ve kahveye dikkat edin.

Özellikle sahurda içilen çay ve kahve gün içinde daha

çok susuz hissettirir. İftardan hemen sonra içilen çay ve

kahve vücuttan demiri atar. En iyi çay içim saati olarak

iftardan en az iki saat sonrayı benimseyin. Sahurda

da ıhlamur, papatya , adaçayı gibi daha yumuşak bitki

çaylarını tercih edin.

SAHURDA EN İYİ YEMEK KAHVALTI

Sahur neden mutlaka yapılmalıdır? Sahurda ne yemeli-

yememeli?

Birçok kişi uykusu bozulmasın diye gece yatmadan

hemen önce bir şeyler yemekte, sahura hiç

kalkmamamaktır. Bu durumda açlık ve susuzluk 20

saate yaklaşmaktadır. Eğer oruç bu şekilde tutulursa

tansiyon düşmesi, bayılma, halsizlik ve baş ağrısı gibi

şikayetler olabilir. Sahurda en önemli şey bol bol su

içmektir. Özellikle vücuttan su atıcı özelliği olan çay

ve kahve hiç tüketilmemelidir. Sahurda çay yerine

su, taze sıkılmış meyve suyu, ayran veya süt içmek

daha sağlıklı bir seçim olur. Bununla birlikte bal, beyaz

ekmek, reçel, pekmez, tatlı gibi kan insülin düzeyini

hızlı artıran yiyeceklerden uzak durulmalı bunun yerine

tam tahıl ürünleri, süt-yoğurt, peynir, yumurta, taze

meyva-sebze gibi yiyecekler tercih edilmeli. Sahurda

en iyi yemek kahvaltıdır. Bir tane domatesli peynirli

tost, süt veya ayran beraberinde de iki porsiyon

mevsimmeyvası yemek çok iyi olur. Sahurda şarküteri

ürünleri, kızartmalar, tuzlu salamura yiyeceklerden ve

turşulardan uzak durulmalıdır.

TATLI YERİNE YOĞURTLU

MEYVE SALATASI

Ramazan boyunca hangi tatlılar, nasıl tüketilmeli?

Aslında tatlı yerine taze meyve yemek daha iyi bir

seçimdir. Hele yoğurtlu meyve salatası en sağlıklı ve en

hafif tatlıdır. Ama siz meyveyi beğenmeyip ille de tatlı

diyorsanız şu önerilerime kulak verin: Mideyi yormamak,

hazımsızlık çekmemek ve en önemlisi kilo almamak

İftarda

sade sofralar

kurmaya özen

gösterelim. Bütün gün

beden ve nefis terbiyesi

yaptıktan sonra 50 çeşit yiyeceği

mideye indirmek doğru değil.

Mesela sofradan iftariyelik olarak

bilinen sucuk, pastırma, çeşit çeşit

peynir, kaymak, tereyağı, bal,

reçeli kaldıralım.