T
Kurban kesilirken nelere
dikkat etmek gerekir?
Kurban kesilirken birkaç tane değişmeyen kural
vardır. Hayvanın kilosu önemli. Kesinlikle zayıf ol-
mamalı. Tarım Bakanlığı'nın kontrolünden geçmiş
yani kulağında küpesi olmalı. Hayvan dişiyse eğer
kesinlikle gebe olmamasına dikkat edilmeli. Yakın
zamanda ilaç kullanmamış olmalı. Biz sekiz aydan
sonra kesebiliyoruz.
Etler nasıl bölünmeli ve
nasıl saklanmalı?
Normal koşullarda kurban kesildikten sonra dört
parçaya ayrılmalı. Âdet yerini bulsun diye kurban
kesildikten sonra eti kavurma yapılır. Sakatat kıs-
mı ise akşam tüketilmeli.
Kurban etini pişirirken nelere dikkat et-
meliyiz? Bekletme süresi var mıdır?
Kurbanı kestikten sonra rigormos denilen bir olay
vardır. Kas ölümü 36 saatte tamamlanır. Eti ke-
sip bir tepsiye aldığımızda et titrer, bu da kasların
halen yaşadığı anlamına gelir. Adet yerine gelsin
diye hemen kol kısmından kavurmamızı yapabili-
yesilay.org.tr
70
YEŞiLAY
•
EYLÜL 2016
YAŞAM
HAZİRAN 2016
KURBAN ETINE ÖZEL
lezzet tüyoları
Kurban kesilirken nelere
dikkat edilmeli? Etler nasıl
pişirilmeli? Türkiye’nin ilk
diplomalı kasabı, ‘Etin Jönü’
olarak tanınan Gürkan Şef
konuyla ilgili merak edilen
soruları yanıtladı.
GürkanŞef