ETLERE AYRI BIÇAK VE AYRI KESME
TAHTASI ALIN
Et, tavuk, balık gibi besinlerin her biri için kullandığınız
bıçak ve özellikle kesme tahtasının diğer gıda ürünleri için
kullanılmaması gerekiyor. Çiğ ve pişmiş ürünler için kullanılan
kapların da ayrı olmasında fayda var. Et, balık ve tavuk
ürünleri için tahtamalzeme yerine düz, plastik, porselen
yüzeyli kesmemateryalleri kullanılması, kullanıldıktan sonra
damutlaka sıcak suyla temizlenmesi gerekiyor.
PEYNIRI NEMLENINCE SILIN, KURU KAĞIT
HAVLUDA SAKLAYIN
Buzdolabının nefes alan küçük bir yerinde bir ya da iki
buruşuk, temiz, kuru ve hafif kağıt havlu üzerinde ya da ağzı
kapalı bir kapta peyniri saklayabilirsiniz. Peynir küfleri yeni
şekillendiğinde yağı değil peyniri tükettiği için peynir firesi
şekillenir. Bu durumda peynirin yüzeyini temiz bir bez ve
kağıt havlu ile hafifçe silin. Ilık suda duruladıktan sonra taze
zeytinyağıyla ovarak bir ya da iki kat kağıt havlu üzerine
koyun onu da plastik veya cambir kabın içerisine yerleştirin.
Taze peynirleri kendi orijinal kaplarında, soğuktamuhafaza
edin ve hızlı bir şekilde tüketin. Diğer peynirlerin paketlerini
açın, çünkü plastik ambalajlar peynirin bozulmasına
neden oluyor. Sararma ve ekşime durumlarında peyniri
tüketmeyin.
SEBZEYI DE MEYVEYI DE SIRKELI
SUDA BEKLETIN
Meyve ve sebzelere yapışan parazitler yıkama ile
temizlenmez. Bir kabameyve veya sebzeleri koyduktan
sonra su doldurup içine bir yemek kaşığı sirke veya limon
suyu katın. Beş dakika bekletin. Meyve veya sebzelere
yapışan parazitler kendini limonlu veya sirkeli su ile bırakır.
Tekrar bol suyla yıkananmeyve veya sebzeler parazitlerden
arınmış olur. Ispanak, marul gibi sebzeler, köklerindeki
çamur, toz ve toprakları gidecek şekilde temizlendikten
sonra buzdolabında iki-dört gün saklanabilir. Diğer taze
meyve ve sebzelerse çamurluysa yıkandıktan sonra,
çamurlu değilse yıkanmadan saklanmalıdır.
SEBZELERI UZUN SÜRE PIŞIRMEYIN
Sebzeleri olabildiğince kısa sürede pişireceğiniz yöntemler
seçin. Hatta sebzeleri çiğ tüketmeye özen gösterin. Yüksek
sıcaklıkta, uzun süre pişen sebzeler, besin değerlerinin bir
kısmını kaybettiğinden bazı sebzeleri çiğ yemeyi alışkanlık
haline getirmekte fayda var. Sebze yemeklerinin suları
besinmaddeleri içerdiğinden, bu suları ve sebze çorbalarını
tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
KABUKLU PIŞIRIN
Buzdolabınıza koymadan önce sebzelerin kuru olmasına
dikkat edin. Sebzeleri, mümkünse kabuklu olarak pişirin.
Birçok sebzenin, özellikle patatesin kabuğu önemli miktarda
besleyici madde ve lif içerir.
DIŞARIDA IZGARA VE HAŞLAMA TERCIH EDIN
Soslu etler, besinin bayat olduğunu göstermez. Bu yüzden
dışarıda yemek yerken ızgara, haşlama veya fırında
pişirilen her türlü et, tavuk, balığı tercih edebilirsiniz. Salata
yiyecekseniz temizliğine güvendiğiniz bir yeri seçin.
ET ÇÖZÜLDÜYSE BIR DAHA DONDURMAYIN
Çiğ et çözüldüğü zaman buzdolabında üç veya beş
güne kadar saklanabilir. Mikrodalgada veya soğuk suda
çözdürülmüş etler 4 derecenin üzerinde tutulduğu için
tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulmuş etleri çözdürmeden
doğrudan fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz.
EKMEĞI KIZARTMAYIN
Makarna ve eriştenin haşlama suları süzülerek
dökülmemelidir. Makarna ve erişteyi az su koyarak çektirme
yöntemi ile pişirmek en ideali. Ekmekler ise besin değerini
kaybetmemesi için kızartılmamalıdır.
Yüksek sıcaklıkta, uzun süre
pişen sebzeler, besin değerlerinin
bir kısmını kaybettiğinden bazı
sebzeleri çiğ tüketmekte fayda var.
yesilay.org.tr
43
YEŞiLAY
•
MAYIS 2016