Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  43 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 43 / 84 Next Page
Page Background

ETLERE AYRI BIÇAK VE AYRI KESME

TAHTASI ALIN

Et, tavuk, balık gibi besinlerin her biri için kullandığınız

bıçak ve özellikle kesme tahtasının diğer gıda ürünleri için

kullanılmaması gerekiyor. Çiğ ve pişmiş ürünler için kullanılan

kapların da ayrı olmasında fayda var. Et, balık ve tavuk

ürünleri için tahtamalzeme yerine düz, plastik, porselen

yüzeyli kesmemateryalleri kullanılması, kullanıldıktan sonra

damutlaka sıcak suyla temizlenmesi gerekiyor.

PEYNIRI NEMLENINCE SILIN, KURU KAĞIT

HAVLUDA SAKLAYIN

Buzdolabının nefes alan küçük bir yerinde bir ya da iki

buruşuk, temiz, kuru ve hafif kağıt havlu üzerinde ya da ağzı

kapalı bir kapta peyniri saklayabilirsiniz. Peynir küfleri yeni

şekillendiğinde yağı değil peyniri tükettiği için peynir firesi

şekillenir. Bu durumda peynirin yüzeyini temiz bir bez ve

kağıt havlu ile hafifçe silin. Ilık suda duruladıktan sonra taze

zeytinyağıyla ovarak bir ya da iki kat kağıt havlu üzerine

koyun onu da plastik veya cambir kabın içerisine yerleştirin.

Taze peynirleri kendi orijinal kaplarında, soğuktamuhafaza

edin ve hızlı bir şekilde tüketin. Diğer peynirlerin paketlerini

açın, çünkü plastik ambalajlar peynirin bozulmasına

neden oluyor. Sararma ve ekşime durumlarında peyniri

tüketmeyin.

SEBZEYI DE MEYVEYI DE SIRKELI

SUDA BEKLETIN

Meyve ve sebzelere yapışan parazitler yıkama ile

temizlenmez. Bir kabameyve veya sebzeleri koyduktan

sonra su doldurup içine bir yemek kaşığı sirke veya limon

suyu katın. Beş dakika bekletin. Meyve veya sebzelere

yapışan parazitler kendini limonlu veya sirkeli su ile bırakır.

Tekrar bol suyla yıkananmeyve veya sebzeler parazitlerden

arınmış olur. Ispanak, marul gibi sebzeler, köklerindeki

çamur, toz ve toprakları gidecek şekilde temizlendikten

sonra buzdolabında iki-dört gün saklanabilir. Diğer taze

meyve ve sebzelerse çamurluysa yıkandıktan sonra,

çamurlu değilse yıkanmadan saklanmalıdır.

SEBZELERI UZUN SÜRE PIŞIRMEYIN

Sebzeleri olabildiğince kısa sürede pişireceğiniz yöntemler

seçin. Hatta sebzeleri çiğ tüketmeye özen gösterin. Yüksek

sıcaklıkta, uzun süre pişen sebzeler, besin değerlerinin bir

kısmını kaybettiğinden bazı sebzeleri çiğ yemeyi alışkanlık

haline getirmekte fayda var. Sebze yemeklerinin suları

besinmaddeleri içerdiğinden, bu suları ve sebze çorbalarını

tüketmeyi alışkanlık haline getirin.

KABUKLU PIŞIRIN

Buzdolabınıza koymadan önce sebzelerin kuru olmasına

dikkat edin. Sebzeleri, mümkünse kabuklu olarak pişirin.

Birçok sebzenin, özellikle patatesin kabuğu önemli miktarda

besleyici madde ve lif içerir.

DIŞARIDA IZGARA VE HAŞLAMA TERCIH EDIN

Soslu etler, besinin bayat olduğunu göstermez. Bu yüzden

dışarıda yemek yerken ızgara, haşlama veya fırında

pişirilen her türlü et, tavuk, balığı tercih edebilirsiniz. Salata

yiyecekseniz temizliğine güvendiğiniz bir yeri seçin.

ET ÇÖZÜLDÜYSE BIR DAHA DONDURMAYIN

Çiğ et çözüldüğü zaman buzdolabında üç veya beş

güne kadar saklanabilir. Mikrodalgada veya soğuk suda

çözdürülmüş etler 4 derecenin üzerinde tutulduğu için

tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulmuş etleri çözdürmeden

doğrudan fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz.

EKMEĞI KIZARTMAYIN

Makarna ve eriştenin haşlama suları süzülerek

dökülmemelidir. Makarna ve erişteyi az su koyarak çektirme

yöntemi ile pişirmek en ideali. Ekmekler ise besin değerini

kaybetmemesi için kızartılmamalıdır.

Yüksek sıcaklıkta, uzun süre

pişen sebzeler, besin değerlerinin

bir kısmını kaybettiğinden bazı

sebzeleri çiğ tüketmekte fayda var.

yesilay.org.tr

43

YEŞiLAY

MAYIS 2016