

kültür
Yeşilay
74
KREPTE HAMSİ
(4 kişilik)
Krep için:
●
3 adet yumurta
●
1 su bardağı un, tuz
●
Yarım çay bardağı sıvıyağ
İç harç için:
●
250 gram hamsi
●
2 çorba kaşığı sıvıyağ
●
2 adet kırmızı biber
●
2 adet sivri biber
●
8 adet mantar
●
2 diş kıyılmış sarımsak
●
Tuz, karabiber
Krema sos için:
●
1 kutu (200 ml) krema
●
1 adet üçgen krem peynir
●
1 adet et suyu tableti
HAMSİLİ PİLAV
(8 kişilik)
●
1 kg hamsi
●
4 adet büyük boy soğan
●
Yarım çay bardağı zeytinyağı
●
Yarım çay bardağı
dolmalık fıstık
●
Yarım çay bardağı kuşüzümü
●
2 su bardağı pirinç
●
3 su bardağı sıcak su
●
Yarım demet dereotu
●
Tuz, yenibahar, nane
Öncelikle
krep için derin bir kapta yumurta, un, sıvıyağ ve tuzu
çırpın. Bu harçtan 1 kepçe alıp yapışmaz yüzeyli bir tavaya dökün
ve tavayı sağa sola sallayıp dağılmasını sağlayın. Önlü arkalı kızartın
ve krep harcı bitene kadar işleme devam edin. İç harç için hamsileri
ayıklayıp kılçığını çıkarın ve yıkayıp süzülmesi için süzgece alın.
Sıvıyağı bir tavaya alıp içine kıyılmış kırmızı ve sivri biberi koyup
kavurun. Kıyılmış mantar, sarımsak, tuz ve karabiber ekledikten
sonra kavurmaya devam edin. En son balığı katın ve 1-2 dakika
daha kavurun. Kreplerin içine iç harcı pay edin ve kreplerin her
birini 4 parmak genişliğinde sarıp kiremit güvecin içine yerleştirin.
Krema sos için krema, krempeynir ve et suyu tabletini tavaya alın.
Kaynamaya başlayınca kreplerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış
200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Hamsileri
ayıklayın ve kılçıklarını çıkarın. Bol suyla yıkayın ve
süzün. Hamsilerin bir kısmını orta boy bir fırın kabına dibini ve
kenarlarını kaplayacak şekilde yerleştirin. Bir tencereye aldığınız
zeytinyağında dolmalık fıstığı kavurun. Kuşüzümü, yıkanıp süzülmüş
pirinç, kıyılmış dereotu, tuz, yenibahar ve naneyi ilave edip karıştırın.
Suyunu katın ve önce harlı sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar
pişirin. Piştikten sonra 10 dakika dinlendirin ve daha sonra tencereye
dizdiğiniz hamsilerin ortasına boşaltın. Pilavın üzerini kalan
hamsilerle kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika
pişirin. Sıcak servis yapın.