Background Image
Previous Page  25 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 25 / 84 Next Page
Page Background

şekilde yapacağız. Sağlıklı beslenip

dengeli bir yaşam süreceğiz.

Elimizden gelenin en iyisini yapmak

zorundayız.

Evlerinde konserve domates,

tarhana, yoğurt yapan hatta

sebzeleri için gübre üreten insanlar

var. Apartmanlarda yaşanan köy

hayatı için ne düşünüyorsunuz?

Bunlar güzel uygulamalar. Domates,

tarhana yapmak kişisel terapi de

yapıyor aslında. Kendisine ve ailesine

iyilik yaptığını hissediyor kişi.

Hemdaha ekonomik oluyor. Yani

ev ekonomisine katkı da sağlamış

oluyorsunuz. Sorulduğunda evde

kendimyaptımdemek de daha iyi

hissetmemizi sağlıyor.

Yani büyükşehirde yaşarken

mahalle pazarlarından aldığımız

domates ve biberlerle yaptığımız

tarhana ya damarketlerde satılan

çiğ sütlemayalanan yoğurttan

daha çokmu besin alıyoruz yoksa

markettekilerden bir farkı olmuyor

mu?

Tabii ki her şeyin doğal olanı çok

daha güzel. Evde yoğurt yapmak,

hazır yoğurt almaktan katbekat

faydalı. Evet o inekler de doğru

beslenmiyor olabilir fakat bu şekilde

sorguladığımızda ne yazık ki şehirde

yiyecek bir şey bulamamaya başlarız.

Şehirde yaşayanlar organik gıdaya

ulaşmakta zorluk çekiyor. Evde

kendi yetiştirebilecekleri ve güvenle

tüketebilecekleri ürünler var

mıdır?

Evde yetiştirmek dönemlik oluyor

biraz. Anlık olarak alınan kararlar

maksimum6 ay-1 yıl sürebiliyor ve

sonunda çok yorulmuş ve yılmış

olmakla beraber tamamen kötü

beslenmeye geçiliyor. Abartmaya

gerek yok, orta yol bulunmalı. Ne

yapıyorsanız sürdürülebilir olmalı.

Sürdürülebilir olması için nasıl

yaşamalıyız? Şehirdekiler özellikle

çocuk sahibi olanlar bunu nasıl

sağlayabilir?

Açıkçası bu durumda şu şundan

daha iyidir demek yanlış olur. Tabii

ki evinizde bir bağmaydanoz,

birazcık taze nane yetiştirmek

kimseyi kötü etkilemez. Ama bunu

yapıp her şeyi kurtardığını sanmak

veya yapamadığında her şey kötü

olacak diye düşünmekmantıksızlık.

Eğer yetiştirmekten hoşlanıyorsanız

lütfen yapmaya devam edin. Fakat

bu durum sizi çok zorluyor ve diğer

şeyleri engelliyorsa pazardan ya da

marketten aldığınız taze yeşillik de

oldukça doğaldır. Sürdürülebilir

olması için sizi çok zorlamaması

ve yaşam tarzınıza katmanız lazım.

Artık o sizin bir parçanız olmalı. Aynı

yemek yemek, su içmek gibi.

Şehirde balkonlarda yetiştirilen

sebze vemeyve doğal mıdır? Şehrin

kirli havası sebze vemeyvenin

doğallığını etkiliyormu?

Tabii ki organik değildir. Çevre

faktörleri çok etkili. Fakat doğaldır.

Bu aslında biraz damevsiminde

tüketmek ile ilgili. Mevsiminde kolay

yetişebilen bir kabağı düşünelim.

Buna katkı koymaya gerek yoktur.

Zaten üretici ekstra neden böyle bir

şey yapsın? Fakat kışın ortasında

karpuz yemeye kalkarsanız işler

karışır. Her şeyi mevsiminde

tüketmek doğallığı daha kolay

uygulamamızı sağlar. Yani “her ürün

yapay, her ürün kötü” modumuzu

değiştirmek lazım.

Balkonda yetiştirip detoks için

tüketebileceğimiz ne tür sebze ve

meyveler var? Birkaç tarif verebilir

misiniz?

Maydanoz, nane gibi sebzeler

balkonlarda daha kolay yetiştiriliyor.

Sabah uyanır uyanmaz bir dilim

taze zencefil, 10 dal maydanoz

ve 50 gramananas, 200ml su ile

beraber blenderdan geçirilip her

sabah uyanınca içilebilir. Bu tarif

hemödematıcı hem toksinlerden

arındırıcı hemde metabolizma

hızlandırıcıdır. İkinci tarif akşam

salatası; 10 dal maydanoz, 10 yaprak

taze nane, 6 yemek kaşığı nar, 10

dal dereotu, 10 yaprakmarul, yarım

limon, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve

biraz kaya tuzu. Tümmalzemeyi

kesip akşamyemeği yerine bir-iki

akşam tüketebiliriz.

Takıntı haline getirmeden ve stres yapmadan

biraz doğal, biraz organik ve spontane

beslenmek, yeterli ve dengeli olmak en önemlisi.

Başkent Üniversitesi

Beslenme ve Diyetetik

Bölümümezunu

olanMerve Bilge

Atalay, Başkent ve

Hacettepe Üniversite

hastanelerinin

poliklinik, dahiliye,

genel cerrahi, diyaliz

servislerinde ve

mutfağında görev

almıştır. “28 Gün

Yeter” ve “Düz Göbek

Sağlıklı Bebek”

kitaplarının yazarıdır.

MERVEBİLGEATALAY

KİMDİR?

NİSAN 2020 25