şekilde yapacağız. Sağlıklı beslenip
dengeli bir yaşam süreceğiz.
Elimizden gelenin en iyisini yapmak
zorundayız.
Evlerinde konserve domates,
tarhana, yoğurt yapan hatta
sebzeleri için gübre üreten insanlar
var. Apartmanlarda yaşanan köy
hayatı için ne düşünüyorsunuz?
Bunlar güzel uygulamalar. Domates,
tarhana yapmak kişisel terapi de
yapıyor aslında. Kendisine ve ailesine
iyilik yaptığını hissediyor kişi.
Hemdaha ekonomik oluyor. Yani
ev ekonomisine katkı da sağlamış
oluyorsunuz. Sorulduğunda evde
kendimyaptımdemek de daha iyi
hissetmemizi sağlıyor.
Yani büyükşehirde yaşarken
mahalle pazarlarından aldığımız
domates ve biberlerle yaptığımız
tarhana ya damarketlerde satılan
çiğ sütlemayalanan yoğurttan
daha çokmu besin alıyoruz yoksa
markettekilerden bir farkı olmuyor
mu?
Tabii ki her şeyin doğal olanı çok
daha güzel. Evde yoğurt yapmak,
hazır yoğurt almaktan katbekat
faydalı. Evet o inekler de doğru
beslenmiyor olabilir fakat bu şekilde
sorguladığımızda ne yazık ki şehirde
yiyecek bir şey bulamamaya başlarız.
Şehirde yaşayanlar organik gıdaya
ulaşmakta zorluk çekiyor. Evde
kendi yetiştirebilecekleri ve güvenle
tüketebilecekleri ürünler var
mıdır?
Evde yetiştirmek dönemlik oluyor
biraz. Anlık olarak alınan kararlar
maksimum6 ay-1 yıl sürebiliyor ve
sonunda çok yorulmuş ve yılmış
olmakla beraber tamamen kötü
beslenmeye geçiliyor. Abartmaya
gerek yok, orta yol bulunmalı. Ne
yapıyorsanız sürdürülebilir olmalı.
Sürdürülebilir olması için nasıl
yaşamalıyız? Şehirdekiler özellikle
çocuk sahibi olanlar bunu nasıl
sağlayabilir?
Açıkçası bu durumda şu şundan
daha iyidir demek yanlış olur. Tabii
ki evinizde bir bağmaydanoz,
birazcık taze nane yetiştirmek
kimseyi kötü etkilemez. Ama bunu
yapıp her şeyi kurtardığını sanmak
veya yapamadığında her şey kötü
olacak diye düşünmekmantıksızlık.
Eğer yetiştirmekten hoşlanıyorsanız
lütfen yapmaya devam edin. Fakat
bu durum sizi çok zorluyor ve diğer
şeyleri engelliyorsa pazardan ya da
marketten aldığınız taze yeşillik de
oldukça doğaldır. Sürdürülebilir
olması için sizi çok zorlamaması
ve yaşam tarzınıza katmanız lazım.
Artık o sizin bir parçanız olmalı. Aynı
yemek yemek, su içmek gibi.
Şehirde balkonlarda yetiştirilen
sebze vemeyve doğal mıdır? Şehrin
kirli havası sebze vemeyvenin
doğallığını etkiliyormu?
Tabii ki organik değildir. Çevre
faktörleri çok etkili. Fakat doğaldır.
Bu aslında biraz damevsiminde
tüketmek ile ilgili. Mevsiminde kolay
yetişebilen bir kabağı düşünelim.
Buna katkı koymaya gerek yoktur.
Zaten üretici ekstra neden böyle bir
şey yapsın? Fakat kışın ortasında
karpuz yemeye kalkarsanız işler
karışır. Her şeyi mevsiminde
tüketmek doğallığı daha kolay
uygulamamızı sağlar. Yani “her ürün
yapay, her ürün kötü” modumuzu
değiştirmek lazım.
Balkonda yetiştirip detoks için
tüketebileceğimiz ne tür sebze ve
meyveler var? Birkaç tarif verebilir
misiniz?
Maydanoz, nane gibi sebzeler
balkonlarda daha kolay yetiştiriliyor.
Sabah uyanır uyanmaz bir dilim
taze zencefil, 10 dal maydanoz
ve 50 gramananas, 200ml su ile
beraber blenderdan geçirilip her
sabah uyanınca içilebilir. Bu tarif
hemödematıcı hem toksinlerden
arındırıcı hemde metabolizma
hızlandırıcıdır. İkinci tarif akşam
salatası; 10 dal maydanoz, 10 yaprak
taze nane, 6 yemek kaşığı nar, 10
dal dereotu, 10 yaprakmarul, yarım
limon, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve
biraz kaya tuzu. Tümmalzemeyi
kesip akşamyemeği yerine bir-iki
akşam tüketebiliriz.
Takıntı haline getirmeden ve stres yapmadan
biraz doğal, biraz organik ve spontane
beslenmek, yeterli ve dengeli olmak en önemlisi.
Başkent Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik
Bölümümezunu
olanMerve Bilge
Atalay, Başkent ve
Hacettepe Üniversite
hastanelerinin
poliklinik, dahiliye,
genel cerrahi, diyaliz
servislerinde ve
mutfağında görev
almıştır. “28 Gün
Yeter” ve “Düz Göbek
Sağlıklı Bebek”
kitaplarının yazarıdır.
MERVEBİLGEATALAY
KİMDİR?
NİSAN 2020 25