6 kişilik
l
1 kg kabak, 3 dal taze soğan
l
2 adet kırmızı biber, 5-6 diş sarımsak
l
1 kahve fincanı pilavlık bulgur
l
Yarım su bardağı zeytinyağı
l
1 çorba kaşığı toz şeker, 1 su bardağı ılık su
l
1 çorba kaşığı silme salça
l
15 adet kiraz domates
l
4-5 dal dereotu, tuz, karabiber
KABAKLARI
uzunlamasına önce dörde bölün, daha sonra 4-5
cm uzunluğunda doğrayıp tencereye alın. Üzerine kıyılmış
soğan, kuşbaşı doğranmış kırmızı biber, kıyılmış sarımsak,
yıkanıp süzülmüş bulgur, zeytinyağı, toz şeker, tuz ve kara-
biber ekleyin. Salçayı suyla açıp yemeğin üzerine gezdirin.
Kaynayana dek harlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte, 20 da-
kika pişirin. Kiraz domatesleri tencereye ekleyip 10-15 dakika
daha pişirin. Üzerine iri parçalar halinde kopardığınız dereotu
ekleyin. Ilık ya da soğuk servis yapın.
8 kişilik
l
4’er adet dolmalık biber, çarliston biber ve sivri biber
l
3 adet patlıcan
l
4 su bardağı su
l
4 adet domates
l
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
l
2 adet limon
l
10 diş sarımsak, tuz
DOLMALIK
biber, çarliston biber ve sivri biberleri ikiye bölüp
çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra hepsini 1.5 cm genişliğin-
de ve 5 cm uzunluğunda doğrayıp kenara alın. Patlıcanları
alacalı soyun. Uzunlamasına dörde bölüp, 1.5 cm genişli-
ğinde ve 5-6 cm uzunluğunda doğrayın. Bir tencereye 4
su bardağı su koyun. Kaynayınca üzerine patlıcanları ve bir
adet limonun suyunu ekleyin. 5 dakika haşlayıp patlıcanları
sudan alın. Aynı suda biberleri de haşlayıp süzün. Doma-
teslerin kabuklarını soyup irice doğrayın ve blender’a alın.
Üzerine zeytinyağı, bir adet limonun suyu ve sarımsakları
ilave edin. Püre haline gelinceye dek çekin. Tuzunu ayarlayıp
sosu geniş bir kaba alın. Üzerine haşlanmış sebzeleri ilave
edin. Buzdolabında bir gece beklettikten sonra servis yapın.
ZEYTİNYAĞLI KABAK
EKŞİLEME
yesilay.org.tr
73
YEŞiLAY
•
HAZİRAN 2016