Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  35 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 35 / 92 Next Page
Page Background

DİYETİSYEN DR. ENDER SARAÇ:

HELAL GIDA NEDİR?

“YİYECEĞİN POZİTİF ENERJİSİNİN ARTIRILMASI”

Helal gıda kavramı yalnızca İslam’da değil, başka

kültürlerde, inanışlarda da var. Kökeni yüzyıllar

öncesine uzanıyor diyebilir miyiz?

Eskiden gıdalarınmaddesel değerlerine bakardık;

‘şu kadar A vitamini var, şu kadar koruyucu katkı

madde konulursa şöyle olur’ gibi. Tamamen

fiziksel özellikleri üzerine ya da hazır gıdaysa

ambalajlanması üzerine konuşurduk. Yediğimiz

gıdaların aslındamanevi olarak da bir enerjisi,

titreşimi olduğunu hep göz ardı ettik. Oysa

Uzakdoğu tıbbı bunu çok önceden keşfetti. Örneğin

evde yemeği anneannenin, babaannenin yapması;

kadının adetliyken yemek pişirmemesi, yemeğin

parasının hak edilerek kazanılmış olması, doğaya

zarar verilmemesi, hayvanların katledilmemesi gibi

birçok kural var. Yiyeceklerin besin değerinin yanı

sıra bizimaletlerle ölçemediğimiz ama kuantum

düzeyinde o yiyeceğin yararlı-zararlı, daha olumlu,

olumsuz, daha sağlıklı ya da sağlıksız olduğunu

etkileyen başka faktörler de var.

Biraz daha detaylı anlatır mısınız?

Sıralayarak anlatayım: Bir gıdanın size daha şifalı

olması için helal olması, yemeğin parasının hak edilerek

kazanılmış olması gerek. Eğer bunun üstünde başka bir

insanın hakkı, negatif enerjisi, ahı varsa o zaman şifa

olmaktan çıkıyor. Pozitif enerjiyle, alınteriyle kazanılmış

olması oldukça önemli. “Çocuklarıma hep helal lokma

yedirdim”, “Boğazından haram lokma geçirmedim”

gibi deyimler aslında halkın yüzlerce yıl birikmiş

gözlemlerine dayanıyor.

Alkol, uyuşturucu, domuz eti haram. Bunları

incelediğinizde hakikaten enteresan sonuçlar çıkıyor.

Domuzun doymuş yağı oldukça yüksek, yüzde 60

oranında... Paraziti yüksek, kendi dışkısını yiyor,

hijyen açısından riskli bir hayvan. Çok sağlıklı bir

yiyecek değil. Alkol tüketildiğine yağlanma, kilo yapar;

karaciğere zararlıdır. Uyuşturucu zatenmalum. Bunların

yasaklanması o dönembilimsel verilere dayanmıyor

ancak sağlığa zararlı oldukları fark edildiği, bilindiği için

yasaklanıyor.

Helal kelime anlamıyla İslamhukukuna göremeşru, yasal veya uygun anlamına gelmektedir.

Helal, beslenmeyi de içinde barındırıyor. Peki hangi besinler, gıdalar helaldir? Bir ürünün helal

olması için gerekli şartları taşıdığını ifade eden ve tümdünyaMüslümanları tarafından kabul

görmüş bir ‘helal’ sertifikasyonu henüz yok. Ancak bu tür sertifikasyon yapan bağımsız birçok

kurumve kuruluş var. Konuyu diyetisyen Dr. Ender Saraç ile konuştuk. Ayurveda uzmanı da

olan Saraç, helal gıdayı manevi açıdan da anlattı. İşlenmiş gıdalardan gıda güvenliğine kadar

çeşitli konulardaki sorularımızı yanıtladı.

yesilay.org.tr

35

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015