Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  82 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 82 / 92 Next Page
Page Background

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015

yesilay.org.tr

82

KÜLTÜR

GASTRONOMİ

BUĞDAYLI SEBZE ÇORBASI

Yarım su bardağı aşurelik buğday

1’er adet havuç,

patates, kırmızı biber ve kabak

Yarım su bardağı

bezelye

1 çorba kaşığı tereyağ

ı

4 çorba kaşığı sıvı yağ

2 çorba kaşığı un

3 su bardağı sıcak su

3 su bardağı et suyu

6 dal dereotu

Tuz, karabibe

r

AŞURELİK buğdayı bir gece suda bekletin. Ertesi gün

haşlayıp kenara alın. Havucun ve patatesin kabuğunu

soyun. Biberin çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra tüm

sebzeleri küp doğrayın. Tereyağı ve sıvı yağı bir tencereye

alıp kızdırın. Sebzeleri üzerine ekleyip birkaç dakika

soteleyin. Unu serpin ve sebzelerle birlikte bir-iki dakika

daha kavurun. Su, et suyu, aşurelik buğday, tuz ve

karabiber ekleyin. Sebzeler yumuşayana dek pişirip

ocaktan alın. Kıyılmış dereotu ekleyerek servis yapın.

NOHUTLU VE KURUMEYVELİ PİLAV

3 su bardağı baldo pirinç

1 adet havuç

10 adet

kuru kayısı

1 su bardağı haşlanmış nohut

Yarım

su bardağı kuru üzüm

2 çorba kaşığı kuş üzümü

3 çorba kaşığı tereyağı

4 çorba kaşığı sıvı yağ

Yeteri kadar su

Tuz, karabiber, tarçın

Üzerine: Kıyılmış dereotu, kuşüzümü

Pirinci yıkayıp süzün. Havucu temizleyip küp küp

doğrayın. Kayısıları dörde bölün. Daha sonra kayısı,

kuru üzüm ve kuş üzümünü ayrı kaplara alıp,

üzerlerine ılık su ilave ederek 15 dakika bekletin.

Daha sonra süzüp kenara alın. Tereyağı ve sıvı yağı bir

tencereye alıp havucu soteleyin. Üzerine pirinci katıp

rengi beyazlaşana dek karıştırarak kavurun. Haşlanmış

nohut, kuru kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, tarçın,

karabiber ve tuz ekleyin. Tümmalzemenin üzerini bir

parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin ve karıştırın.

Kaynayana kadar orta, kaynadıktan sonra kısık

ateşte suyunu iyice çekene dek pişirin. Ocağı kapatıp

tencerenin üzerine kağıt havlu serin ve kapağını

kapatın. 10 dakika demlendirin. Baton bir kek kalıbını

ıslatın. Pilavı bastırarak içine yerleştirin. Ters çevirerek

servis tabağına çıkarın. Kıyılmış dereotu ve 10 dakika

sıcak suda bekletilmiş kuş üzümünü karıştırın. Pilavın

üzerini süsledikten sonra servis yapın.