YEŞiLAY
•
TEMMUZ 2015
yesilay.org.tr
82
KÜLTÜR
GASTRONOMİ
BUĞDAYLI SEBZE ÇORBASI
●
Yarım su bardağı aşurelik buğday
●
1’er adet havuç,
patates, kırmızı biber ve kabak
●
Yarım su bardağı
bezelye
●
1 çorba kaşığı tereyağ
ı
●
4 çorba kaşığı sıvı yağ
●
2 çorba kaşığı un
●
3 su bardağı sıcak su
●
3 su bardağı et suyu
●
6 dal dereotu
●
Tuz, karabibe
r
AŞURELİK buğdayı bir gece suda bekletin. Ertesi gün
haşlayıp kenara alın. Havucun ve patatesin kabuğunu
soyun. Biberin çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra tüm
sebzeleri küp doğrayın. Tereyağı ve sıvı yağı bir tencereye
alıp kızdırın. Sebzeleri üzerine ekleyip birkaç dakika
soteleyin. Unu serpin ve sebzelerle birlikte bir-iki dakika
daha kavurun. Su, et suyu, aşurelik buğday, tuz ve
karabiber ekleyin. Sebzeler yumuşayana dek pişirip
ocaktan alın. Kıyılmış dereotu ekleyerek servis yapın.
NOHUTLU VE KURUMEYVELİ PİLAV
●
3 su bardağı baldo pirinç
●
1 adet havuç
●
10 adet
kuru kayısı
●
1 su bardağı haşlanmış nohut
●
Yarım
su bardağı kuru üzüm
●
2 çorba kaşığı kuş üzümü
●
3 çorba kaşığı tereyağı
●
4 çorba kaşığı sıvı yağ
●
Yeteri kadar su
●
Tuz, karabiber, tarçın
Üzerine: Kıyılmış dereotu, kuşüzümü
Pirinci yıkayıp süzün. Havucu temizleyip küp küp
doğrayın. Kayısıları dörde bölün. Daha sonra kayısı,
kuru üzüm ve kuş üzümünü ayrı kaplara alıp,
üzerlerine ılık su ilave ederek 15 dakika bekletin.
Daha sonra süzüp kenara alın. Tereyağı ve sıvı yağı bir
tencereye alıp havucu soteleyin. Üzerine pirinci katıp
rengi beyazlaşana dek karıştırarak kavurun. Haşlanmış
nohut, kuru kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, tarçın,
karabiber ve tuz ekleyin. Tümmalzemenin üzerini bir
parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin ve karıştırın.
Kaynayana kadar orta, kaynadıktan sonra kısık
ateşte suyunu iyice çekene dek pişirin. Ocağı kapatıp
tencerenin üzerine kağıt havlu serin ve kapağını
kapatın. 10 dakika demlendirin. Baton bir kek kalıbını
ıslatın. Pilavı bastırarak içine yerleştirin. Ters çevirerek
servis tabağına çıkarın. Kıyılmış dereotu ve 10 dakika
sıcak suda bekletilmiş kuş üzümünü karıştırın. Pilavın
üzerini süsledikten sonra servis yapın.