Background Image
Previous Page  32 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 32 / 52 Next Page
Page Background

Ülkemiz bitki örtüsü

bakımından çok zengin. Bu ay

sizlere kiraz ağacını tanıtacağız.

Gelin, birlikte öğrenelim!

Anavatanı Kuzey Anadolu olan kiraz;

gülgiller ailesindendir. Kiraz ağacının boyu

25 metreye kadar çıkabilir. Çekirdeği sert,

meyvesi tatlıdır. Yaprakları iri, yuvarlak,

ucu sivri ve kenarları testere gibi dişlidir.

Ülkemizde en çok İzmir, Amasya,

Manisa, Afyon, Isparta gibi

illerimizde kiraz yetiştirilir.

Kiraz en çok taze meyve olarak

tüketilmektedir. Bunun yanında kirazdan;

hoşaf, reçel, marmelat, sirke ve kiraz suyu

olarak da faydalanılır.

Karadeniz bölgesinde bulunan Giresun ili

adını kiraz anlamına gelen ‘’kerasus’’tan

almıştır. Bu ilimizde kirazdan turşu yapılır.

Kirazda bolca A, B ve C vitamini vardır.

Ayrıca içinde fosfor, kalsiyum, potasyum,

demir ve sodyum gibi mineraller de bulunur.

Türkiye, dünya kiraz üretiminde birinci

sırada bulunur.

Tanıyalım

Nerede?

Kullanım alanları

Kerasus

İçinde neler var?

Birinciyiz

Kiraz

30

Mavi Kırlangıç - Ağustos