

Ülkemiz bitki örtüsü
bakımından çok zengin. Bu ay
sizlere kiraz ağacını tanıtacağız.
Gelin, birlikte öğrenelim!
Anavatanı Kuzey Anadolu olan kiraz;
gülgiller ailesindendir. Kiraz ağacının boyu
25 metreye kadar çıkabilir. Çekirdeği sert,
meyvesi tatlıdır. Yaprakları iri, yuvarlak,
ucu sivri ve kenarları testere gibi dişlidir.
Ülkemizde en çok İzmir, Amasya,
Manisa, Afyon, Isparta gibi
illerimizde kiraz yetiştirilir.
Kiraz en çok taze meyve olarak
tüketilmektedir. Bunun yanında kirazdan;
hoşaf, reçel, marmelat, sirke ve kiraz suyu
olarak da faydalanılır.
Karadeniz bölgesinde bulunan Giresun ili
adını kiraz anlamına gelen ‘’kerasus’’tan
almıştır. Bu ilimizde kirazdan turşu yapılır.
Kirazda bolca A, B ve C vitamini vardır.
Ayrıca içinde fosfor, kalsiyum, potasyum,
demir ve sodyum gibi mineraller de bulunur.
Türkiye, dünya kiraz üretiminde birinci
sırada bulunur.
Tanıyalım
Nerede?
Kullanım alanları
Kerasus
İçinde neler var?
Birinciyiz
Kiraz
30
Mavi Kırlangıç - Ağustos