

Üzümün anavatanı Anadolu, Ortadoğu ve
Kafkasya bölgesidir.
Salkım şeklinde doğada bulunan ve enerji
kaynağı olan üzüm hem taze hem de
kurutulmuş olarak tüketilebilir.
Üzümden; şıra, pekmez, reçel, sirke yapılır.
15 binin üzerinde çeşidi vardır. Anadolu’da
1200 çeşit üzüm vardır.
Türkiye dünyada en çok üzüm üreten
6. ülkedir.
Bir maden suyunun içine üzüm atarsanız,
üzümlerin yukarı aşağıya inip çıktığını
görürsünüz.
Bir kilogram üzüm besin değeri açısından
1150 litre süt, 390 gram et, 1,2 kilogram
patatese eşittir.
UZUM
1 kg
üzüm
1150 litre
süt
1,2 kg
patates
390 gr et
Mavi Kırlangıç - Temmuz
36