Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  38 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 38 / 84 Next Page
Page Background

sağlık

Yeşilay

38

Z

ihinsel fonksiyonları

arttırdığı uzun yıllardan

bu yana bilinen ceviz,

kuruyemiş olarak tek başına

yenilebildiği gibi salata, tatlı,

kek, çörek veya ekmeklerde de

tüketilebiliyor. Uzman Diyetisyen

Özlem Tay, beyin dostu gıdalar

arasında yer alan cevizin faydaları

hakkında bilgi verdi.

KALP-DAMAR SAĞLIĞINI

KORUYOR

Cevizin kalp ve damar sağlığı

üzerindeki etkisi üzerinde duran

Özlem Tay, cevizin içeriğindeki

Omega 3 yağ asitleri sayesinde

kalp hastalıklarına karşı koruyucu

ve damar yapısını iyileştirici

bir besin olduğunu vurguluyor.

Günde ortalama 4-5 adet ceviz

yenilmesini tavsiye eden Tay, “Bu

sayede kişi vücudun gereksinimi

olan Omega 3 yağının yüzde

85’ini almış olur. Omega 3

yağı, antioksidan içeriği ile kalp

sağlığına faydalıdır.” diyor. Ceviz

yüksek antioksidan içeriğiyle kalp

hastalıklarına neden olan zararlı

maddeleri ortadan kaldırıyor

ve damar yapısının esnekliğini

korumasına yardımcı oluyor.

Kan dolaşımını düzenleyen

ceviz ayrıca, kalp krizine neden

olan kan pıhtılaşması riskini

de azaltıyor. Tay, “Bilimsel

araştırmalar, Omega 3 yağ asitleri

açısından zengin olan cevizin,

kalp ritimlerini dengeleyerek kalp

krizi riskini azalttığını gösteriyor.”

derken, içeriğindeki E vitaminin

de damarlarda plak oluşumlarını

ve kalp tıkanıklığının oluşmasını

engellediğini sözlerine ekliyor.

Ceviz, damarların çevresini

temizleyerek genişlemelerini

sağlıyor, böylece kalp

hastalıklarına yakalanma riskini

de azaltıyor.

STRESİ VE UYKU

SORUNLARINI GİDERİYOR

Ceviz tüketiminin ileri yaşlarda

alzheimer gibi hastalıkları

önlemede etkili olduğu biliniyor.

Genel anlamda bilişsel yetenekte

iyileşme sağladığı bilinen ceviz,

sinir sistemi üzerinde de olumlu

etki gösteriyor. Tay, cevizin linoleik

ve alfa linoleik asit ile birlikte

vitamin E ve B6 vitaminlerini

Günde 4 – 5 adet

ceviz tüketmek,

vücudun günlük

ihtiyacı olan

manganezin yüzde

43’ünü, triptofanın

ise yüzde 17’sini

karşılamasına

yardımcı oluyor.

saymakla

bitmiyor

Akdeniz tipi beslenmeninparçası ve kabuklu

yemişlerin en faydalısı olan ceviz için her

derdedeva demek yanlış olmaz. 7’den 70’e

her yaş grubu için sağlık kaynağı olan ceviz,

kalp-damar hastalıklarından obeziteye,

kolesterolden alzheimera kadar birçok hastalığı

önlemedeönemli rol oynuyor.

Faydaları

Uzman

Diyetisyen

Özlem Tay