Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  74 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 74 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

74

AVCI BÖREĞİ

(12 adet)

Hamuru için:

3 adet yufka

İç harç için:

3 çorba kaşığı tereyağı

4 adet soğan, 400 gram kıyma

1 su bardağı dövülmüş ceviz

1 çay bardağı kaynamış su

1 çay bardağı ince bulgur

Yarım demet maydanoz

Tuz, karabiber, pulbiber

Süslemek için:

Bir buçuk su bardağı ayran

1 Türk kahvesi fincanı

sıvıyağ

1 paket kabartma tozu

1 su bardağı galeta unu

GÜNEY KISIRI

(6- kişilik)

2 su bardağı ince bulgur

2 adet büyük boy domates

3 adet sivri biber

2 diş sarımsak

1 adet büyük boy soğan

Yarım su bardağı zeytinyağı

2 çorba kaşığı ketçap

1 çorba kaşığı biber salçası

Yarım demet maydanoz

1 su bardağı dövülmüş ceviz

Tuz, kimyon, pulbiber

Tereyağını

bir tavaya alın ve eritin. Yemeklik doğranmış soğanı

katıp, soteleyin. Kıymayı ilave edin ve rengi dönene kadar kavurun.

Ceviz, kaynamış su ile ıslattığınız bulgur, kıyılmış maydanoz, tuz,

karabiber ve pulbiber katın. Şöyle bir çevirdikten sonra ocaktan

alın ve soğumaya bırakın. Her yufkayı önce enlemesine sonra

boylamasına kesin ve 3 yufkadan toplam 12 parça yufka elde edin.

İç harcı 12 parçaya ayırın ve 1 parça yufkayı düz bir zemine serin.

Geniş kısmına iç harçtan koyun ve kalın rulo şeklinde sarın. Diğer

yufka parçalarını da aynı şekilde hazırlayın. Yufkaları batırmak için

derin bir kapta ayran, sıvıyağ ve kabartma tozunumikserle iyice

çırpın. Börekleri bu karışıma batırın ve fırın tepsisine dizin. Sosunu

çekmesi için 15-20 dakika bekletin. Daha sonra galeta ununa bulayın

ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece

fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Bulguru

derin bir kaba alın. Doğranmış domates, sivri biber ve

sarımsağı robottan geçirip, su haline getirerek bulgura ekleyin. İnce

kıyılmış soğan, zeytinyağı, ketçap, salça, tuz, kimyon ve pulbiber ilave

edin. Tümmalzemeyi iyice karıştırıp, yarım saat bekletin. Yoğurup,

elle sıkılacak kıvama geldiği zaman kıyılmış maydanoz ve cevizi katın.

Şöyle bir karıştırdıktan sonra harçtan parçalar koparıp, elinizle sıkarak

şekil verin.

Aşçının notu:

Kısırı arzunuza göre nar ekşisi veya limonla tatlandırabilirsiniz.