EKİM 2017 75
KOLAY İÇLİ KÖFTE
(6-8 kişilik)
İç harcı için:
●
Yarım kg kıyma
●
4 adet soğan
●
2 çorba kaşığı tereyağı
●
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
●
Yarımdemet maydanoz
●
Tuz, karabiber, pulbiber
Dışı için:
●
İki buçuk su bardağı ince bulgur
●
2 su bardağı kaynamış su
●
3 adet orta boy patates
●
1 tatlı kaşığı biber salçası
●
1 adet yumurta
●
1 çorba kaşığı un
●
1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
●
1 tatlı kaşığı kimyon, tuz
Öncelikle
iç harcı için kıyma, yemeklik doğranmış soğan ve
tereyağını bir tavada kavurun. Ceviz, kıyılmış maydanoz, tuz,
karabiber ve pulbiber ekledikten sonra şöyle bir karıştırın.
Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Dışı için patatesleri haşlayın
ve kabuklarını soyduktan sonra ezerek püre haline getirin. Ayrı
bir kaseye aldığınız bulgurun içine kaynamış su katın ve ağzını
kapatıp suyunu çekene kadar bekletin. İçine ezilmiş patates, biber
salçası, yumurta, un, sıvıyağ, kimyon ve tuzu koyup, en az 10
dakika yoğurun. Hazırladığınız bulgurlu karışımın yarısını fırına
dayanıklı bir kabın içine ince olacak biçimde elinizle yayın. Üzerine
soğutulmuş iç harcı serin. Kalan bulgurlu karışımı üzerine elinizle
bastırarak yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana
kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Aşçının notu:
Dilerseniz kolay içli köfteyi tepside değil de tek kişilik porsiyonlar
şeklinde de hazırlayabilirsiniz.
BULGURLU UN HELVASI
(6 -8 kişilik)
●
1 su bardağı ince bulgur
●
2 su bardağı un
●
2-3 çorba kaşığı su
●
250 gram tereyağı
●
2 su bardağı toz şeker
●
2 su bardağı soğuk süt
●
1 Türk kahvesi fincanı dolmalık fıstık
Süslemek için:
●
Dondurulmuş vişne
Bulguru
su ile hafif nemlendirin. Kağıt havlu üzerine alın ve 2-3
saat kuruması için bekletin. Daha sonra robottan geçirip un haline
getirin. Tereyağını bir tencereye alın ve dolmalık fıstığı ilave edin.
Tereyağının hafif kokusu çıkana dek kavurun ve unu ekleyin.
Kısık ateşte 5 dakika kavurun. Robottan geçirdiğiniz bulguru
katın ve unun rengi pembeleşene kadar kavurmaya devam edin.
Toz şekeri ilave ettikten sonra şöyle bir karıştırın ve soğuk sütü
ekleyin. Karışımkaynama noktasına geldiğinde tencereyi ocaktan
alın ve topaklanmaması için tahta bir kaşıkla 2-3 dakika karıştırın.
(Bu esnada helva sütünü çekmiş ve kıvama gelmiş olacaktır) Şekil
vererek, vişneyle süsleyin ve servis yapın.