Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  41 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 41 / 84 Next Page
Page Background

riskini azalttığı gösteriyor.

Antioksidan birçok madde

içeren sarımsak, vücudu serbest

radikallere karşı korurken kan

şekerinin dengelenmesinde de

etkili oluyor. Diğer faydalarının

yanı sıra kan sulandırıcı etkisi

de olan sarımsak, bu yönüyle

kap-damar sağlığı üzerinde de

olumlu etki gösteriyor. Kanda

damar sertliğine yol açan madde

olan kolesterolü düşüren sarımsak,

iyi huylu kolesterolü (HDL)

yükseltip, kötü huylu kolesterolü

(LDL) düşürüyor. Sarımsak ayrıca,

kandaki pıhtılaşma riskini de

azaltıyor. Astım, romatizma ve

eklem enfeksiyonlarının iyileşmesi

üzerinde etkili olan sarımsak,

grip ve nezle gibi hastalıkların da

önüne geçiyor; vücuttaki yüksek

ateşin düşürülmesine yardımcı

olurken öksürük ve bronşiti de

önleyici etki gösteriyor. Damar

tıkanıklıklarını önleme konusunda

önemli bir yardımcı olan sarımsak,

tansiyon düşürücü doğal besinler

arasında ilk sırada yer alıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirirken

kolesterol ve trigliserit oranında da

düzenleyici etki gösteren bu şifa

kaynağının sivilce, akne ve egzama

gibi cilt hastalıklarına da iyi geldiği

biliniyor.

Soğanlı bir bitki türü olan sarımsak, şifa özelliği

ile tarih boyunca Mısırlılar, Romalılar ve

Çinlilerin de arasında olduğu birçok uygarlıkça

ilaç yapımında kullanılmış.

“Ailenin çocuktan yüksek

beklentilerinin olması, aile

üyelerinin detaylarla aşırı

derecede uğraşmaları ve

sınavı bir araç değil de

amaç olarak görmeleri

öğrencinin stres düzeyini

oldukça fazla

etkilemektedir.”

BUNLARADİKKAT!

Sarımsağın faydalarından en

yüksek oranda yararlanabilmek

için çiğ haliyle doğrayarak ya da

ezerek yemeklere ekleyebilir veya

çiğnenerek tüketebilirsiniz. Türk

mutfağında çorba ve yemeklerde sık

sık kullanılan sarımsağı çiğ olarak

tüketmek vücudun sarımsağın

antibiyotik özelliğinden daha

fazla yararlanmasını sağlıyor. Çiğ

sarımsağın kokusundan rahatsız

olanlar ise sarımsağın bağırsakta

çözünen toz ve tablet formlarını

kullanabilir. Mide rahatsızlığı ve

düşük tansiyon sorunu olanlarla,

kan pıhtılaşmasına karşı aspirin

ve diğer antikoagülan ilaç

kullanan kişiler sarımsağı dikkatli

tüketmelidir. Sarımsak ayrıca,

yapısında yüksek oranda kükürt

bileşikleri olduğundan bazı alerjik

reaksiyonlara da neden olabilir.

Tansiyonu düşürür.

Çeşitli kanser türlerinin önlenmesinde etkilidir.

Vücuttaki yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olur.

Bakterilerle ve virüslerle mücadelede etkilidir.

Kandaki kolesterol seviyelerini düzenler.

Kış aylarında hastalıklara karşı vücudun direncini artırır,

griple mücadelede yardımcıdır.

Saç ve cilt üzerinde olumlu etkisi vardır.

Sindirimi kolaylaştırır, bağırsak sorunlarını ve hazımsızlığı giderir.

Yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Türkiye’de sarımsak üretiminin en fazla yapıldığı yer olan Kastamonu

ilininTaşköprüilçesindeyetişensarımsaklardünyanınenkalitelisarımsak

türleri arasında başı çekiyor. Raf ömrü uzun tadı ve kokusu ise keskin

olan bu sarımsaklar, başka yerlerde de yetiştirilmek istenmiş ancak

Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamış.

Taşköprü sarımsakları raf ömrünün uzun olmasıyla bir yıl süreyle

saklanabiliyor. Kimyasal özellikleri, dayanıklılığı ve barındırdığı yüksek

düzeydeki selenyumminerali ileTaşköprü sarımsağı ülkemizinbereketli

topraklarında yetişen değerli besinmaddeleri arasında yer alıyor.

KISAKISASARIMSAĞINFAYDALARI…

DÜNYANINENKALİTELİ SARIMSAĞI

KASTAMONUTAŞKÖPRÜ’DEYETİŞİYOR

Sarımsakçorbası

15 diş sarımsak

2 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı un

3 domates

1 çorba kaşığı

domates salçası

4 su bardağı su

2 adet yumurta

Tuz, karabiber

Tereyağını, un ve sarımsakları

kavurun. Küp doğranmış

domates ve salça ekleyip

kavurmaya devam edin.

Su, karabiber ve tuz ekleyip,

karıştırarakpişirin.Blenderden

geçirin. Yumurtaları iyice

çırpın. Üzerine 2-3 çorba kaşığı

çorba suyu ekleyip karıştırın.

Bu karışımı azar azar ve

karıştırarak yeniden çorbaya

ilave edin. Afiyet olsun.

HAZİRAN 2019 41