

riskini azalttığı gösteriyor.
Antioksidan birçok madde
içeren sarımsak, vücudu serbest
radikallere karşı korurken kan
şekerinin dengelenmesinde de
etkili oluyor. Diğer faydalarının
yanı sıra kan sulandırıcı etkisi
de olan sarımsak, bu yönüyle
kap-damar sağlığı üzerinde de
olumlu etki gösteriyor. Kanda
damar sertliğine yol açan madde
olan kolesterolü düşüren sarımsak,
iyi huylu kolesterolü (HDL)
yükseltip, kötü huylu kolesterolü
(LDL) düşürüyor. Sarımsak ayrıca,
kandaki pıhtılaşma riskini de
azaltıyor. Astım, romatizma ve
eklem enfeksiyonlarının iyileşmesi
üzerinde etkili olan sarımsak,
grip ve nezle gibi hastalıkların da
önüne geçiyor; vücuttaki yüksek
ateşin düşürülmesine yardımcı
olurken öksürük ve bronşiti de
önleyici etki gösteriyor. Damar
tıkanıklıklarını önleme konusunda
önemli bir yardımcı olan sarımsak,
tansiyon düşürücü doğal besinler
arasında ilk sırada yer alıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirirken
kolesterol ve trigliserit oranında da
düzenleyici etki gösteren bu şifa
kaynağının sivilce, akne ve egzama
gibi cilt hastalıklarına da iyi geldiği
biliniyor.
Soğanlı bir bitki türü olan sarımsak, şifa özelliği
ile tarih boyunca Mısırlılar, Romalılar ve
Çinlilerin de arasında olduğu birçok uygarlıkça
ilaç yapımında kullanılmış.
“Ailenin çocuktan yüksek
beklentilerinin olması, aile
üyelerinin detaylarla aşırı
derecede uğraşmaları ve
sınavı bir araç değil de
amaç olarak görmeleri
öğrencinin stres düzeyini
oldukça fazla
etkilemektedir.”
BUNLARADİKKAT!
Sarımsağın faydalarından en
yüksek oranda yararlanabilmek
için çiğ haliyle doğrayarak ya da
ezerek yemeklere ekleyebilir veya
çiğnenerek tüketebilirsiniz. Türk
mutfağında çorba ve yemeklerde sık
sık kullanılan sarımsağı çiğ olarak
tüketmek vücudun sarımsağın
antibiyotik özelliğinden daha
fazla yararlanmasını sağlıyor. Çiğ
sarımsağın kokusundan rahatsız
olanlar ise sarımsağın bağırsakta
çözünen toz ve tablet formlarını
kullanabilir. Mide rahatsızlığı ve
düşük tansiyon sorunu olanlarla,
kan pıhtılaşmasına karşı aspirin
ve diğer antikoagülan ilaç
kullanan kişiler sarımsağı dikkatli
tüketmelidir. Sarımsak ayrıca,
yapısında yüksek oranda kükürt
bileşikleri olduğundan bazı alerjik
reaksiyonlara da neden olabilir.
Tansiyonu düşürür.
Çeşitli kanser türlerinin önlenmesinde etkilidir.
Vücuttaki yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olur.
Bakterilerle ve virüslerle mücadelede etkilidir.
Kandaki kolesterol seviyelerini düzenler.
Kış aylarında hastalıklara karşı vücudun direncini artırır,
griple mücadelede yardımcıdır.
Saç ve cilt üzerinde olumlu etkisi vardır.
Sindirimi kolaylaştırır, bağırsak sorunlarını ve hazımsızlığı giderir.
Yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Türkiye’de sarımsak üretiminin en fazla yapıldığı yer olan Kastamonu
ilininTaşköprüilçesindeyetişensarımsaklardünyanınenkalitelisarımsak
türleri arasında başı çekiyor. Raf ömrü uzun tadı ve kokusu ise keskin
olan bu sarımsaklar, başka yerlerde de yetiştirilmek istenmiş ancak
Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamış.
Taşköprü sarımsakları raf ömrünün uzun olmasıyla bir yıl süreyle
saklanabiliyor. Kimyasal özellikleri, dayanıklılığı ve barındırdığı yüksek
düzeydeki selenyumminerali ileTaşköprü sarımsağı ülkemizinbereketli
topraklarında yetişen değerli besinmaddeleri arasında yer alıyor.
KISAKISASARIMSAĞINFAYDALARI…
DÜNYANINENKALİTELİ SARIMSAĞI
KASTAMONUTAŞKÖPRÜ’DEYETİŞİYOR
Sarımsakçorbası
15 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
3 domates
1 çorba kaşığı
domates salçası
4 su bardağı su
2 adet yumurta
Tuz, karabiber
Tereyağını, un ve sarımsakları
kavurun. Küp doğranmış
domates ve salça ekleyip
kavurmaya devam edin.
Su, karabiber ve tuz ekleyip,
karıştırarakpişirin.Blenderden
geçirin. Yumurtaları iyice
çırpın. Üzerine 2-3 çorba kaşığı
çorba suyu ekleyip karıştırın.
Bu karışımı azar azar ve
karıştırarak yeniden çorbaya
ilave edin. Afiyet olsun.
HAZİRAN 2019 41