

S
oğanlı bir bitki türü
olan sarımsak (bilimsel
adıyla “allium sativum”),
şifa özelliği ile tarih boyunca
Mısırlılar, Romalılar ve
Çinlilerin de arasında
olduğu birçok uygarlıkça ilaç
yapımında kullanılmış. En iyi
kaliteye sahip olan türünün
germanyum ve selenyum
bakımından zengin topraklarda
yetiştiği sarımsak, içeriğinde
bulunan allisin bileşiğinden
kaynaklanan özgün ve ağır
kokusuyla biliniyor. Neredeyse
tüm yemek ve çorbalara
eklenebilen ve lezzet katan
bir besin olan sarımsak,
enfeksiyon, soğuk algınlığı,
zayıf bağışıklık sistemi, şeker
hastalığı, kolesterol, kalp-
damar hastalıkları, düzensiz
kan basıncı ve kanserin
önlenmesinde etkili oluyor.
Mutfağımızdaki en faydalı gıdalar sıralamasında ilk sırada yer alan sarımsak, “doğal antibiyotik”
olmasının yanı sıra birçok derde deva olarak biliniyor. Şifa kaynağı sarımsağın faydalarını daha
yakından inceleyelim.
Antibiyotik ve analjezik özelliğe sahip bir
besin türü olan sarımsaktaki aktif bileşenler,
bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla mücadele
etmeye yardımcı olurken sarımsak, bu özelliğiyle
mutfağımızdaki doğal antibiyotikler arasında yer alıyor.
Sarımsak içeriğindeki A, B6 ve C
vitaminleriyle birlikte kalsiyum,
potasyum, bakır, demir, manganez
gibi minerallerle vücuda
sağladığı faydalar çeşitli bilimsel
araştırmalarla ortaya konmuş
besinler arasında yer alıyor.
KANSERE KARŞI KORUYUCU
Bilimsel araştırmalar sarımsağın
kansere karşı da koruyucu
olduğunu ortaya koyuyor ve
düzenli tüketildiğinde mide,
prostat, göğüs, kolon ve daha
birçok kanser türüne yakalanma
TOPRAKTA YETİŞEN
ANTİBİYOTİK
Antibiyotik ve analjezik
özelliğe sahip bir besin türü
olan sarımsaktaki aktif
bileşenler, bakteriyel ve viral
enfeksiyonlarla mücadele etmeye
yardımcı olurken sarımsak, bu
özelliğiyle mutfağımızdaki doğal
antibiyotikler arasında yer alıyor.
Antibakteriyel, antitrombotik ve
antioksidan etkiye sahip olan bu
şifalı besin, vücudu mikroplara
karşı koruyarak bağışıklık sistemi
üzerinde de olumlu etki gösteriyor.
ŞİFAKAYNAĞI;
SARIMSAK
yaşam
Yeşilay
40