KIYMALI VE CEVİZLİ SAC BÖREĞİ
12 adet
●
500gramkıyma
●
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
●
2 çorba kaşığı sıvıyağ
●
2 adet soğan
●
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
●
3 adet ekmek hamuru
●
Tuz, karabiber, pulbiber
●
Börekleri kızartmak için sıvıyağ
PASTIRMALI KADAYIFLI GÜL BÖREK
8 adet
●
150gramçemensiz pastırma
●
500gramkadayıf
●
250gramtereyağı
●
3 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
●
Üzeri için: 2 su bardağı süt
KIYMA
ve sıvıyağı bir tavaya alın. İçine yemeklik doğranmış
soğan ve dolmalık fıstığı ilave edip, kavurun. Ceviz, tuz,
karabiber ve pulbiberi ekleyip, şöyle bir karıştırdıktan sonra
ocaktan alın. Ekmek hamurlarını derin bir kabın içinde yo-
ğurun. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp,
unlu tezgahın üzerindemerdane yardımıyla açın. Bir kenarına
soğuyan iç harçtan koyun ve diğer kısmı üzerine kapatıp,
elinizle bastırarak ay şekli verin. Hamur ve iç harç bitene kadar
aynı işleme devamedin. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya 1 çorba
kaşığı sıvıyağ koyun ve 2 adet böreği önlü arkalı kızartın. Diğer
börekleri de aynı şekilde kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
TEREYAĞINI
eritip, ılıtın. Kadayıfı büyük bir tepsiye alın ve
üzerine ılıtılmış tereyağı gezdirip, elinizle iyice harmanlayın.
Tereyağlı kadayıfı 8 parçaya ayırın. Bir kadayıf parçasını, düz
bir tezgahın üzerinde elinizle incelterek yayın.
Diğer taraftan iri parçalara ayırdığınız pastırma ile kaşar
peynirini karıştırın ve bu karışımdan 3 çorba kaşığı alıp, aç-
tığınız kadayıfın geniş kısmına yayın. Elinizle sıkı sıkı sararak,
rulo haline getirin ve kendi etrafında sararak gül şekli verin.
Açılmaması için streç filmle sarın. Kalan kadayıf parçalarına da
aynı işlemi uygulayın. Streç filme sardığınız kadayıflı börekleri
buzdolabında 1-2 saat bekletin. Daha sonra streç filmden
çıkarın ve fırın tepsisine yerleştirin. Her birinin üzerine 3-4
çorba kaşığı süt gezdirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında
üzeri pembeleşene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
yesilay.org.tr
69
YEŞiLAY
•
KASIM 2016