BAHARI GÜLÜMSEYEREK
GEÇİRMENİZİ SAĞLAYACAK BESİNLER
Balık:
Omega-3 yağ asitlerinin mental sağlık üzerinde et-
kisi olduğu bilimsel çalışmalarca çok defa kanıtlandı. Aynı
zamanda sadece uzun dönemli mental sağlığı korumakla
kalmıyor, depresyona karşı da kalkan oluşturuyor. 150 bin
kişi üzerinde yapılan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına
göre sık balık tüketen kişilerde depresyon görülme riski
yüzde 17 daha düşük. Balıklar, omega-3’ün en kaliteli ve
etkili kaynağı. Haftada 2-3 kez ızgara balık tüketin. Kızart-
ma işleminin omega-3 yağ asitlerinin etkisini kaybetme-
sine neden olduğunu unutmayın.
Kuruyemişler:
Bitkisel omega-3 kaynağı olmalarının yanı
sıra, E vitamininden zenginler. İçerdikleri aminoasitler ile
mutluluk hormonu sentezine de yardımcı oluyorlar. Günde
1 avuç kavrulmamış fındık, badem ve ceviz gibi sağlıklı ku-
ruyemişlere beslenme düzeninde yer açın.
Ispanak
: İçerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini koru-
masının yanı sıra vücudun toksik öğelerden arınmasına da
yardımcı olur. Folattan zengin ıspanak bu vitamin içeriği ile
sinir sistemine de destek olur. Haftada 2-3 kez ıspanak ve
diğer koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen göste-
rin.
Tam tahıllı ekmek:
The Ame-
rican Journal of Clinical Nut-
rition dergisinde yayınlanan
bir bilimsel çalışmanın so-
nuçlarına göre beyaz ekmek,
beyaz şeker, pirinç gibi glise-
mik indeksi yüksek gıdaların
tüketilmesi depresyon riskini arttırıyor. Tam tahıl ürünleri
içeren ve sebzeden zengin bir beslenme stili ise düşük
glisemik indeksi ile kan şekerinin kontrollü yükselip düş-
mesini sağladığından ve içerdiği vitamin ve lifler sebebi ile
depresyona karşı koruma sağlıyor.
Kabak çekirdeği:
Mutluluk hormonu olarak bilinen serato-
ninin vücutta üretilmesi açısından önemli yeri olan tripto-
fandan zengindir. Günde 1 avuç kadar kabak çekirdeği tü-
ketmenin daha iyi hissetmeye katkısı olduğu düşünülüyor.
C H N O
yesilay.org.tr
46
YEŞiLAY
•
MART 2016
SAĞLIKLI YAŞAM