Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  38 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 38 / 84 Next Page
Page Background

K

SAĞLIKLI YAŞAM

Üzüm çekirdeğinden siyah çikolataya…

KOLESTEROL D

Kolesterolü düşürmede bazı besinlerin büyük katkısı var. Doğru beslenme ile iki ayda

kolesterolünüzü kontrol altına alabilirsiniz…

Kolesterol yüksekliği günümüzde en önemli sağlık

sorunları arasında yer alıyor. Dünyada ve ülkemizde ölüm

nedenleri arasında başı çeken kalp hastalıkları için hazırlayıcı

faktörlerin de başında geliyor. Kolesterol yüksekliği ve ilaç

kullanımı ile ilgili tartışmalar her geçen gün alevlenirken,

bu tartışmaların etkisiyle bazı hastalarda ilaç kullanımına

karşı direnç oluştuğu görülüyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr.

Ahmet Karabulut “Tanısı konulmuş kalp damar hastalığı,

şeker hastalığı ve doğuştan gelen kolesterol yüksekliğini

bir tarafa koyarsak, yüksek kolesterol ile mücadelede ilk

seçenek diyet ve yaşam şekli değişikliğidir. Kolesterol

düşürücü yaşam şekli önerilerini uygulayan kişilerin iki

ay sonrasında kontrol olmaları ise faydalı olacaktır” diyor.

Hastaların kesinlikle kolesterol ilaçlarını doktorlarının

onayı olmadan kesmemeleri gerektiğini vurgulayan

Doç. Dr. Karabulut, ilacın yanı sıra kolesterolü düşürmede

bazı besinlerin de katkı sağlayacağını belirtiyor. Doç. Dr.

Karabulut, kolesterol düşmanı 10 besini anlattı.

1-

Keten tohumu faydalı ama dikkat!

Kolesterol tedavisinde en sık kullanılan bitkilerden biri. Lif açısından zengin ve

antioksidan özelliğe sahip. İki ay boyunca günlük 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten

tohumu tüketimi kolesterol değerlerinde düşüş sağlıyor. Ayrıca kilo verme ve

bağırsak hareketlerinin düzene girmesine de katkısı var. Ancak aman dikkat!

Tedavi amaçlı keten tohumu kullanımı ile ilgili önerilen süre 2-3 ay arası. Ayrıca

östrojen benzeri etki gösterebildiğinden özellikle meme ve yumurtalık kanserinde

ve hamilelikte tüketimi önerilmiyor.

2-

Günde 2-3 fincan alıç çayı

Tam bir kalp damar dostu

olan alıç,

C vitamini

açısından da

zengin bir

bitki. Özellikle

kötü kolesterol

düzeyinde 2 aylık

bir tedavi sonrası düşme

sağlıyor. Antioksidan özelliği olan bu bitkinin

ekstresinden günlük minimal 150 mg tüketilmesi

öneriliyor. Günlük 2-3 fincan alıç çayı kolesterol

seviyesini düşürmede katkı sağlıyor.

3-

Adaçayını dozunda tüketin

Mide ve bağırsak dostu adaçayı aynı zamanda

kolesterol düşürücü etki de gösteriyor. Antioksidan

etkisi olan ve vücudu sakinleştiren bu çaydan günlük 2

fincan içmek yeterli. Ekstre olarak da piyasada bulanan

bazı adaçayı türlerinin yüksek miktarda kullanılmasının

karaciğerde yan etki oluşturabileceği unutulmamalı.

YEŞiLAY

MAYIS 2015

yesilay.org.tr

38