MAYIS 2017 141
düzenlemek amacıyla,
aç olmadığı halde gıda
tüketimine yönelmesinin söz
konusu olduğunu belirten
Aydın, sorunlarla baş etme
mekanizmalarının yetersiz
kalması durumunda bu sorunun
ortaya çıkabildiğini vurguluyor.
Öğrenilmiş davranışların da
duygusal yeme problemine yol
açabileceğini belirten Ceren
Aydın, “Duygusal yeme, önüne
geçilemezse ciddi bir yeme
bozukluğuna dönüşebilir.” diyor.
ANİDEN BELİREN
KONTROLSÜZ YEME İSTEĞİ
Duygusal açılığın fizyolojik
açlıktan farklı olarak kademe
kademe değil, aniden belirdiğini
söyleyen Psikolog Ceren Aydın,
“Duygusal yeme sendromu
yaşayan kişiler özellikle
öfke, yalnızlık, umutsuzluk,
mutsuzluk gibi olumsuz
duygular yaşadıklarında besin
tüketimine yönelirler. Bu
esnada da sağlıklı gıdalardan
ziyade, kalori değeri yüksek ve
hazır tüketime uygun gıdaları
tercih ederler” diyor.
FARKINDALIK ORTADAN
KALKIYOR
Duygusal yeme sendromunda,
kişinin zaman zaman
kontrolünü kaybettiği ve
yemeyi durduramadığı hissine
kapıldığını söyleyen Aydın,
bu anlamda farkındalığın da
ortadan kalktığını vurguluyor.
Aydın, “Fizyolojik açlığı
gidermek için yediğimizde
genelde neyi ne kadar
tükettiğimizi ve ne kadar
gıdaya ihtiyaç duyduğumuzu
fark ederiz; ancak duygusal
yeme sendromunda bu
farkındalık körelmiştir.” diyor.
Duygusal yemenin ardından
suçluluk, utanç ve pişmanlık
gibi olumsuz duyguların da
ortaya çıktığını belirten Aydın,
farkında olmanın bu davranışı
değiştirmenin başlıca yolu
olduğunun altını çiziyor.
“Duygusal yeme
sendromu
yaşayankişiler
özellikleöfke,
yalnızlık,
umutsuzluk,
mutsuzluk
gibi olumsuz
duygular
yaşadıklarında
besintüketimine
yönelirler”
DUYGU VE YEME
GÜNLÜĞÜ TUTUN
Olumsuz duygularla baş etmek
için yemek yemeye yöneldiğini
fark eden kişinin öncelikle bu
sorunu başlatan, sürdüren,
arttıran etkenleri anlamaya
çalışması gerektiğini belirten
Aydın, duygusal yemeyle baş
etmenin püf noktaları hakkında
bilgi veriyor. Kişinin ilk olarak
kendisine “Beni duygusal
yemeye iten tetikleyici faktörler
neler? Nasıl hissettiğimde,
ne gibi durumlarda duygusal
yeme ihtiyacım artıyor?”
sorularını sorması gerektiğini
vurguluyor. Bu kişiler için
duygu ve yeme günlüğü
tutmanın faydalı olacağını
belirten Aydın, “Günlük olarak
yaşadığınız duygu değişimleri
ve yaşamınıza yansımasını
kaydetmek, resmi daha net ve
nesnel bir şekilde görmenize
yardımcı olacaktır.” diyor.
“ Kayıt formunda duygu,
tüketilen gıda ve miktarı ile
tüketim sonrası yaşanan hislere
yer verin. Böylece hangi duygu
altında, hangi besinden ne
kadar yedim, ardından nasıl
hissettim sorularını cevaplamış
olacaksınız.” diyor.
ALTERNATİF AKTİVİTELER
ÜRETİN
Kişinin zor duygularla baş
etmek için daha etkili ve
daha kalıcı alternatifler
üretmesi gerektiğini söyleyen
Aydın, “Kişi olumsuz
duyguları bastırmak yerine
sağlıklı şekilde ifade etmeli,
örneğin mutfak yerine spora
yönelebilir.” diyor. Çevresel
birtakım düzenlemelerle de
sorunun çözülebileceğine
dikkat çeken Ceren Aydın,
“Örneğin kalorili, hazır gıdaları
yanınızda ve yakınınızda
bulundurmayın. Sizi cezbeden
pastanelerin önünden
geçmeyin ya da alışveriş listeniz
dışında sepete başka hiçbir
gıdayı atmayın.” diyor.
Uzman Psikolog Ceren Aydın,
duygusal yeme sendromu
yaşayan kişinin tüm çabalarına
rağmen kalıcı bir davranış
değişikliği sağlayamaması
durumunda ise bir uzmandan
yardım alması gerektiğini
sözlerine ekliyor.