4 kişilik
l
1 kg çalı fasulye
l
1 adet soğan
l
3-4 diş sarımsak
l
4 çorba kaşığı zeytinyağı
l
3 adet orta boy domates
l
2 adet kesmeşeker, tuz
l
Bir buçuk su bardağı su
ÇALI
fasulyesini yıkadıktan sonra bir bıçak yardımıyla kenarları
da dahil olmak üzere temizleyin. Daha sonra ortadan ikiye
kesin. Diğer yanda yemeklik doğranmış soğan ve ayıklanmış
sarımsağı zeytinyağında soteleyin. Kabukları soyulmuş ve
küp doğranmış domatesi ilave edip, 1-2 dakika daha çevirin.
Kesmeşeker, tuz ve çalı fasulyesini ekleyip, karıştırın. Suyunu
katın ve önce orta, daha sonra kısık ateşte fasulye yumuşa-
yana kadar pişirin. Servis tabağına alın ve soğuk olarak servis
yapın.
6-8 kişilik
l
Bir buçuk kg barbunya
l
Yeteri kadar su
l
1 adet büyük boy soğan
l
2 çay bardağı zeytinyağı
l
3 adet orta boy havuç
l
1 çorba kaşığı domates salçası
l
2 adet kesmeşeker
l
4 diş sarımsak
l
1 adet sivri biber
l
Tuz
BARBUNYAYI
temizleyip bir tencereye alın. Üzerini geçecek
kadar su koyup ocağa oturtun. Kaynamaya başladıktan 2
dakika sonra altını kapatın ve üzerine 1 su bardağı soğuk
su katıp kapağını kapatın (bu işlem barbunyanın gazını
giderecektir).
Bir başka tencerede yemeklik doğranmış soğanı zeytin-
yağında kavurun. Üzerine halka doğranmış havucu koyun.
Birkaç dakika sonra salçayı ekleyin ve karıştırarak kavurun.
Tencereye suyu süzülmüş barbunya, şeker, kıyılmış sarım-
sak, 1 adet bütün sivri biber ve tuz katın. Üzerini 3-4 par-
mak geçecek kadar sıcak su ilave edin ve yüksek ateşteki
ocağa oturtun. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe
alın. Azalırsa su ekleyerek (piştiğinde üzerinde 2 parmak su
kalmalı) barbunya yumuşayana kadar pişirin. Soğuk ya da
ılık olarak servis yapın.
ZEYTİNYAĞLI ÇALI
FASULYE
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA
yesilay.org.tr
71
YEŞiLAY
•
HAZİRAN 2016