Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  42 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 42 / 84 Next Page
Page Background

Y

Yaz yaklaşırken artan sıcaklarla birlikte

yaşadığımız alanların da ısısı artıyor. Bu

yüzden sıcak havalarda besinleri uygun

koşullarda korumak, buzdolabında

saklarken bazı kurallara dikkat etmek

gerekiyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış,

sıcak havalarda buzdolabının iç sıcaklığının

sıfır derece ile eksi 4 derece arasında

olması gerektiğinin altını çiziyor. “Derin

dondurucunun ise eksi 18 derece ile eksi 23 derece arasında

olmasında fayda var” diyen Barış, nedenini şöyle açıklıyor:

“Çünkü besinlerde bakterilerin üremesi 10 derecenin altında

yavaşlıyor, 4 derecede ise duruyor. Patates, sarımsak ve

soğanın ise buzdolabında saklanmaması gerektiğini biliyor

muydunuz? Kök sebzeler oda sıcaklığında 10 dereceden

daha soğuk olmamak koşuluyla saklanmalı ve sadece

kullanılacakları zaman yıkanmalılar. Aksi takdirde hızla

çürüyebilirler. Oda sıcaklığında saklarken de, hava geçiren

delikli kaplarda, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde

tutulmalı.”

SEBZE VE MEYVE POŞETINE

DELIKLER AÇIN

Sebze ve meyveleri poşetlerin içinde buzdolabına

koyarken birkaç delik açılması ve böylece nemlenmelerinin

engellenmesi gerekirken, buzdolabında bazı meyve ve

sebzelerin birbirlerine değmemeleri için raflarının ayrı

olmasında yarar var. Çünkü bazı meyveler yanındaki

sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden oluyor. Çabuk

bozulmaya yatkın olan meyve, sebze, yumurta, peynir, et

gibi ürünler tüketileceği kadar alınmalı ve hızlı tüketilmeli.

Aksi takdirde saklama koşulları besinlerin bozulmaması

için yeterli olmayacaktır.

YUMURTAYI YIKAMADAN KART

ONUNDA TUTUN

Yumurtayı dolaba yıkamadan koymak lazım. Yumurtanın

dışında koruyucu bir tabaka var. Bu tabaka yıkandığında

kaybolur. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale gelir

ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebilir.

Yumurta, kendi kartonu içinde buzdolabında beş haftaya

kadar saklanabilir.

SAĞLIKLI

BESLENMENIN IKI

ALTIN KURALI

DOĞRU

SAKLAMAK,

DÜZGÜN

PIŞIRMEK

Fit bir vücut için egzersizin yanı sıra sağlıklı beslenmek de önemli. Sağlıklı beslenmenin en

önemli koşullarından ikisi besinleri doğru şekilde saklamak ve uygun şekilde pişirmek

ÖZGE K. GÖZE

Beslenme ve Diyet

Uzmanı Olcay Barış

yesilay.org.tr

42

YEŞiLAY

MAYIS 2016

SAĞLIK